De vrolijke koek van Nietzsche – bevat gluten

Filosofisch nieuws, extra blogbericht in da’s andere koek
Een papierfragment met daarop een tekst in Nietzsches kriebelige handschrift is recent gevonden onder de houten vloerplanken van zijn vakantiehuis te Sils-Maria. In dit Zwitserse dorp verbleef de filosoof Friedrich Nietzsche een aantal zomers.
De gevonden tekst bleek een volkomen nieuw gedicht van hem te zijn en behoort volgens deskundigen bij het Vorspiel in Deutschen Reimen, voorspel in Duitse Rijmen. Dit zijn een aantal lichtvoetige gedichten die zijn geschreven als proloog van zijn boek De vrolijke wetenschap.
De tekst luidt als volgt:

Einladung zum fröhlichen Kuchen

Wagt’s mit meinem Kuchen, ihr Esser!
Morgen schmeckt er euch schon besser
Und schon übermorgen gut!
Wolt ihr den Kuchen machen
Dan muss man haben sieben Sachen:
Eier und Schmalz,
Zucker und Salz,
Milch und Mehl,
Muth ist die letzte Sache.
Wagt unverzagt zu Backen!

Dit gedicht is vertaald door culinair filosofe Inostrate en is door haar voorzien van een toepasselijk en smaakvol recept. Door een filosofiecursus over Nietzsche werd zij geïnspireerd.

Nietzsche machtige muëslirepen

Nietzsche’s machtige mueslirepen

Uitnodiging voor de vrolijke koek van Friedrich Nietzsche

Probeer het eens met mijn koek, jij eter!
Morgen smaakt het je al beter
En overmorgen al heel goed!
En wil je dan nog meer,
Dan moet je hebben zeven zaken:
Eieren en smout,
Suiker en zout,
Melk en meel,
Moed maakt de koek tot een geheel.
Durf onversaagd te bakken!

Recept voor de vrolijke koek van Nietzsche

De vrolijke koek is ontwikkeld voor de wandelaar in de Zwitserse bergen. Nietzsche dacht het liefste na tijdens het wandelen in de Engadiner bergen.
De mueslikoek is geestverheffend, vol Geschmack en geeft voeding aan hen die kruipend en klimmend langs afgronden en rotsen op zoek gaan naar inzichten en edelweiss.

Wat heb je nodig voor de vrolijke koek, die voldoende is voor 18 authentieke stukken?

100 gram roomboter of plantaardige margarine
50 gram golden syrup
100 gram kristalsuiker
1 eetlepel sinaasappelsuiker
1 theelepel speculaaskruiden
1/4 theelepel gemalen anijs
1 ei
50 gram gewelde rozijnen
175 gram viergranen muesli (AH)
75 gram volkorenmeel
75 gram tarwebloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
garnering:
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Hoe bereidt men deze vrolijke mueslikoek?

Bekleed eerst een vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter met bakpapier.
Dan dient men voor het deeg de boter te smelten in een pan op zacht vuur. Laat dit enkele minuten afkoelen.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Daarna voegt men de golden syrup, de suiker en de sinaasappelsuiker toe en roert alles goed door elkaar. Het ei kan nu ook erdoor worden gemengd.
Meng de muesli, de koekkruiden, de meelsoorten, bakpoeder en het zout goed in een aparte kom en voeg dit met de rozijnen toe aan het boter-suiker-eimengsel.
Dit alles goed tesamen roeren tot een stevige massa.
Druk het deeg voor de mueslikoek goed aan in de bakvorm. Maak de bovenkant glad en bestrooi met de sesamzaadjes.
Plaats de koek in de oven.

Laat de vrolijke koek 20 minuten bakken tot hij goudbruin is en heerlijk geurt.
Na het afkoelen op een rooster kan hij in repen gesneden worden.

Geniet van de koek, al lachend, tijdens een wandeling, onder het citeren van bovenstaand gedicht.
Zingend genieten kan ook. Klik Hier voor de melodie en het kinderrijmpje waar Nietzsche zich waarschijnlijk heeft door laten inspireren.

Tip: een ander filosofisch recept van Nietzsche in dit blog is:

Advertenties

2 gedachten over “De vrolijke koek van Nietzsche – bevat gluten

  1. Liesbeth van Santen, Roermond

    Dag Inostrate, wat leuk dat je de zoete koekjes van “Backe,backe Kuche” voor Nietzsche hebt uitgewerkt. Ik ben niet zo’n bakker maar ga het zeker proberen (eerst sinaasappelsuiker maken).
    Wat is je site smakelijk en leerzaam! Welbedankt, met hartelijke groeten Liesbeth

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s