Kerstcake – bevat gluten

Een prachtige kerstcake met een groen marmereffect die vol zit met allerlei lekkere smaken en die lang lekker blijft.
De vulling is van kleine zoete vruchten, de groene kleur van een deel van het cakedeeg is afkomstig van tarwegras. Dit is een trendy voedingsproduct wat veel chlorofyl bevat, een natuurlijke groene kleurstof. Tarwegras is verkrijgbaar bij de grotere AH-supers, of bij diverse drogisten zoals de Tuinen en natuurvoedingswinkels.
Het meelmengsel bevat, behalve tarwebloem, fijn volkorenmeel en amandelmeel voor een volle smaak en meer gezondheid.
Alles bij elkaar een wat luxer recept maar dat mag met de kerstdagen wel een keer.

kerstcake

kerstcake met groen marmereffect

Wat heb je nodig voor de kerstcake?

50 gram rozijnen
50 gram cranberry’s
60 gram papaja en ananasblokjes
150 gram zachte plantaardige margarine of roomboter
130 gram kristalsuiker
20 gram sinaasappelsuiker
3 eieren
25 gram amandelmeel
50 gram fijn volkorenmeel zonder grove zemelen
150 gram tarwebloem
6 gram bakpoeder
1/4 theelepel zout
2 eetlepels rum
2 eetlepels sinaasappelsap
3 gram tarwegras /1 afgestreken eetlepel
en 1 eetlepel sinaasappelsap door 1/3 van het deeg

De bereiding:

Vet een briochevorm goed in met margarine of boter. Een springvorm kan ook, zie onder het recept maar is wat minder mooi.
Wel de rozijnen en cranberry’s in hete thee en snij de gekonfijte vruchten in kleine stukjes. Droog de gewelde vruchten goed met keukenpapier en meng ze met het gekonfijte fruit in een kom. Zet even apart.
Zeef en meng het volkorenmeel, amandelmeel, de tarwebloem en het bakpoeder bij elkaar in een kom en zet dit ook even apart.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix de boter of margarine samen met de suiker en de sinaasappelsuiker tot een romig geheel.
Voeg hier een voor een de eieren aan toe.
Voeg aan deze massa in drie delen het meelmengsel toe, tussen door goed mixen. Bij de laatste toevoeging 2 eetlepels rum en 2 eetlepels sinaasappelsap bijvoegen zodat het deeg een cakedikte krijgt.

Neem 2/3 deel van het deeg apart en roer hier de vruchten doorheen.
Neem het tarwegraspoeder en maak er eerst een glad papje van met 1 lepel sinaasappelsap. Voeg dit papje toe aan het resterende 1/3 deel van het deeg.
Vul de bakvorm eerst met het witte deeg, het groene deeg er bovenop. Steek met een spatel enkele keren hier en daar in het deeg, recht naar beneden, voor een marmereffect.

Bak de kerstcake in 60 minuten gaar. Controleer op gaarheid met een satehprikker. Als die er droog uitkomt is de cake goed.
Laat de cake uitdampen op een taartrooster. Goed verpakt in bijvoorbeeld aluminiumfolie kun je de cake zeker 4 tot 5 dagen bewaren. Je kunt hem dus ruim voor de kerst alvast bakken.

Heb je geen briochevorm, neem dan een springvorm van 20 centimeter doorsnede. De baktijd is dan 45 minuten.

Hele fijne kerstdagen voor iedereen!

kerstcake

kerstcake, een aparte koek

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s