Kerstkransjes – glutenvrij

Een lekker glutenvrij feestelijk kerstkransje om in de stemming te komen voor kerst als laatste recept van 2015 in dasanderekoek.
Het deeg is goed uit te rollen en uit te steken met een uitsteekvormpje. Om dit koekje te maken neem je een (geribbeld) rond uitsteekvormpje en maakt na het uitsteken van het rondje in het midden een gat met een appelboor. Ik gebruikte daarvoor toepasselijk een metalen kerstklokje.
Het meelmengsel is luxer door het toevoegen van amandelmeel. Als je amandelmeel licht roostert in een koekenpan wordt het veel smakelijker.
De grof gemalen amandelen voor de garnering zijn ook van tevoren geroosterd voor extra smaak. Maak er eens meer van. Een restje hiervan is ook lekker op een feestelijk toetje.
De kerstkransjes smaken naar kaneel en sinaasappel en zijn krokant en lang houdbaar.
Kies alle meelsoorten en bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije kerstkransjes

glutenvrije kerstkransjes

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol glutenvrije kerstkransjes?

20 gram havermeel
30 gram amandelmeel
125 gram boekweitmeel
30 gram tapiocameel
3 gram bakpoeder
1/2 theelepel fiberhusk
1 eetlepel kaneel
1/4 theelepel zout
50 gram golden syrup
10 gram sinaasappelsuiker
50 gram lichte basterdsuiker
80 gram plantaardige margarine
2/3 ei
garnering:
1/3 ei (1 eetlepel)
2-3 eetlepels grof gemalen amandelen

De bereiding:

Rooster amandelen met schil onder constant roeren tot ze lekker gaan geuren. Laat ze afkoelen en maal ze grof, gebruik dit als garnering. Als je ze verder fijnmaalt heb je een heerlijk amandelmeel met meer smaak om mee te bakken. Je kunt dit goed bewaren in een afgesloten pot.

Meng alle droge bestanddelen, het meel, bakpoeder, zout, fiberhusk, kaneel en de suikers. Voeg dan de margarine in blokjes toe en meng dit snel. Daarna de golden syrup.
Neem eerst een (maat)eetlepel losgeklopt ei af van een heel ei en bewaar dit voor de garnering. Voeg de rest van het ei toe aan het deeg. Meng dit snel tot een zacht deeg en laat dit 3 kwartier afgedekt rusten om te koelen. Hierdoor kun je het deeg straks beter uitsteken. Ondertussen ruim je op en rust even uit.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 175 graden Celsius. Plaats een vuurvast schaaltje met water in de oven voor stoomvorming. Let op hete stoom bij het openen van de oven.

Bestrooi het werkblad en de deegrol met boekweitmeel en rol het deeg uit tot 1/2 centimeter.
Steek de kransjes uit met een ronde (geribbelde) uitsteker en maak er daarna een gat in met een appelboor (of metalen kerstklokje).
Leg de kransjes op een bakblik met bakpapier. Verdun het ei met enkele druppels water, meng het en en bestrijk hiermee alle kransjes dun met een boterkwast. Bestrooi ze daarna met de grof gehakte amandelen.

Bak de kerstkransjes in 13 minuten bruin en laat ze na het bakken uitdampen op een rooster. Ze worden knapperig aan de buitenkant na het afkoelen. Van binnen waren ze nog een tikje zacht. Let op voor verbranding, amandelen en de siroop maken dit koekje op het eind van de baktijd snel bruin.

Fijne glutenvrije feestdagen!
Tip voor de kerstdagen:

Advertenties

Een gedachte over “Kerstkransjes – glutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s