Feestelijk roggebrood met amandelen – bevat gluten

Dit heerlijke roggebrood is een feest op tafel. De venkelzaadjes en de sinaasappelsmaak maken het apart en de knapperige amandelen bovenop heel feestelijk.
Ik ben dol op dit brood omdat het zo lekker stevig en vol smaak is, het gaat niet vervelen. We aten het als kerstbrood afgelopen jaar.
Het brood is een beetje zoet door de toevoeging van sinaasappelschil, venkelzaadjes en de golden syrup. Door het roggemeel wat in het brood zit blijft het heerlijk mals en bevat het fijne voedingsvezels. Omdat het een feestbrood is, heb ik het meelmengsel aangevuld met witte tarwebloem.

feestelijk roggebrood met rozijnen en amandelen

feestelijk roggebrood met rozijnen en amandelen

Wat heb je nodig voor 2 feestelijke roggebroden met amandelen?

300 gram (soja)yoghurt
200 gram warm water
200 gram roggemeel
500 gram tarwebloem
14 gram gedroogde instantgist
2 eetlepels sinaasappelsuiker
13 gram (bakkers)zout
1 theelepel gevijzelde venkelzaadjes
50 gram golden syrup (Lyle’s)
85 gram donkere en lichte rozijnen
garnering:
1 ei, losgeklopt met 1 theelepel water
40 amandelen met schil

De bereiding:

Laat de yoghurt op kamertemperatuur komen. Vermeng deze met het warme water in een pannetje.
Vermeng het roggemeel met de tarwebloem en voeg hieraan de gedroogde gist, het zout, de sinaasappelsuiker, het venkelzaad en de golden syrup. Meng dit goed door elkaar. Voeg dan het vocht toe en kneed alles goed tot een licht plakkerig deeg.
Bestrooi de deegbal met wat tarwebloem en laat het in een afgedekte kom op een warme plaats een uurtje rijzen tot het dubbele volume.
Was en week de rozijnen ondertussen in hete thee. Laat ze daarna goed drogen en bestrooi ze licht met wat tarwebloem zodat ze straks beter mengen door het deeg.

Kneed na het rijzen de rozijnen door het deeg zodat ze goed verdeeld zijn. Verdeel het deeg in twee porties en maak er twee ronde en soepele bollen van. Bestrooi  het deeg als het nog wat plakkerig is aan de buitenkant met wat tarwebloem.
Leg de roggebollen met de vouwen naar de onderkant op een bakplaat met bakpapier en dek ze af met een theedoek. Laat ze nog een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius met een bakje water in de oven voor stoomvorming. Hierdoor wordt de korst lekkerder en blijft het brood mals. Let op voor hete stoom bij het openen van de oven.

Bestrijk de broden met het losgeklopte ei en versier ze door er een mooie snede in te maken en maak er een patroon in met de amandelen.
Bak de broden eerst 15 minuten op 200 graden,
daarna 15 minuten op 180 graden met aluminiumfolie erover tegen verbranding,
en temper de oven dan tot 150 graden en bak nog eens 10 minuten tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je erop klopt.
In totaal dus veertig minuten bakken en de oven steeds een beetje lager zetten. Aluminiumfolie erover doen anders verbrand het zoete roggebrood met de amandelen.

Laat de broden, na het uit de oven nemen, afkoelen op een rooster.
Lekker met zoet en hartig beleg bij een feestelijke broodmaaltijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Feestelijk roggebrood met amandelen – bevat gluten

  1. afwaswater

    Wat is dat lekker! Ik heb het vandaag gemaakt met een paar kleine aanpassingen maar het basisrecept hetzelfde gehouden. Zoonlief en ik hebben alvast met veel smaak een paar plakjes getest. Dank je wel 🙂 ,groetjes Hanneke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s