Licht bruinbrood – glutenvrij

Een lekker licht glutenvrij basisbrood, geschikt voor dagelijks brood met een smaakvol neutraal meelmengsel van boekweit-, rijst- en tapioca en maismeel. Dit brood heeft een lekker knapperige korst en hapt heerlijk weg.
Als speciale smaakmaker heb ik wat glutenvrij zuurdesem toegevoegd wat ik in de koelkast bewaar en steeds onderhoudt met wekelijks een portie meel en water. Dus als je al wat zuurdesem hebt gemaakt, kun je het toevoegen als extraatje voor de smaak maar het kan ook weggelaten worden.
Ik heb deze keer iets meer fiberhusk toegevoegd plus een ei waardoor het deeg wat steviger wordt en een goede hechting krijgt.

Waarom gebruik ik toch zo veel meelsoorten in een glutenvrij brood?
Elke meelsoort heeft zijn speciale eigenschappen: smaak, kleur en vezelgehalte bijvoorbeeld. Ik probeer steeds het ideale meelmengsel te maken voor een broodtype, in dit geval voor een brood wat niet verveelt en heel lichtbruin is. Het is geschikt voor tijden dat je niet zo veel vezels kunt verdragen of gewoon als afwisseling, ik bak het graag.
Kijk voor meer baktips naar de stoomcursus glutenvrij bakken.
Kies meelsoorten en bakpoeder met een glutenvrije aanduiding.

licht glutenvrij bruinbrood

licht glutenvrij bruinbrood

Wat heb je nodig voor 2 lichtbruine glutenvrije broden of 1 brood en 12 broodjes?

175 gram volkoren rijstemeel
75 gram tapiocameel
75 gram maismeel van fijne polenta kwaliteit
75 gram boekweitmeel
8 gram bakkerszout
8 gram gedroogde instant gistkorrels
8 gram bakpoeder
8 gram fiberhusk
1/2 theelepel gevijzelde venkel of anijszaadjes
12 gram lichte basterdsuiker
10 gram sinaasappelsuiker
24 gram olijfolie
1 ei
25 gram glutenvrij zuurdesem als extra smaakmaker
330 gram lauwwarm water
garnering:
1 eetlepel sesamzaadjes en wat maanzaad

De bereiding:

Neem een metalen broodvorm en vet deze eerst in met olie en bekleed deze daarna goed met bakpapier tegen het aanbakken. Het bakpapier zet ik vast met wasknijpers zodat het goed blijft zitten bij het vullen.

Zet alle ingrediënten klaar en plaats de mengkom op de weegschaal. Weeg alles af in de volgorde van het recept.
Roer de meelsoorten goed door elkaar met een garde. Voeg dan het zout, de gist, het bakpoeder en de fiberhusk toe plus de zaadjes en de suikers. Meng weer goed en voeg de olie en het ei toe.
Voeg het zuurdesem al roerend toe en daarna het lauwwarme water in twee delen.
Roer dan alles nogmaals heel goed door elkaar met een garde of met een siliconen spatel tot het beslag  glad is zonder klontjes. Het beslag moet de dikte hebben van dikke yoghurt en van de mengkom loslaten. Kneden hoeft niet, er zitten geen gluten in die je moet oprekken.

Het broodbeslag kan nu in de broodvorm. Vul deze voor maximaal 2/3. Het brood moet de ruimte hebben maar niet er overheen gaan rijzen. Maak de bovenkant glad met een natgemaakte pannenlikker, dit is belangrijk voor een mooie korst.
Garneer het lichtbruine brood met de zaadjes.
Vouw er een ruime en schone plastic zak overheen en laat het rijzen op een warme plek, op een radiator of bovenop een pan warm water.
De rijstijd is ongeveer 30 tot 45 minuten, het deeg zit dan aan de rand van de broodvorm.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 graden Celsius. Plaats hierbij een vuurvast schaaltje met water in de oven voor de stoom. Let op stoomvorming bij het openen van de oven.
Bak het lichtbruine glutenvrije brood bruin in  ongeveer 30 minuten tot het brood mooi goudbruin en geurend is.

Dit brood is een lekker basisbrood en alle beleg smaakt er lekker bij.

licht glutenvrij bruinbrood, net uit de oven

licht glutenvrij bruinbrood, net uit de oven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s