Valentijnbroodjes – glutenvrij

Het was een uitdaging om voor Valentijn handgevormde glutenvrije broodjes te maken. Deze lieve hartige broodjes zijn heel erg lekker geworden, de liefde gaat deze keer zeker door de maag.  Hopelijk vinden jullie het leuk om ze ook te gaan maken, voor jezelf of je geliefde, of voor een verjaardag.
De vorm voor de broodjes is natuurlijk een hart. Het is op dezelfde manier gevormd als de broodjes van mijn vorige blogpost voor de categorie aparte koek, een goed idee kan altijd verder worden uitgewerkt.
De smaak is deze keer niet zoet maar hartig. Er zit pittige geraspte kaas in het deeg wat het ook bijzonder maakt. De smaak krijgt een kruidige ondertoon door een klein beetje sinaasappelsuiker.
Je zou dit pittige deeg ook kunnen gebruiken als bodem voor een glutenvrije pizza, dit heb ik nog niet uitgeprobeerd. De broodjes hebben een krokante korst door het maismeel wat erin zit verwerkt, verder bevatten ze haver- en rijstemeel en dit alles geeft een mooie blonde kleur aan het deeg.
Gebruik glutenvrije meelsoorten bij de bereiding van dit deeg.
Voor meer broodbaktips, zie stoomcursus glutenvrij bakken.

glutenvrije valentijnbroodjes met kaas

glutenvrije hartvormige valentijnbroodjes met kaas erin verwerkt

Wat heb je nodig voor 11 glutenvrije Valentijnbroodjes met kaas?

100 gram maismeel (fijne polentakwaliteit)
100 gram havermeel
100 gram rijstemeel
8 gram fiberhusk
8 gram bakpoeder
5 gram bakkerszout
8 gram instant gistkorrels
1 eetlepel sinaasappelsuiker
30 gram geraspte kaas (Parrano 40+)
1 ei
20 gram olijfolie
205 gram lauwwarm water
garnering:
een paar lepels geklopt ei
1 theelepel maanzaad
1 theelepel sesamzaad

De bereiding:

Meng in een grote mengkom eerst de droge bestanddelen door elkaar: de meelsoorten, fiberhusk, bakpoeder, bakkerszout, gistkorrels, sinaasappelsuiker en de geraspte kaas goed door elkaar met een garde.
Voeg dan het ei, de olijfolie en het water toe, al roerend met een rubber spatel, en meng alles zeer goed. Zo ontstaat een stevig deeg wat je niet verder hoeft te kneden. Laat dit even opstijven.
Ondertussen kun je je werkblad even opruimen, een bakplaat bekleden met bakpapier en even een meetlatje pakken.

Bestrooi het werkblad licht met maismeel.
Verdeel nu met licht vochtige vingers het deeg in 11 stukjes van 55-60 gram. Maak hier eerst gladde bolletjes van.
Om hartjes te maken ga je de bolletjes nu uitrollen tot strengetjes of dunne rolletjes van 20 centimeter lang. De strengetjes ontstaan door de bolletjes te kneden en te rollen en iets uit te rekken, na enig oefenen lukt dit steeds beter. Gaatjes in het glutenvrije deeg druk en wrijf je dicht met licht vochtige vingers.
Laat de uiteinden van de strengetjes nu samenkomen in het midden (kijk even naar de foto) en maak een puntje aan de onderzijde door een kneepje in het deeg te geven.
Leg de hartjes nu op de bakplaat met bakpapier, schuif alles in een dunne plastic zak en zet die op een warme plek (op een pan met heet kraanwater). Laat het deeg 1/2 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet een vuurvast schaaltje water op de ovenbodem voor stoomvorming. Let op de hete stoom bij het openen van de oven.
Bestrijk de broodjes vlak voor ze in de oven gaan met losgeklopt ei en strooi er lichtjes wat gemengde maan-en sesamzaadjes over.
Laat de Valentijnbroodjes in 15 minuten mooi goudbruin bakken, de geraspte kaas kleurt het eerste bruin, het korstje enkele minuten later.

Vers zijn de broodjes heerlijk knapperig en ze smaken ook lekker als je ze even oppiept in de oven of magnetron na het invriezen.
Fijne Valentijnsdag!
Tip: een heerlijk gebak voor Valentijn:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s