Kaneelkoekjes met zwarte pruimen – bevat gluten

Deze kaneelkoekjes hebben een mooie vulling van gedroogde zwarte pruimen en zijn vol van gezonde voedingsvezels door het volkoren tarwemeel en havermeel. De zwarte pruimen zijn geweld en ontpit te vinden bij de supermarkt in het schap met gedroogde vruchten.
Het deeg is verfijnd met vanillesuiker, honing en kaneel waardoor het ondanks de vezels toch verfijnd smaakt.
Het rijsmiddel natriumbicarbonaat, dat altijd een zuurtje nodig heeft om te werken, zorgt voor een luchtig deeg samen met de honing en de rum. Het is ook te vervangen door bakpoeder maar het eindresultaat wordt dan wat vaster.
Heb je geen havermeel, neem dan zachte havermout voor pap en maal die fijn met een staafmixer in het bijbehorende bakje.
Deze koekjes zijn kleine luchtige gebakjes die lang houdbaar zijn en makkelijk te maken.

kaneelkoekjes met zwarte pruimen

kaneelkoekjes met zwarte pruimen

Wat heb je nodig voor 17 kaneelkoekjes met zwarte pruimen?

100 gram gezeefd volkoren tarwemeel
75 gram havermeel
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
75 gram koude roomboter of plantaardige margarine
65 gram kristalsuiker
10 gram vanillesuiker
1 eetlepel rum
50 gram honing
1/2 ei
garnering:
1/2 ei om te bestrijken
17 gewelde zwarte pruimen zonder pit (pruneaux)

De bereiding:

Omdat je ook niet overdrijven moet met de vezels, zeefde ik eerst het volkorentarwemeel zodat de meest grove vezels eruit zijn. Die kun je bewaren om in een brood te verwerken.
Meng en zeef dan de meelsoorten samen met het natriumbicarbonaat, de kaneel en de suiker en het zout.
Voeg dan de boter of de margarine erbij tot er fijne kruimels ontstaan. Daarna de honing, de rum en het halve ei erbij doen. Meng dit alles tot een samenhangend deeg.
Laat dit deeg afgedekt een half uur rusten en opstijven op een koele plek.

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Maak dan op een lichte bebloemd werkblad van het kaneeldeeg een deegrol van 2 1/2 centimeter dikte.
Snij er ongeveer 17 dikke plakjes van en leg deze op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk elke plakje met behulp van een bakkwast met ei en druk een gewelde pruim in het midden.
Bak de kaneelkoekjes in ongeveer 14 minuten gaar en goudbruin.
Let op bij de laatste minuten, door de honing kan het deeg sneller verbranden.

Geniet ervan bij een thee met kaneel.

Advertenties

2 gedachten over “Kaneelkoekjes met zwarte pruimen – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s