Kruidkoek met abrikozen – glutenvrij

Een heerlijk kruidige glutenvrije kruidkoek is dit met de volle smaak van specerijen en sinaasappel, gevuld met sappige stukjes abrikoos. De abrikozen zorgen ervoor dat de koek minder snel uitdroogt, een probleem bij glutenvrij gebak wat nu wordt opgelost.
Het meelmengsel voor deze koek is gemaakt van glutenvrije haver-en boekweitmeel, verluchtigt met neutrale tapioca ( verkrijgbaar bij toko) en rijstemeel.
In het koekdeeg zit verder een geurige thee die de smaak ook verrijkt. Deze koek is dan ook zeer geschikt voor bij een kopje thee.
Gebruik glutenvrije meelsoorten en bakpoeder met het glutenvrije logo.

kruidkoek-glu-met-abrik-kl

glutenvrije kruidkoek met abrikozenstukjes

Wat heb je nodig voor de glutenvrije kruidkoek met abrikozen?

50 gram plantenmargarine
100 gram boekweitmeel
100 gram havermeel
50 rijstemeel
50 tapiocameel
7 gram bakpoeder
7 gram fiberhusk
1/2 theelepel bakkerszout
3 eetlepels koekkruiden
150 gram lichte basterdsuiker
20 gram sinaasappelsuiker
1 ei
200 gram koude earl grey thee of rooibos met specerijen
vulling:
50 gram gewelde abrikozen in stukjes
garnering: 1 eetlepel sesamzaadjes

De bereiding:

Zet een potje thee naar smaak en laat die afkoelen.
Neem gewelde abrikozen of maak de gedroogde abrikozen zelf sappig door ze een paar uur te weken in hete thee tot ze zacht zijn. Snij of knip de gewelde abrikozen in stukjes zo groot als een rozijn. Zet dit even apart.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Zet een vuurvast schaaltje water in de oven voor stoomvorming en tegen uitdrogen. Let bij het openen van de oven op de vrijkomende stoom.
Prepareer een cakevorm met bakpapier door hem in te vetten met wat olie en er een brede strook en een smalle strook bakpapier in te leggen zodat je geen kreukels in het deeg krijgt.

Smelt de plantenmargarine in een steelpan en zet dit even apart.
Neem een grote mengkom en voeg nu de meelsoorten, bakpoeder, fiberhusk, koekkruiden, het zout, de basterdsuiker en de sinaasappelsuiker toe. Meng dit goed met een garde.
Voeg dan het losgeklopte ei, de koude thee en de gesmolten margarine toe.
Voeg als laatste de gewelde abrikozen toe en schep dit goed door elkaar. Laat het deeg een paar minuten opstijven.
Neem nu de geprepareerde cakevorm en schep het koekbeslag erin.

Bak de kruidkoek met abrikozen in 50 minuten gaar en bruin. Een satehprikker komt er droog uit als hij gaar is.

Neem na het bakken de kruidkoek uit de vorm en laat het bakpapier er nog even om, dan blijft hij mals. Laat hem goed afkoelen op een taartrooster voor je hem aansnijdt.
Verpak hem dan in aluminium- of huishoudfolie en in een goed afgesloten trommel. Hij blijft zeker gedurende 5 dagen houdbaar en mals. De kruidkoek is ook goed in te vriezen als hij in die tijd niet opgaat.
Tip: een glutenvrije kruidkoek met gember vindt je hier

glutenvrije kruidkoek met gember

glutenvrije kruidkoek met gember

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s