Muffinbroodjes met quinoa – glutenvrij

Deze heerlijke malse broodjes met gare quinoakorreltjes zijn licht zoet en hebben een lekker krokant kruimellaagje bovenop. De smaakmakers die erin zitten zijn onder andere kaneel en amandel. De gare quinoa die je er voor nodig hebt, kan een rest zijn van het menu van de dag tevoren. De voedzame en trendy graansoort quinoa maakt de broodjes apart, voedzaam en lekker mals. Ze worden gebakken in een muffinblik.
De glutenvrije meelsoorten in dit recept zijn licht van kleur en smakelijk met als luxe meelsoort het amandelmeel. Dit is even geroosterd voor extra smaak.
Al met al feestelijke glutenvrije broodjes.
Kies alle meelsoorten en bakpoeder glutenvrij met het glutenvrije logo.

glutenvrije muffins met quinoa en kaneel

glutenvrije muffins met quinoa en kaneel

Wat heb je nodig voor 12 muffinbroodjes met quinoa?

100 gram havermeel
50 gram volkorenrijstemeel
50 gram tapioca
25 gram geroosterd amandelmeel
9 gram bakpoeder
2 gram / 1/4 theelepel bakkerszout
2 gram fiberhusk
1 theelepel kaneel
100 gram kristalsuiker
80 gram gare quinoa (daags tevoren extra gekookt bij warme maaltijd)
180 gram sojayoghurt
1 ei
50 gram gesmolten plantaardige margarine

garnering kruimellaag:
1 volle eetlepel gare quinoa (neem dit van de 80 gram af)
1 eetlepel amandelmeel
1 eetlepel kristalsuiker
mespuntje kaneel

De bereiding:
Rooster het amandelmeel kort in een droge koekenpan onder voortdurend roeren.
Vet een muffinvorm met antikleeflaag goed in met olie. Doe onderin de vormpjes een klein (vierkant) stukje bakpapier om kleven te voorkomen.
Smelt de margarine in een pannetje. Zet alle ingrediënten klaar.
Vermeng de ingrediënten voor de kruimellaag in een kommetje en houdt dit even apart.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Weeg alle meelsoorten en het bakpoeder af en meng ze goed door elkaar in een grote mengkom.
Voeg dan het bakpoeder, zout , fiberhusk, kaneel en suiker toe en meng alles door elkaar.
Dan komen de natte ingrediënten erbij: de resterende quinoa, de yoghurt, het ei en als laatste de gesmolten en iets afgekoelde margarine. Met een rubberen spatel kun je alles goed mengen.
De massa is nu kwarkachtig van dikte. Vul nu de holletjes van de muffinvorm voor 2/3 met het deeg.
Verdeel nu het kruimellaagje over de deegbroodjes. Dit laagje wordt straks heerlijk knapperig.
Bak de quinoa-muffins gaar en goudbruin in ongeveer 25 minuten. Even lossnijden aan de zijkanten met een scherp mesje, wip ze uit de vorm, en laat ze afkoelen op een taartrooster. Warm zijn ze ook lekker.

Dit muffinbroodje met quinoa kan als een tussendoortje gegeten worden of bij een feestelijke lunch of ontbijt. Lekker met jam.

Advertenties

2 gedachten over “Muffinbroodjes met quinoa – glutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s