Oranjekoekjes – bevat gluten

De komende weken staan er weer Oranjefeesten op het programma. Je kunt natuurlijk kiezen voor een oranje tompouce als traktatie maar wil je iets aparts maak dan eens dit oranjekoekje. Het zit vol gezonde en vrolijke ingrediënten zoals abrikozen en sinaasappel.
Het gebruikte meelmengsel bevat naast tarwebloem ook volkorentarwemeel en boekweitmeel voor meer smaak en extra vezels. Naast bakpoeder zit er ook een beetje natriumbicarbonaat in als extra rijsmiddel omdat er sinaasappelsap in het deeg zit. Natriumbicarbonaat vind je bijvoorbeeld in een toko of mediterrane supermarkt.
De koekjes worden uitgestoken met een koekvormpje en gegarneerd met reepjes gedroogde en gewelde abrikoos.

oranjekoekjes voor feestdagen

oranjekoekjes voor Oranjefeestdagen

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol met oranjekoekjes?

165 gram tarwebloem
60 gram fijn volkoren tarwemeel of speltmeel
25 gram boekweitmeel
1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
snuf natriumbicarbonaat
50 gram lichte basterdsuiker
50 gram kristalsuiker
1 eetlepel sinaasappelsuiker
100 gram plantenmargarine of roomboter in blokjes
2/3 ei
2 eetlepels sinaasappelsap
35 gram abrikozenjam zonder stukjes
5 gewelde abrikozen
garnering:
1/3 ei om te bestrijken
4 gewelde abrikozen in reepjes

De bereiding:

Snij 5 gewelde abrikozen in kleine stukjes voor de vulling en 4 abrikozen in reepjes voor de garnering. Zet dit even apart.
Meng en zeef alle meelsoorten met het bakpoeder, zout en het natriumbicarbonaat in een grote mengkom.
Voeg dan de suikers toe die ook  zorgen voor een mooie kleur van de koekjes.
Snij de boter of de margarine in blokjes en meng deze snel door het meel/suikermengsel.
Als dit deeg kruimelig is, voeg dan het 2/3 ei toe plus de jam en het sinaasappelsap. Meng dit goed en voeg dan als laatste de kleine stukjes  abrikozen toe als vulling. Je hebt nu een soepel ietwat kleverig deeg.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Strooi een beetje bloem op je werkblad en leg het deeg hierop.
Druk het deeg plat met je vingers en strooi er nog wat bloem over. Rol het nu uit met een deegrol en steek er daarna rondjes uit van 6 centimeter doorsnede.
Druk dan met bijvoorbeeld een borrelglaasje een kleiner rondje in het deegrondje als een randje, niet helemaal tot beneden.
Bestrijk de koekjes met het restje ei en druk er de reepjes abrikoos op.

Bak de oranje abrikozenkoekjes in ongeveer 14 minuten lichtbruin, tot het ei gaat bruinen. Let op dat de abrikoos niet gaat verbranden. De koekjes blijven wat lichter door het boekweitmeel maar ze zijn wel gaar.
Fijne oranje feestdagen!

 

Advertenties

2 gedachten over “Oranjekoekjes – bevat gluten

    1. Inostrate Berichtauteur

      da’s andere koek” is niet uitsluitend glutenvrij. Er zijn 4 verschillende categorieën: glutenvrij, filosofisch, aparte koek en archeologisch gebak. Bij elk recept wordt vermeld of het gluten bevat of niet om misverstanden te voorkomen.
      Meer informatie kun je vinden in “Over dit blog”.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s