Bruine broodjes – bevat gluten

Deze lichte en mooi glanzende bruine broodjes zijn knapperig en hebben een lekker korstje als ze vers worden gegeten. Dit soort eenvoudige gezonde broodjes maakte mijn moeder altijd en met haar samen leerde ik broodbakken. Bijzondere ingrediënten heb je niet nodig om ze te maken maar wel volkorentarwemeel. Lekker vers meel haal je bij de molenaar in de buurt, op internet vind je alle adressen, klik hier. Hoe je de broodjes moet opbollen leg ik ook uit in het recept en ik geef een link naar een filmpje hierover. Bakkerszout heeft de voorkeur boven gewoon zout als je zelf veel brood bakt omdat dit extra jodium bevat. Bak je maar incidenteel zelf brood dan gebruik je gewoon jozozout.
Veel plezier met bakken!

luchtige bruine broodjes

luchtige bruine broodjes

Wat heb je nodig voor 15 bruine broodjes?

250 gram volkorenmeel
250 gram tarwebloem
9 gram bakkerszout
10 gram lichte basterdsuiker
1 theelepel citroensuiker
11 gram instant gistkorrels
20 gram olijfolie of koolzaadolie
300 gram lauwwarm water
1/2 ei met een halve theelepel water om te bestrijken

De bereiding:

Zeef en meng de meelsoorten in een mengkom zodat het mengsel luchtig wordt. Voeg de gist, het zout, de suikers, olie en het lauwwarme water toe in een kuiltje in het meel en begin te kneden.
Kneed het deeg tot het soepel aanvoelt, minstens 5 minuten. Dit kan eerst in de kom en daarna op een werkblad. Je mag eraan trekken en duwen om het deeg elastisch en soepel te maken. Maak er dan een ronde bal van en leg het deeg weer in de mengkom.
Neem een dunne schone grote plastic zak en vouw die om de kom.
Zet alles nu op een warme en tochtvrije plek en laat het deeg ongeveer 11/2 uur rijzen. Lang rijzen zorgt voor een soepel en smakelijk deeg.

Kneed het deeg daarna nog een keer goed door op een droog werkblad. Probeer geen meel of bloem meer toe te voegen, daar wordt het deeg droger door. Alleen als het deeg erg plakt aan je vingers kan dit.
Verdeel het deeg in 15 stukjes van 55 gram. Het ziet er mooi uit als alle broodjes even groot zijn.

Ga nu de broodjes opbollen.
Dit doe je door met je vingers de zijkanten van de deegstukjes naar beneden te duwen en ondertussen het bolletje rond te draaien. Druk en vouw de zijkanten van de deegstukjes steeds naar het midden zodat alle deegvouwen op een punt komen. Draai het broodje dan om met de vouwtjes naar beneden en druk het dan verder rond tussen je handpalmen terwijl het op je werkblad ligt. Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en druk ze iets platter, ze rijzen straks weer wat hoger.
Al doende leer je dit steeds beter, niet opgeven als je broodjes de eerste keer niet mooi rond zijn geworden, ze smaken toch wel!
Een andere techniek voor opbollen op een filmpje vind je hier.
Laat de bruine deegbolletjes nu weer een half uur rijzen.
Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 graden Celsius.
Bestrijk de bolletjes vlak voor ze in de oven gaan met wat losgeklopt ei met iets water. Het kleine beetje water zorgt voor een betere verdeling van het ei bij het bestrijken en het ei geeft een mooie glans.

Bak de bruine broodjes in 15 minuten goudbruin en gaar. Ze voelen dan licht aan. Laat ze uitdampen op een taartrooster.

Deze bruine broodjes smaken lekker met elk beleg bij ontbijt en lunch. Ze zijn ook lekker bij een warme maaltijd of barbecue als bijgerecht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s