Bierbrood – bevat gluten

Voor Vaderdag een speciaal stoer brood waarin bier zit verwerkt voor een heerlijke smaak. De geur van hop doet je watertanden als het brood in de oven zit. De biersoort die ik koos is een oud bruin (Belgisch) bier, dit geeft een zoete ondertoon. Wil je gaan experimenteren dan kun je ook andere soorten kiezen bijvoorbeeld een wit bier of je lievelingsbier. Let erop dat je een flesje van 300 cc kiest dat niet is gekoeld want koud bier is in dit brood niet de bedoeling. Voor dit robuuste brood koos ik een stoer meelmengsel van rogge- en tarwemeel, aangevuld met bloem zodat het deeg makkelijk kneedbaar is en het bierbrood heerlijk mals wordt. Proost!

bierbrood

bierbrood, voor Vaderdag maar ook voor andere dagen

Wat heb je nodig voor  2 kleine bierbroden?

100 gram roggemeel
100 gram volkoren tarwemeel
300 gram tarwebloem
9 gram bakkerszout
11 gram instant gistkorrels
1 eetlepel sinaasappelsuiker
10 gram lichte basterdsuiker
300 gram/cc bier, bijv. 1 flesje Leffe of Brand bruin bier
1 eetlepel olijfolie of koolzaadolie
1/2 ei en 1/2 theelepel water om te bestrijken

De bereiding:

Meng alle meelsoorten goed door elkaar in een grote mengkom met het zout en de gist.
Voeg dan de suikers toe en daarna het bier en de olie. Kneed alles goed door, gedurende een vijftal minuten, tot een soepel en licht plakkerig deeg ontstaat. Kneed er geen extra meel door maar strooi licht wat tarwebloem op je handen als het deeg toch te veel zou plakken.
Bestrooi het deeg  licht met wat tarwebloem en laat het afgedekt rijzen op een warme en tochtvrije  plek onder een schone plastic zak totdat het volume is verdubbeld. Dit duurt anderhalf uur.
Stort het deeg daarna op een werkvlak en kneed het deeg nog eens goed door. Je kunt nu nog wat tarwebloem over het deeg strooien zodat het deeg niet aan je handen plakt maar niet te veel anders wordt het deeg droog.
Maak er twee kleinere ronde vloerbroden van en wrijf ze heel licht in met een beetje tarwebloem, hierdoor behouden ze hun vorm beter en behouden een glad oppervlak.
Leg de bierbroden op een bakplaat met bakpapier en laat ze nog een half uur rijzen. Snij de broden 10 minuten voor het bakken, als de oven voorverwarmt, aan de bovenkant in met een snelle beweging  met een scherp mesje. Bestrijk daarna de broden met het eimengsel voor een mooie glans.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Bak de bierbroden in 30 minuten gaar en bruin. Dek ze de laatste 15 minuten af met aluminiumfolie anders worden ze te donker.
Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. De broden blijven lang mals.
Lekker met vlees of kaas maar ook met appelstroop en honing als beleg.

Advertenties

Een gedachte over “Bierbrood – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s