Kersenkruimelvlaai – bevat gluten

Een frisse kersenvlaai met een vulling van kruidige kersen en als garnering bovenop aparte kruimels. Dit recept heb ik gemaakt samen met mijn dochter die dol is op kersenvlaai. Zij heeft alles klaargemaakt en ik gaf haar advies  indien nodig. Het was een gezellig familieproject.
Het deeg van deze kersenkruimelvlaai is een fijn gistdeeg, heel soepel en heerlijk als basis. De aparte kruimels bovenop zijn licht zoet en knapperig door een mengsel van cornflakes en havermout. Ze bevatten veel minder vet en suiker dan een “gewone” kruimellaag.
In deeg, vulling en kruimels van deze kersenvlaai zitten aparte smaakmakers zoals smaaksuikers, likeur en specerijen.
In Limburg snijden we een vlaai in 10 stukken.

kersenkruimelvlaai-ap-kl

kersenkruimelvlaai met aparte kruimels

Wat heb je nodig voor deze kersenkruimelvlaai?
het deeg:
200 gram tarwebloem
7 gram instant gistkorrels
1 gram zout
25 gram iets gesmolten roomboter of plantaardige margarine
1 1/2 eetlepel olijfolie of koolzaadolie
20 gram lichte basterdsuiker
10 gram sinaasappelsuiker
1/2 losgeklopt ei
50 ml/gram warm water
de vulling:
225 gram/ml kersensap
750 ontpitte verse kersen of uit pot zonder pit
30 gram kristalsuiker
10 gram vanillesuiker
1/4 theelepel kaneel óf zoete oosterse koekkruiden
1 eetlepel bessenlikeur
2 eetlepel aardappelmeel
de kruimellaag:
60 gram muesli óf havermout met cornflakes
10 gram havermeel
30 gram suiker
30 gram roomboter of plantaardige margarine
1/4 theelepel kaneel óf zoete oosterse koekkruiden

De bereiding:

Smelt de boter of margarine tot vloeibaar en laat iets afkoelen.
Meng de ingrediënten voor het deeg in een mengkom in de volgorde van het recept. Kneed alle ingrediënten samen tot een soepel deeg in ongeveer 5 tot 10 minuten.
Laat de deegbal in de deegkom nu afgedekt rijzen op een warme en tochtvrije plaats gedurende een uur.
Tijdens het rijzen maak je eerst de vulling en dan de kruimels.

Verhit voor de vulling 225 ml./gram kersensap of water samen met de suikers, de kaneel of de oosterse koekkruiden en de likeur tot een zoet en geurig kersensap. Neem als het sap nog koud is hier 4 eetlepels vanaf en meng dit met 2 eetlepels aardappelmeel.  Voeg dan al roerend met een houten lepel het aardappelmeelpapje toe als het vocht kookt en bindt al roerend hiermee het sap. Het wordt vrij stevig, als je er een streep door trekt, vloeit het sap langzaam samen. Voeg dan de uitgelekte kersen toe en roer alles voorzichtig door elkaar. Laat dit verder afkoelen.

Voor de kruimels meng je in een mengkom de muesli met het havermeel, de suiker, de boter en de kaneel of de koekkruiden. Dit doe je met je handen door de ingrediënten te wrijven en licht te knijpen, de kruimels ontstaan dan vanzelf. Zet ze even apart.

Kneed het deeg na het rijzen kort door en druk het met je handen eerst uit tot een platte ronde plak. Mocht het deeg nog te plakkerig zijn kun je een weinig bloem toevoegen. Laat het nog 5 minuten rusten zodat het wat makkelijker is uit te rollen.

Vet een vlaaiplaat met een losse bodem in met boter.
Neem dan een deegrol en rol het deeg uit tot een iets ruimere doorsnede van vlaaiplaat plus rand. Strooi iets bloem op deegrol en werkblad. Probeer zo gelijkmatig mogelijk het deeg uit te rollen.
Leg de deegplak in de vlaaivorm. Plooi het deeg in de rand en snij het overtollige deeg recht af langs de rand. Dit doe ik met behulp van de deegrol, dit flinke gewicht laat ik over de rand gaan. Van het restje deeg maak je eventueel nog een klein vlaaitje.
Prik op regelmatige afstand met een vork in de deegbodem voor een gelijkmatige rijs. Strooi wat amandelmeel of paneermeel op de bodem om overtollig vocht op te vangen.
Stort de vulling op de bodem en verdeel dit gelijkmatig.
Verdeel de kruimellaag langs de rand en laat het midden open.
De tweede rijs van het deeg is maar 10 minuten en kort anders wordt de rand van de vlaai te dik.

Verwarm de oven in die 10 minuten voor op 200 graden Celsius en bak de vlaai daarna in ongeveer 18 minuten gelijkmatig bruin.
Als de kersenkruimelvlaai gaar is, kan hij uit de vorm gehaald worden en op een rooster afgekoeld.
Geniet ervan met familie en vrienden.

Advertenties

4 gedachten over “Kersenkruimelvlaai – bevat gluten

    1. Inostrate Berichtauteur

      Leuke vraag, Rob.
      Het is dan een flink stuk dat je met een hand kunt vasthouden, haha. Mijn oma vroeg altijd of je een stuk vlaai wou dat je met één hand kon vasthouden of met allebei de handen. Als kind wou je natuurlijk véél hebben dus je vroeg een stuk wat je met twee handen kon vasthouden. Maar dan kreeg je een heel smal stukje…..

      Liked by 1 persoon

  1. Rimpelingen

    Dat pittige detail viel me ook meteen op. Mijn moeder sneed de vlaai ook altijd in tienen, een goed te hanteren, smakelijk maat. Ik ken mensen die erin slagen een vlaai in zestien stukken te snijden. Altijd blijft er wat van over, want niemand durft om drie stukken te vragen.

    Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s