Dolce di Dante – bevat gluten

Deze koekjes hebben een goddelijk verhaal en ze zijn ook nog eens hemels lekker en gebakken in het vagevuur. De zoete lekkernij (dolce) is geïnspireerd door mijn reis naar Rome met Rubico als gids om daar in de voetsporen van de beroemde dichter Dante Alighieri een oud pelgrimspad te gaan bewandelen. Deze dichter is o.a. bekend door zijn werk de Goddelijke Komedie waarin hij een zoektocht beschrijft door hel, louteringsberg en paradijs.
Wij verbleven met onze groep in een hotel dat vroeger een klooster was. Dit hotel lag in de oude volkswijk Trastevere, vlakbij de rivier de Tibe en hier zijn nog vele restanten van middeleeuwse woningen  te vinden.
We weten niet helemaal zeker of Dante in Rome is geweest in het eerste jubeljaar 1300 maar hij beschrijft enkele taferelen over Rome en pelgrims in zijn beroemde werk de Goddelijke Komedie waardoor we dit wel aannemelijk achten.  Als een ode aan onze groep en haar deskundige gidsen maakte ik een gedicht met variaties op de canto’s van Dante waarvan hier een kort fragment:
…..
Op een verborgen pad begaven wij ons
met gids Rubico, om steeds weer naar ons klooster
terug te keren: zonder nog aan rust te denken
beliep ons twintigtal dit pelgrimspad.
En heel de stad – één zoete herberg- schonk ons onderkomen

Onze groep betoonde zich gezwind en licht van tred.
Wij allen met steeds meer verstand en inzicht
onz’ aandacht voor de les die zich verbergt
onder het hulsel van Dantes vreemde verzen.
…..

Als culinair filosofe stond ik ook vol bewondering te kijken naar prachtige uitstallingen van koekjes in de etalage van een banketbakker in Trastevere.

dolce in de etalage van banketbakker in Trastevere

Dit resulteerde in de creatie van een heerlijk knapperig Italiaans koekje met maismeel, gewijd aan Dante.

dolce di Dante

dolce di Dante

Wat heb je nodig voor 32 dolce di Dante?

100 gram roomboter of plantaardige margarine
100 gram fijne witte kristalsuiker
15 gram vanillesuiker
15 gram sinaasappelsuiker
1 ei, maat M
1/4 theelepel zout
150 gram tarwebloem
150 gram maismeel, fijne polentakwaliteit
1/2 theelepel/2 gram bakpoeder
1/4 theelepel gemalen koriander
20 gram neutrale olijfolie
om na het vormen te bestrooien:
15 gram fijne kristalsuiker

De bereiding:
Meng de boter met de suiker en de smaaksuikers en mix dit tot een romig geheel. Voeg dan het ei en meng alles weer.
Weeg de meelsoorten met het bakpoeder het zout en de koriander af in een aparte kom en meng dit met een garde. Voeg dan deze meelmassa toe aan de botersuikermassa en meng alles samen. Voeg als laatste de olie toe tot alles een mooi samenhangend deeg vormt.
Laat dit ongeveer een half uur op een koele plek opstijven. Hierdoor blijft de vorm van de koekjes straks beter behouden.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Maak een grote salami van het deeg met een dikte van 4 centimeter en snij deze in plakjes van 1 centimeter dik. Voeg als het deeg nog wat plakt nog een kleine hoeveelheid bloem toe. Maak van de deegstukjes eerst een balletje en dan een rolletje van 9 centimeter. Maak van dit rolletje weer een ringetje, druk de uiteinden samen. Dip ze in een schaaltje aan een kant in wat suiker en leg alle ringetjes met de suiker bovenop op een bakplaat met bakpapier.

Bak de goddelijk lekkere dolce di Dante in ongeveer 19 minuten goudgeel en luchtig.
Als je ze eet waan je je in het paradijs.

 

 

 

 

Advertenties

3 gedachten over “Dolce di Dante – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s