Knapkoek – bevat gluten

Knapkoek is een heerlijk knapperig koekje zeker als je het maakt van eigen deeg. Deze koeksoort bestaat al lang en komt uit Belgisch en Nederlands Limburg. Vroeger werd het gemaakt van het wat luxere vlaaideeg gemaakt met gist. De restjes van dit gistdeeg werden eerst dun uitgerold, bestreken met boter en daarna bestrooid met suiker. Er waren vele recepten voor knapkoek waarvan de meest traditionele met dus met gist of met bakammoniak als rijsmiddel werden gemaakt. Het deeg in dit modernere recept is met bakpoeder gemaakt en is een familierecept van mijn moeder. Het is extra lekker doordat er citroensuiker aan is toegevoegd en iets gezonder door voor een deel volkorenmeel te kiezen.
Knapkoek wordt op een wat hogere temperatuur gebakken dan andere koekjes.

knapkoek

Limburgse knapkoek met volkorenmeel erin

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol knapkoek?

300 gram tarwebloem
100 gram volkoren tarwemeel
10 gram bakpoeder
1 gram zout
175 gram kristalsuiker
15 gram citroensuiker
125 gram roomboter of plantenmargarine
1 ei
4 eetlepels sinaasappelsap
garnering:
ongeveer 20 gram roomboter of plantenmargarine
ongeveer 20 gram grove suiker

De bereiding:

Zeef de meelsoorten, het zout en het bakpoeder samen in een mengkom.
Meng de meelmassa en de suikers samen en voeg daarna de boter of margarine in blokjes toe. Kneed dit totdat het een kruimelige massa vormt.
Voeg daarna het ei en als laatste het sinaasappelsap toe tot een goede samenhang. Laat het deeg een half uur afgedekt rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Druk het deeg met je handen uit op een werkblad dat dun met bloem is bestrooid. Rol het deeg verder uit met een deegrol tot 1/3 centimeter deegdikte.
Neem een ronde geribbelde koekvorm van 10 centimeter en steek er de koeken mee uit. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Je kunt ook een rechthoekige deeglap maken, op de bakplaat leggen en het deeg in wybertjes of schuine ruiten snijden. Deze ruiten na het bakken dan nog even lossnijden op de bakplaat.
Smelt wat boter of plantenmargarine en bestrijk het knapkoekdeeg hiermee.
Strooi hierover wat grove suiker.
Bak de knapkoek in ongeveer 10 minuten goudbruin en knapperig.
Deze koek is lang houdbaar en lekker bij alle thee en koffie.

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Knapkoek – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s