Appeltaart van amandelkorstdeeg – bevat gluten

Op een mooie herfstdag was er dit jaar bij ons thuis een reünie van studiegenoten van mijn man en bij zo’n gelegenheid probeer ik natuurlijk het beste van mijn bakkunsten op tafel te zetten. Ik maakte gebruik van appels uit eigen tuin en als resultaat ontstond deze appeltaart met een heerlijk verfijnd amandelkorstdeeg. Het deeg maakte ik ‘s avonds van te voren al klaar zodat de taart heel vers kon worden gegeten. De vulling wordt kort gegaard voor het bakken zodat de appelstukjes niet droog of hard zijn. De smaak van deze taart doet aan amandelspijs denken door het amandelmeel in het deeg. De garnering van de geroosterde pijnboompitten geven een pittig accent aan het uiterlijk en de smaak. Onze vrienden genoten van het resultaat en iedereen kan het nu thuis ook eens gaan uitproberen met dit recept als de behoefte aan een appeltaart opborrelt.

reunieappeltaart-kl

appeltaart met amandelkorstdeeg

Wat heb je nodig voor een appeltaart van amandelkorstdeeg?

125 gram tarwebloem
75 gram amandelmeel
50 gram poedersuiker
mespunt zout
1 eetlepel sinaasappelsuiker
100 gram roomboter in stukjes
1/2 ei
(twee eetlepels amandelmeel voor op de deegbodem te strooien)
vulling:
500 gram schoongemaakte appels in stukjes bijvoorbeeld Elstar of Jonagold of Braeburn
8 gewelde gedroogde abrikozen
bodempje water
aardappelmeel
30 gram kristalsuiker
1 theelepel sinaasappelsuiker
garnering:
2 eetlepels pijnboompitten
1/2 losgeklopt ei om de deegrand te bestrijken

De bereiding:

Zowel de vulling als het deeg moeten eerst afkoelen. Neem voor de appeltaart een springvorm van 22 centimeter doorsnede en vet deze van te voren goed in. Bekleed de bodem met bakpapier zodat hij makkelijk te lossen is.

Meng voor het deeg de bloem, het amandelmeel de poedersuiker en de sinaasappelsuiker plus het zout door elkaar. Snij de roomboter in kleine blokjes en voeg dit toe aan dit mengsel. Verkruimel de boterstukjes met je vingers tot er kruimels zijn ontstaan. Voeg dan het halve ei toe en meng alles snel tot een soepel deeg. Laat dit ingepakt met huishoudfolie of in een goed sluitende kom minimaal een uurtje  opstijven. Het mag ook langer en kan zelfs een nacht staan zodat je ’s morgens snel aan de slag kunt gaan met bakken.
Schil voor de vulling de appels en snij ze in blokjes. Knip of snij de abrikozen tot gelijke grootte en doe alle fruit in een steelpan met een bodempje water. Voeg de suiker en de sinaasappelsuiker toe en laat alles onder af en toe roeren 2 minuten doorkoken. Bind dan het vocht met aardappelmeel dat is aangemaakt met wat water en laat even doorkoken. De dikte van de vulling moet die van een stevige compote zijn.
Laat de vulling afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt dit versnellen door de vulling uit te spreiden in een andere ondiepe kom en op een koele plek te zetten.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Rol het deeg op een werkblad met een deegrol uit. Bestrooi je werkblad  en het deeg heel lichtjes met tarwebloem. Rol het deeg in 3 stapjes uit, draai het tussendoor steeds om met een pannenkoekmes of dunne spatel, tot het de dikte heeft van 3 millimeter en een doorsnede van 25 tot 26 centimeter. Vouw het deeg dubbel en leg het in de springvorm en plooi het passend erin. Snij de deegrand af op de gewenste hoogte, ongeveer 3-4 centimeter.
Prik gaatjes in de deegbodem en bestrooi de bodem met twee lepels amandelmeel.
Spreid de vulling over de bodem uit.
Met een restje deeg maak je nog een hartvormige versiering en leg die op de vulling. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei voor een mooie glans.
Strooi de pijnboompitten over de vulling.
Bak de taart in 30 minuten gaar. De laatste 10 minuten doe je aluminiumfolie over de taart zodat hij niet te donker wordt. Door het amandelmeel verbrandt het deeg wat sneller.
Haal de taart uit de oven en plaats de vorm op een taartrooster. Los de vorm pas na 5 minuten en snij de rand eerst voorzichtig los met een dun mesje.

Geniet ervan met vrienden!
Misschien vind je deze recepten voor de decembermaand ook leuk:

 

8 gedachten over “Appeltaart van amandelkorstdeeg – bevat gluten

  1. cornelia

    Als vrijwilliger in de natuur werkt mijn man elke donderdag ergens in de natuur van Het Groene Hart van Holland. En hij bracht een zak ouderwetse hoogstam appels mee naar huis. Onbespoten en allemaal bijzondere appelvormen die je nooit in de supermarkt ziet.
    Maar… heerlijk voor bv appeltaart.
    Ik koos vandaag voor een recept van Inostrate ; een lekkere appeltaart met de bijzondere smaak van appels, amandelmeel, abrikozen. Prima recept , verrassend gemakkelijk en origineel !!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.