Kerstbrood met desem en gist – glutenvrij

Dit heerlijke glutenvrije gevulde feestbrood zal goed smaken met Kerstmis of een andere feestdag. Doordat er ook zuurdesem inzit worden de smaken van de koekkruiden en de sinaasappelsuiker die erin zitten versterkt. Bovendien krijgt het brood door de desem ook een stevige broodstructuur. Naast desem zit er gist als rijsmiddel in het deeg. Hierdoor is de rijstijd wat minder lang is dan bij een volledig zuurdesembrood en kost het maken van dit feestelijke brood niet al te veel tijd  in deze drukke decembermaand. Ideaal om eens uit te proberen en te proeven hoe lekker glutenvrij brood kan zijn met zuurdesem erin verwerkt als smaakmaker.
Het glutenvrije feestbrood is gemaakt in een springvorm zodat het de vorm van een stol benaderd, het wordt ruim 4 centimeter hoog. De meelsoorten die ik koos zijn puur en zorgen samen met de sinaasappelsuiker en de koekkruiden in het deeg voor een perfecte combinatie. De feestelijke vulling bestaat uit rozijnen, abrikoos en cranberry’s en past precies in het winterseizoen.
Glutenvrij brood met spijs erín verwerkt is moeilijker te maken en daarom koos ik voor een kerstbrood met een zelfgemaakte amandelspijs die je er apart bij kunt geven. Dit extra recept vind je hieronder.
Kies voor glutenvrije meelsoorten in dit recept met het glutenvrije logo. Voor meer informatie over zuurdesem maken met glutenvrij meel: klik hier.

kerstbrood-glu-snedes-kl

een glutenvrije kerststol met zelfgemaakt amandelspijs

een glutenvrije kerststol met zelfgemaakte amandelspijs

Wat heb je nodig voor een glutenvrije kerststol?

Stap 1: Zorg voor een actieve portie zuurdesem die op kamertemperatuur is. Het moederdeeg voed je de avond voor het bakken bij tot de gewenste hoeveelheid: je neemt 50 gram moederdeeg en vult dit aan met 25 gram havermeel en 25 gram lauw water. Laat dit afgedekt op een warme plaats staan. In de koude wintermaanden kan dit op een pak kranten op een radiator of op een vensterbank boven de radiator.
Stap 2: In de ochtend maak je een voordeeg van:
95 gram volkorenrijstemeel
155 gram maismeel
150 gram havermeel
100 gram zuurdesem van havermeel
400 gram lauw water
20 gram sinaasappelsuiker
Meng in een grote mengkom deze ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
Laat dit voordeeg afgedekt met een grote dunne, schone plastic zak 2 uur staan, dan bubbelt het al lichtjes door de werking van het zuurdesem. Dit vind ik altijd prachtig om te zien.

Vet ondertussen een ronde springvorm, doorsnede van 20 centimeter, helemaal in met olie en bekleed deze op de bodem met een cirkel en langs de rand met een reep bakpapier. Zo kleeft het slappe deeg straks niet aan de vorm.
Zet de andere ingrediënten voor stap 3 alvast klaar. Week en was de vruchten voor de vulling en droog ze daarna goed.

Stap 3: na twee uur rusten van het voordeeg
Voeg goed roerend aan het bovenstaande voordeeg in de volgorde van het recept de volgende ingrediënten toe:
4 gram of 1 eetlepel koekkruiden
8 gram bakkerszout
8 gram instant gistkorrels
9 gram fiberhusk
10 gram lichte basterdsuiker
10 gram olijfolie
20 gram cranberry’s
3 gewelde abrikooshelften in stukjes
30 gram rozijnen
-enkele lepels losgeklopt ei voor te bestrijken vlak voor het bakken

Stap 4 en 5: eindrijs en bakken
Meng het voordeeg met de ingrediënten uit stap 3 in de volgorde van het recept. Meng alles heel goed met een siliconen spatel door elkaar en laat het deeg even een paar minuten staan tot een stevig beslag is ontstaan. Schep het dan met een siliconen spatel over in de ingevette en beklede springvorm. Strijk het glad aan de bovenkant met de natgemaakte spatel.
Laat dit deeg nu anderhalf uur rijzen tot het aan de rand van de vorm staat. Dek het af met een grote dunne plastic zak en zet het weer op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Plaats een bakje met water in de oven voor stoomvorming. Let op voor hete stoom bij het openen van de oven.
Bestrijk het deeg net voor het bakken met losgeklopt ei voor een mooie kleur en bak het in de oven gedurende 38 tot 40 minuten. Het brood is dan mooi bruin en geurt heerlijk.
Laat het brood op een taartrooster volledig afkoelen nadat je het uit de vorm hebt gehaald en snijdt het daarna pas aan. Het brood is ook heel goed in te vriezen en dan lekker als je het even in de broodrooster roostert.
Voor het opdienen kun je het brood desgewenst met wat poedersuiker bestuiven. Serveer het in lange sneden met desgewenst de zelfgemaakte amandelspijs erbij. Ook lekker als tussendoortje bij thee of koffie.

Wat heb je nodig voor de zelfgemaakte amandelspijs?
Deze heerlijke amandelspijs wordt niet meegebakken en bevat daarom geen ei om het smeuïg te maken.Het eten van rauw ei kan voedselvergiftiging veroorzaken. Deze spijs wordt smeuïg door de zachte, iets vloeibare honing. Je hebt hiervoor nodig:
50 gram amandelmeel
50 gram neutraal smakende smeerbare bloemenhoning
4 druppels amandelessence (dr. Oetker) dit is geen noodzaak maar wel heel lekker
1/2 theelepel citroensuiker
eventueel iets citroensap

Is de honing te dik dan kun je deze au bain marie verwarmen boven een pan met warm water. Roer het amandelmeel door de honing. Voeg de amandelessence en de citroensuiker toe en roer alles goed door elkaar. Laat dit alles in een afgesloten potje op een koele plaats opstijven. Je kunt deze spijs ook langer van tevoren maken, het is niet bederfelijk en de smaak wordt er nog beter van. Is de amandelspijs toch wat te stijf om te smeren dan kun je voor het serveren wat citroensap gebruiken om hem smeerbaar te maken. Het is leuk om de amandelspijs op te dienen in een kerstvormpje op een schaaltje bij het glutenvrije kerstbrood.

Heel fijne kerstdagen!

kerstbrood-heel-glu-kl

glutenvrij kerstbrood met o.a. rozijnen en cranberry’s als vulling en daarnaast zelfgemaakte amandelspijs

Misschien vind je deze recepten ook leuk voor de feestmaand december:

Advertenties

2 gedachten over “Kerstbrood met desem en gist – glutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s