Kerstbroodjes – bevat gluten

Vrolijke sterrenbroodjes die flonkeren bij je kerstontbijt of lunch. Met weinig moeite heb je snel een mooi effect door het stevige brooddeeg uit te steken met een stervorm. Ze zijn gemaakt van een fijne meelmengeling vol smaak en de koekkruiden geven er een feestelijke dimensie aan. Het korstje is een tikje knapperig door het maismeel. In de drukke decembermaand kun je de broodjes goed een week van te voren maken, invriezen en oppiepen vlak voor gebruik gaat prima. Hele fijne feestdagen voor alle bloglezers!

een 3 sterren kerstbroodje

sterren kerstbroodjes

Wat heb je nodig voor 22 sterren kerstbroodjes?

425 gram tarwebloem
25 gram maismeel
25 gram roggemeel
25 gram amandelmeel
9 gram (bakkers)zout
10 gram instant gistkorrels
1 theelepel koekkruiden
10 gram kristalsuiker
10 gram sinaasappelsuiker
275 gram (lactosevrije) warme halfvolle melk
35 gram roomboter of plantaardige margarine
ei om te bestrijken, losgeklopt met 1 theelepel water

De bereiding:

Zeef en meng de meelsoorten in een mengkom zodat het mengsel luchtig wordt. Verwarm de boter en de melk samen tot lauwwarm.Voeg de gist, het zout, de koekkruiden, de suikers en de lauwwarme melk met de boter toe in een kuiltje in het meel en begin te kneden.
Kneed het deeg tot het soepel aanvoelt, minstens 5 minuten, 10 minuten als je het leuk vindt. Dit kan eerst in de kom en daarna op een werkblad. Je mag eraan trekken en duwen om het deeg elastisch en soepel te maken. Het deeg is vrij stevig en plakt niet. Maak er dan een ronde bal van en leg het deeg weer in de mengkom.
Neem een dunne schone grote plastic zak en vouw die om de kom.
Zet alles nu op een warme en tochtvrije plek en laat het deeg ongeveer 1 1/2 uur rijzen tot een luchtig deeg. Lang rijzen zorgt voor een soepel en smakelijk deeg.

Kneed het deeg daarna nog een keer goed door op een droog werkblad. Probeer geen meel of bloem meer toe te voegen, daar wordt het deeg droger door. Alleen als het deeg erg plakt aan je vingers kan dit. Rol het deeg uit met een deegrol tot ruim 1,5 centimeter dikte en steek dit uit met een sterkoekvormpje. Leg de deegsterren op een bakplaat die met bakpapier is bekleed en laat dit afgedekt ongeveer 40 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Bestrijk de deegsterren met ei dat is losgeklopt met wat water. Bak de kerstbroodjes gaar in 15 minuten. Laat ze uitdampen op een taartrooster.
Lekker in de decembermaand met allerlei beleg. Je kunt natuurlijk variëren met vormpjes en ze ook in andere jaargetijden eten.

Dit vind je misschien ook leuk:

Advertenties

2 gedachten over “Kerstbroodjes – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s