Vanillekipferl – bevat gluten

Dit prachtige koekje met een heerlijke vanillesmaak, in de vorm van een half maantje, is een Oostenrijkse klassieker. Ik vond het recept in een leuk oud Oostenrijks bakboekje met grappige tekeningen dat ik kreeg van mijn vriendin Francis. In dit dunne boekje (zie foto onderaan) stonden recepten met in verhouding weinig boter en suiker en als basis bakpoeder. Haas bakpoeder, het merk en de uitgever van het boekje, bestaat nu niet meer. Dit boekje met een verzameling van 40 jaar ervaring en recepten van Oostenrijkse huisvrouwen weerspiegelt een mooi tijdsbeeld van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Deze vrouwen waren goed in bakken en vindingrijk met de sobere middelen die er toen waren. De beschrijvingen van de gebakrecepten waren summier, iedereen wist met weinig aanwijzingen al hoe het moest. De recepten varieerden van Kartoffelknödeln tot Sachertorte. Zelfrijzend bakmeel ( 500 gram tarwebloem met 16 gram bakpoeder erdoor vermengd) was er nog niet, men maakte eigen meelmengsels net als ik in dit blog.
Het iets aangepaste recept voor vanillekipferl met amandelmeel en tarwebloem deel ik nu met jullie voor dasanderekoek met een duidelijke uitleg.

vanillekipferl-kl-ap

prachtige vanillekipferl met een volle amandelsmaak

Wat heb je nodig voor 25 vanillekipferl?

140 gram tarwebloem
4 gram bakpoeder
50 gram amandelmeel
2 druppels amandelessence
30 gram kristalsuiker
10 gram vanillesuiker uit een zakje
mespunt zout
90 gram roomboter of plantaardige margarine in stukjes
1 eetlepel yoghurt of zure room
garneren na het bakken:
20 gram suiker
5 gram vanillesuiker uit een zakje

De bereiding:

Zeef de tarwebloem en het bakpoeder samen en meng dit goed met het amandelmeel.Voeg de druppels amandelessence toe voor een volle amandelsmaak. Daarna kan de suiker, de vanillesuiker en het zout er door gemengd worden. De boter in kleine stukjes erbij mengen plus 1 lepel zure room of yoghurt en met de hand snel kneden tot een soepel deeg.

Verwarm de oven op 160 graden Celsius voor.

bakboekje-hasin-kl

Oostenrijks receptenboekje uit de jaren 50 vorige eeuw

Maak een worst van het deeg en verdeel deze in 25 stukjes. Maak eerst een balletje van het deeg, dan een klein worstje van elk balletje en maak de uiteinden spits voor de maanvorm.
Meng de suiker en vanillesuiker door elkaar in een diep bord. Buig de maantjes lichtjes en wentel ze geheel door deze suiker. Leg de maantjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Het is ook mogelijk om de suiker na het bakken op de nog warme koekjes te plakken maar het geurt ontzettend lekker als je het meebakt.
Laat de vanillekipferl 10 minuten bakken tot ze geel kleuren aan de bovenkant en bruin aan de onderzijde. Niet donkerder, kijk maar op de foto.
Op een taartrooster laten afkoelen en eet ze samen op met je vrienden en vriendinnen.

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Vanillekipferl – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s