Sukadebrood met zonnebloempitten – glutenvrij

Een verrassend lekker gevuld glutenvrij brood, wat citroen-zoetig smaakt door sukade en nootachtig door de zonnebloempitjes die erin zitten. Ideaal als je nog een restje sukade over hebt van de kerstdagen zoals bij mij het geval was. Ik wist niet dat sukade zo lekker was in brood. Sukade is een gekonfijte vrucht van de sukadeboom oftewel de citrus medica waarvan alleen de schil wordt gebruikt in gebak. Vaak zit het als vulling door andere stukjes gedroogd fruit in een feestbrood of koek. Veel vulling is moeilijk in een glutenvrij brood vanwege de slechtere hechting maar deze hoeveelheid is net goed. Het heeft een citroensmaak en een lekkere bite. De combinatie met de zonnepitten is ook goed gelukt. Mede door het meelmengsel van mais, haver en rijstemeel heeft dit brood een mooie blonde kleur. De korst is knapperig door het brood even na te bakken zonder de bakvorm.  Binnenin is het sukadebrood lekker mals door de vulling. Voor een extra lekkere smaak heb ik er twee eetlepels glutenvrij zuurdesem bij gedaan maar je kunt dit weglaten als je dit niet in voorraad hebt.
Gebruik uitsluitend meel en bakpoeder met een glutenvrije aanduiding.

brood-glu-met-sucade-en-zonnepit-kl

licht glutenvrij zoet sucadebrood met zonnepitten

Wat heb je nodig voor het glutenvrije sukadebrood met zonnebloempitten?

125 gram maismeel
150 gram havermeel
125 gram volkorenrijstemeel
8 gram fiberhusk
8 gram bakpoeder
8 gram instant gistkorrels
7 gram bakkerszout
1 eetlepel citroensuiker
1 eetlepel sinaasappelsuiker
1 ei
30 gram olie
320 gram lauwwarm water
desgewenst voor een extra broodsmaak:
2 eetlepels zuurdesem op kamertemperatuur
vulling:
1 volle eetlepel sukadestukjes
1 eetlepel zonnebloempitten
garnering:
1 eetlepel zonnebloempitten

De bereiding:

Neem een metalen broodvorm en vet die licht in met olie en bekleed deze daarna goed met bakpapier tegen het aanbakken.
Zet alle ingrediënten klaar en plaats de mengkom op de weegschaal. Weeg alles af in de volgorde van het recept, eerst de droge ingrediënten daarna de natte. Roer alles steeds goed door elkaar als je een nieuw ingrediënt toevoegt. Eerst roeren met een garde en als het beslag dikker wordt met een siliconen spatel.De vulling van sukade en pitten voeg je als laatste toe.
Hou de garnering even apart. Zie voor tips voor glutenvrij bakken de stoomcursus.
Het beslag moet de dikte hebben van een mooie stevige pap. Kneden hoeft niet, er zitten geen gluten in die je moet oprekken.
Het broodbeslag kan nu in de broodvorm. Vul deze voor maximaal 2/3. Het brood moet de ruimte hebben maar niet er overheen gaan rijzen. Maak de bovenkant glad met een natgemaakte pannenlikker, dit is belangrijk voor een mooie korst.
Garneer het sukadebrood nu met de zonnebloempitten.
Vouw er een ruime en schone plastic zak overheen en laat het rijzen op een warme plek, op een radiator of bovenop een pan warm water.
De rijstijd is ongeveer drie kwartier, het deeg zit dan aan de rand van de broodvorm.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 graden Celsius. Plaats hierbij een vuurvast schaaltje met water in de oven voor de stoom. Let op stoomvorming bij het openen van de oven.
Bak het sukadebrood bruin in  ongeveer 30 minuten tot het brood mooi goudbruin en geurend is. Voor een stevige en mooie bruine korst kun je dit brood nog 5 minuten nabakken in de afkoelende oven, nadat je het uit de vorm hebt gehaald. Leg het brood dan voorzichtig op het bakrooster. Vergeet niet de kookwekker nogmaals te zetten!
Laat het brood daarna uitdampen op een taartrooster.

Misschien vind je deze glutenvrije broden ook leuk om eens te bakken:
Marianne’s brood,
boekweitbrood met cranberry’s
en kruidig boekweitbrood 

2 gedachten over “Sukadebrood met zonnebloempitten – glutenvrij

    1. Inostrate Berichtauteur

      Dank je!
      Zonder granen is het lastig om een goed brood te krijgen. Er staan wel heel veel recepten op internet zag ik maar het hangt er van af wat je precies wel en niet lust of kan verdragen. Succes met je zoektocht!

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.