Kersentaart met amandelmeel – bevat gluten

Naast appeltaart is kersentaart bij ons thuis favoriet. Deze sappige lichtzoete kersentaart is heerlijk door het amandelmeel dat erin zit samen met de frisse kersen. Hij is gemaakt van een cakedeeg met weinig boter en blijft mals en luchtig door de romige Griekse yoghurt. Qua smaak lijkt hij op een ricottataart die ik onlangs in Italië heb geproefd, licht en fris en ook gelijkend op amandelspijs. De kleurige combinatie van de rode kersen met de groene pistaches is apart maar je kunt ook garneren met stukjes amandelen als variatie. Voor een extra amandelgeur voegde ik een paar druppeltjes amandelessence toe als geheim ingrediënt waardoor de taart onweerstaanbaar wordt.

kersentaart-ap-kl

frisse kersencake met amandelmeel en Griekse yoghurt

Wat heb je nodig voor deze kleurige kersentaart?

100 gram zachte roomboter
90 gram kristalsuiker
10 gram sinaasappelsuiker
2 druppels amandelessence (dr. Oetker)
50 gram amandelmeel
155 gram tarwebloem
snuf zout
8 gram bakpoeder
2 eieren
150 gram Griekse yoghurt 10%vet
vulling:
1 pot goed uitgelekte pitloze kersen (700 gram inhoud)
1 eetlepel tarwebloem
garnering:
25 gram pistaches
2 eetlepels greinsuiker

De voorbereiding:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn,  vooral roomboter, de eieren en de yoghurt. Haal ze dus een uurtje van tevoren uit de koelkast.
Meng en zeef de bloem samen met het amandelmeel, het zout en het bakpoeder in een aparte kom. Druppel de de amandelessence op dit meelmengsel.
Lek de kersen heel goed uit in een vergiet en dep ze hierna goed droog en droog de vergietbodem met keukenpapier. Bestrooi ze hierna met een eetlepel tarwebloem om ze extra droog te maken. Zo blijven de kersen straks goed verdeeld over het deeg.
Vet een springvorm in van 20 centimeter doorsnede en bekleed de bodem met een cirkel van bakpapier
Hak de pistaches kleiner en vermeng ze met de greinsuiker in een kommetje. Zet even apart
De bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Roer de roomboter met de suiker en en sinaasappelsuiker romig en luchtig met de mixer. Voeg hier een voor een de eieren aan toe. Voeg aan het natte mengsel het meelmengsel toe in twee delen. Voeg daarna de yoghurt toe. Het deeg moet zo stevig zijn dat het net van de lepel afvalt.
Schep daarna de kersen door het deeg. Verdeel hierover de pistaches met de greinsuiker.
Bak de taart in 45 minuten gaar en bruin. Neem hem daarna voorzichtig uit de oven en plaats hem op een taartrooster. Laat de taart nog 5 minuten in de springvorm afkoelen en daarna kun je hem makkelijk losmaken.
Geniet van deze zomerse kersentaart met een kopje Engelse thee met citroenverbena, citroenmelisse of munt erin.

Misschien vind je dit ook leuk: rabarbertaart met amandelcake

rabarberamandelcake

rabarberamandelcake

of  met gistdeeg:   kersenkruimelvlaai

kersenkruimelvlaai-ap-kl

kersenkruimelvlaai met aparte kruimels

8 gedachten over “Kersentaart met amandelmeel – bevat gluten

  1. Cornelia

    Vandaag heb ik deze taart gebakken. Prima recept. Pistache nootjes kon ik niet krijgen maar heb ik vervangen door geschaafde amandelen.
    De Amandel essence verving ik door een paar druppels kersenlikeur. En de greinsuiker Door wat kristal suiker.
    De taart heb je snel gemaakt en … de smaak is verrukkelijk.
    Wij genieten er van in de tuin in de schaduw van de druif.

    Geliked door 1 persoon

  2. Cornelia

    Gisteren bakte ik deze heerlijke zomerse taart.
    Mijn lieve echtgenoot waar ik al 30 jaar getrouwd ben keek wel een beetje vreemd op dat er Griekse Yoghurt in het deeg ging. Daar had hij als landbouwkundige nog nooit van gehoord.
    Hij merkte wel op dat het zo heerlijk rook in de keuken en was er als de kippen bij om de taart aan te snijden. En hij vond het een aanrader.
    Zo zie je maar weer dat de weg naar het hart van de man via de maag loopt.
    De thee heeft hij snel gezet vanavond en er ligt nog een laatste stukje Kersentaart bij.

    Geliked door 1 persoon

  3. Cornelia

    Donderdag had ik gezellig bezoek en natuurlijk had ik wat lekkers bij de thee en koffie .
    Snel de lekkerste Kersentaart gebakken; ditmaal met pistach nootjes. Smaakt verrukkelijk.
    Op donderdagavond wordt ook altijd mijn biologische Beebox / Willem & Drees box besteld Maar het onweerde en regenbuien vielen neer. De BeeBox ondernemer liep vertraging op met het bezorgen. Daar hadden wij alle begrip voor.
    Het laatste stukje Kersentaart gaf ik aan haar mee. Laat op de avond nog een leuk appje :” mmmm heerlijke Kersentaart, fris en fruitig niet zo mierzoet. Mag ik het recept ?!
    Natuurlijk, da’s andere koek ! Zo lekker en verantwoord.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.