Paasbrood in vorm van kip – bevat gluten

Dit mooie paasbrood in de vorm van een kip kun je zelf maken voor het komende paasontbijt of -brunch. Een fijne aanvulling voor deze feestelijke broodmaaltijden en goed van te voren te maken en in te vriezen. Je maakt hiervoor eerst het smakelijke  brooddeeg met een lichtgekleurd meelmengsel van tarwebloem maar ook met volkorenmeel en havermeel om het deeg steviger, smakelijker en stiekem ook gezonder te maken. Anijszaad plus mahlab kruiden dit deeg op een bijzondere wijze. Dit deeg rol je na het rijzen uit tot een ronde plak en modelleert deze naar het voorbeeld van de sjabloon met schaar en mes. In de receptuur kun je duidelijk lezen hoe je deze paaskip kunt maken. Een leuk knutselwerkje met deeg om straks samen ervan te genieten en het voorjaar in te luiden. Onderaan dit bericht vind je nog meer paasrecepten uit dit blog.

paaskip ap kl

paasbrood in de vorm van een kip van een kruidig en luxe apart brooddeeg

Wat heb je nodig voor de paasbroodkip?

400 gram tarwebloem
50 gram volkorentarwemeel
50 gram havermeel of gemalen fijne havermout|
10 gram gedroogde instantgist
1 ei M
30 gram roomboter
225 gram halfvolle (lactosevrije) melk
1 theelepel gemalen anijs
1/2 theelepel gemalen mahlab (toko of mediterrane winkel)
9 gram bakkerszout
40 gram lichte basterdsuiker
1 eetlepel citroensuiker
garnering:
ei om te bestrijken
sesamzaadjes om te bestrooien
een natte gewelde rozijn voor het oog

paaskip sjabloon

sjabloon voor paaskip

De bereiding:

Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn voor je begint, vooral ei en meel is belangrijk.
Meng de meelsoorten met elkaar in een grote mengkom en voeg hier de gistpoeder aan toe. Voeg het zout, de suiker en de anijs en mahlab toe en roer goed door elkaar en maak een kuiltje in het midden.
Smelt de roomboter in een steelpannetje op klein vuur en voeg de koude melk toe. Dit mengsel is dan precies lauw en kun je daarna toevoegen in het midden van het meelmengsel. Voeg het losgeklopte ei toe en meng alles goed door elkaar en kneed een vijftal minuten in de kom en later op het werkblad totdat het deeg elastisch is. Het moet een soepel en stevig deeg worden zodat je er straks een mooie strakke kip uit kunt boetseren en bakken.

Laat het deeg nu afgedekt met een dunne grote plastic zak in de mengkom een uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
Neem ondertussen een vlaaiplaat van ongeveer 29 centimeter doorsnede, en maak een sjabloon voor de kip, het voorbeeld zie je hierboven op de foto.
Kneed het deeg kort even door, bol het weer op en druk het zachtjes met een deegrol tot een ronde gladde platte plak met een doorsnede van de bakplaat.
Leg het sjabloon op de deegplak en snij de vorm van de kip uit de deegplak met een scherp mes. Met een stevige keukenschaar kun je de fijne hoekjes of de ronde bochten beter doorknippen of bijwerken. Ook de insnijdingen bovenop heb ik met een schaar gedaan maar experimenteer gerust naar eigen inzicht hiermee.
Maak van de restjes deeg strengetjes en vorm hiermee de verenpartij, zie voorbeeld. Je kunt er ook nog ongeveer 4 kleine paashaasjes of paaskuikentjes bij verzinnen van het resterende deeg.
Maak op de plaats van het oog een gaatje, duw hierin een klein balletje deeg en druk hierin de natte rozijn (deze verbrand dan minder snel). Zo krijg je een mooie afwerking van het oog.
Laat de paaskip ongeveer 45 minuten afgedekt met een doek op een warme tochtvrije plaats narijzen tot hij luchtig is.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Bestrijk de paaskip voor het bakken met losgeklopt ei wat met iets water is vermengd. Strooi dan lichtjes nog wat sesamzaadjes over de vleugels ter garnering.
Bak de paasbroodkip ongeveer 25 minuten mooi bruin en gaar bij 200 graden Celsius.
De laatste 12 minuten deed ik er aluminumfolie over om verbranden te voorkomen, er zit wat suiker in het deeg en dit wordt snel bruin!
De kleine paashaasjes zijn na 13 minuten al gaar dus neem ze snel en voorzichtig eerder uit de oven, tegelijk met het aluminiumfolie erover leggen.
Laat de paaskip na het bakken uitdampen op een taartrooster.
Hele fijne paasdagen gewenst!

Paastip: ook leuke paasrecepten op dit dasanderekoekblog  zijn:

Paaskoekjes, pinksterbloembrood,citroen-amandelmuffins, worteltjestaart, paasamandelcake

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.