Amandelcake – glutenvrij

Deze geurige glutenvrije amandelcake is lekker om samen van te genieten  tijdens de komende paasdagen. Er zitten drie eieren verwerkt in deze cake zodat dit paassymbool er zeker in voorkomt. Gegarneerd met amandelen laat deze cake ook duidelijk zien wat het belangrijke bestanddeel ervan is. Het deeg is tevens een geschikte basis voor een feestelijke glutenvrije taart. De lichte meelmengeling voor dit gebak bestaat uit drie aparte glutenvrije meelsoorten: amandelmeel maakt het geurig, quinoameel zorgt voor romigheid en goede voedingsstoffen en het fijne rijstemeel maakt het geheel luchtig. Ik heb deze keer geen fiberhusk (wat zorgt voor een betere binding) in het deeg verwerkt en dit ging prima bij dit mengsel. Glutenvrije meelsoorten hebben ieder hun bijzondere eigenschappen en de juiste combinaties helpen een smakelijk gebak te maken.Wil je meer weten over de verschillende glutenvrije meelsoorten? Klik hier voor meer informatie in dit blog. Gebruik in het cakerecept meelsoorten met een glutenvrije aanduiding of logo. Fijne paasdagen!

amandelcake glutenvrij

feestelijke glutenvrije amandelcake

Wat heb je nodig voor de  glutenvrije amandelcake?

75 gram plantaardige margarine
125 gram kristalsuiker
10 gram vanillesuiker
15 gram sinaasappelsuiker
1 gram zout
3 eieren
150 gram amandelmeel
100 gram rijstmeel
50 gram quinoameel (le Poole), eventueel te vervangen door havermeel
8 gram bakpoeder
4 druppels amandelaroma (oetker)
100 gram halfvolle lactosevrije melk of amandelmelk
23 hele amandelen om te garneren

De bereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, vooral de margarine, de melk en de eieren. Haal ze een half uur van tevoren uit de koeling. Weeg de meelsoorten en de bakpoeder en het zout af en zeef en meng goed door elkaar met een garde.
Vet een cakevorm in met neutrale olie en bekleed met repen bakpapier zodat de cake straks makkelijk uit de vorm kan.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Mix in een beslagkom de zachte margarine met de kristalsuiker en de smaaksuikers tot een romig geheel. Breek de eieren eerst in een apart kommetje om er zeker van te zijn dat ze goed zijn en er geen schaal meekomt. Voeg dan een voor een de eieren toe en mix deze door het botermengsel.
Voeg dan in 3 delen het meelmengsel toe. Bij de derde portie meel voeg je de melk bij zodat het een smeuiig beslag wordt.
Breng het beslag met een siliconen spatel over in de cakevorm en strijk het beslag bovenop glad. Leg er de amandelen voor de garnering bovenop in een bloemvorm of naar eigen inzicht.

Bak de amandelcake in totaal 45 minuten bij 160 graden Celsius gaar en bruin, de laatste 10 minuten met aluminiumfolie erover tegen het verbranden van de bovenkant. Zet dus eerst je kookwekker op 35 minuten en daarna nog 10 minuten.

Neem de cake uit de oven en laat nog 5 minuten in de vorm staan. Daarna kun je hem makkelijk uit de vorm pakken met het bakpapier. Laat hem uitdampen op een taartrooster en snijdt hem pas aan als hij volledig is afgekoeld. Deze amandelcake blijft dagenlang lekker en kan ook worden ingevroren.

Dit vind je misschien ook leuk: vogelnestjes glutenvrije voorjaarskoekjes of  glutenvrije appeltaart met kaneelsiroop

 

Advertenties

6 gedachten over “Amandelcake – glutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.