Appelvlaai met deksel – bevat gluten

Deze heerlijke appelvlaai is bijzonder door de deksel of toeslag zoals we dat in het zuiden van Nederland noemen. Door het deeg bovenop blijft de vulling heerlijk mals net als bij een dichtgeklapte pizza. Het recept is geïnspireerd door een bezoek aan het Belgische St. Pietersvoeren waar we na een fikse wandeling bij een forelkwekerij aan de bron van de Voer een heerlijk stuk appelvlaai aten. Dit was nu eens geen zompige appeltaart zoals je die in Nederland helaas soms krijgt.  Nu wilde ik mijn eigen recept hiervoor gaan maken. Het deeg werd een luxe gistdeeg waarin ik een beetje maismeel verwerkte voor een extra bite. De appelvulling is ook bijzonder fris en fijn van smaak. De suiker bovenop is heerlijk knapperig en geeft een zoete toets. In het deeg en de vulling zit vrij weinig suiker maar het geheel is een smaakvolle appelvlaai geworden. Dat het u goed moge bekomen!

appelvlaai dicht ap kl

Belgische appelvlaai met deksel

Wat heb je nodig voor de appelvlaai met deksel?

350 gram tarwebloem
50 gram maismeel, fijne polentakwaliteit
10 gram instantgist
5 gram zout
40 gram kristalsuiker
35 gram neutrale olijfolie
30 gram roomboter in blokjes
210 gram lauwwarme halfvolle melk
vulling:
4-5 zoete appels
50 gram rozijnen
15 gram maizena of custardpoeder om te binden
aanhangend vocht
15 gram sinaasappelsuiker
1 eetlepel abrikozenjam
garnering:
geklopt ei om te bestrijken
3 – 4 eetlepels grove kristalsuiker

De bereiding:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de melk lauwwarm is.
Meng in een mengkom de meelsoorten, de suiker, de gist en het zout met een garde.
Voeg dan de boterblokjes, de olie en de melk toe en kneed er een soepel deeg van. Laat dit afgedekt een uurtje rijzen.
Maak ondertussen de vulling.
Was en week de rozijnen.
Snijd 4 tot 5 appels in kleine blokjes , was ze kort en zet ze op het vuur in een steelpan met aanhangend water of een bodempje water. Stoof dit enkele minuten tot er wat vocht uit de appels loskomt. Voeg dan de rozijnen toe, de jam en de sinaasappelsuiker.toe. Meng de maizena met wat water en maak er een glad papje van. Bind hiermee de appelvulling tot dik vloeibaar. Als je er met de houten lepel een streep trekt moet dit niet meteen dichtvloeien. Proef even of er desgewenst nog wat suiker in kan. Het moet friszoet smaken.
Bestrijk een vlaaivorm met losse bodem met boter of neutrale olie. Kneed het deeg  kort door en verdeel het in twee helften : 250 gram deeg voor het deksel even apart houden en rol het andere deel uit met een deegrol voor de bodem. Strooi licht wat bloem bij het uitrollen van het deeg.
Beleg met het grootste deel de vlaaivorm en drapeer het goed op de bodem en de zijranden. Druk het deeg met je vingers of met de deegrol af op de randen. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Verdeel de afgekoelde vlaaivulling goed over de deegbodem en bestrijk de randen met geklopt ei.
Rol nu met de deegrol het deksel uit, kijk hierbij naar de vlaaivorm hoe groot de diameter moet zijn en maak dit iets groter.
Bestrooi het deksel heel licht met bloem en vouw met de bebloemde kant naar binnen het deeg in vieren. Knip nu met een schaar een klein hoekje uit in het midden en knip op de dichte zijden 3 maal schuin in, net zolas je vroeger knutselde in de kleuterklas. Als je het nu weer uitvouwt is alles wonderbaarlijk symmetrisch. Leg het deksel uitgevouwen op de appelvlaai en rol met de deegrol de randen eraf. Bestrijk het oppervlak met losgeklopt ei en strooi er ruim de grove suikerkorrels over.
Laat de vlaai nu afgedekt een half uurtje rijzen.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
Bak de appelvlaai in 15 minuten  gaar en goudbruin. Neem na het bakken de vlaai uit de vorm en laat deze afkoelen op een taartrooster.

Misschien vind je dit ook leuk:
appelgalette met boekweitmeel en appeltaart van amandelkorstdeeg

6 gedachten over “Appelvlaai met deksel – bevat gluten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.