Glutenvrij zuurdesembrood met teff

Een smaakvol zuurdesembrood met als basis teff gecombineerd met maismeel heb ik deze keer gemaakt. Bij glutenvrij brood is het van belang om goede combinaties te maken met glutenvrije meelsoorten die goede bakeigenschappen hebben en elkaar aanvullen. Teffmeel geeft een goede binding en levert volop vezel en vitamines en een mooie bruine kleur. Maismeel zorgt voor een knapperige korst en een grovere structuur. Tesamen zorgt het voor een mooie structuur en ontstaat een heerlijke graangeur bij het bakken. Het zuurdesem voor dit brood is ook van teffmeel plus mais gemaakt.  Uit mijn experimenten blijkt dat teff een uitstekende en snelle desemstarter is en een weinig actief zuurdesem snel kan oppeppen. Het teff desem ruikt heerlijk maar helaas stort het vrij snel weer in en wordt dan compact, waarschijnlijk doordat het meel heel fijn is. Ook was de kleur van mijn donkere teffmeeldesem niet erg aantrekkelijk, het verkleurde na een tijd in minder aantrekkelijke kleurschakeringen. Vandaar dat ik adviseer om teffmeel te combineren met het neutrale en lichte maismeel in een zuurdesem. Hieronder bij het recept lees je ook hoe je het teffdesem maakt. Zie ook glutenvrije meelsoorten en hun eigenschappen. Het nadeel van teffbrood vind ik dat het snel droog wordt. Dit heb ik ondervangen door er een ruimere hoeveelheid gesmolten margarine in te verwerken. Kort oppiepen voor het gebruik van niet dagvers teffbrood in de magnetron maakt dit brood ook weer net als vers. Kies alle ingrediënten glutenvrij. Er komt in de toekomst nog een zuurdesemrecept met teffmeel als basis.

teffmaisbrd zrdsm glu kl

glutenvrij teff-maisdesembrood met een zuurdesem van teff- en maismeel

Teffdesem maken:
Voor je kunt gaan bakken maak je eerst het glutenvrije zuurdesem van teff en maismeel. Hieronder lees je in het kort hoe dit kan. Zie voor uitgebreide zuurdesemtips: Glutenvrij zuurdesem maken. Met teffmeel krijg je een snelle fermentatie en kun je al op de 5e dag gaan bakken. Het maismeel erbij zorgt voor een stabieler en steviger desem door de grovere structuur. Met deze combinatie van glutenvrije meelsoorten kun je nu aan de slag als volgt:

1e dag: 25 gram teff en 25 gram maismeel en 60 gram lauw water mengen in een weckpot met los deksel. ’s Morgens mengen en ’s avonds nog een keer doorroeren.
2e dag: 10 gram teff en 10 gram maismeel en 20 gram lauw water.
3e dag: 10 gram teff en 10 gram maismeel en 20 gram lauw water.
4e dag: 10 gram teff en 10 gram maismeel en 15 gram lauw water.
Je krijgt uiteindelijk 225 gram zuurdesem en hiermee kun je op de 5e dag aan de slag voor dit brood.
Met dit recept maak je precies één brood in een broodbakvorm van 1,2 liter.

MENGEN EN VOORRIJS VAN HET VOORDEEG
7.45 uur:
Meng in een grote mengkom de volgende ingrediënten en roer ze goed door met een siliconen spatel:
225 gram teffdesem met mais
200 gram teffmeel
100 gram maismeel
300 gram lauw water

Laat dit voordeeg 2 uur rusten, afgedekt met een dunne plastic zak op een warme plek. In dit stadium vermenigvuldigen de micro-organismen uit de zuurdesem zich snel door de toevoeging van het meel en het water.
Vet ondertussen een broodbakvorm in met olie en bekleed deze met bakpapier.

DESEM OVERHOUDEN
9.45 uur:

Je kunt alle desem gebruiken en steeds weer opnieuw een desem opstarten óf je neemt een kleine hoeveelheid desem af van dit voordeeg en gebruikt dit om weer een dezem te maken voor het volgende brood. Zie glutenvrij zuurdesem overhouden en bewaren

TOEVOEGEN van de rest van de ingrediënten:
10.00 uur:
Voeg dan de volgende ingrediënten aan het voordeeg toe:
8 gram appelstroop
5 gram citroensuiker 
8 gram bakkerszout
4 gram fiberhusk
25 gram gesmolten plantaardige margarine
plus ongeveer 40 gram lauwwarm water, let op de dikte en voeg het water in stapjes toe
garnering: 2 eetlepels sesamzaadjes

Meng alles zeer goed met de siliconen spatel, een garde of met een mixer tot het  vloeibare beslag een dikte heeft van pap of stevige yoghurt. Als alles goed gemengd is en even staat, moet het deeg dik vloeibaar zijn, ongeveer zoals een stevige roeryoghurt en in stukken van de spatel afvallen.
Is het nog te stevig, voeg dan wat warm water toe. Is het te dun, voeg nog wat extra meel toe. Meel kan afhankelijk van temperatuur en vochtigheid en uitmalingsgraad een andere binding hebben dus aanpassen kan altijd nodig zijn.
Vul de bakvorm voor 2/3 deel met het deeg.
Maak de bovenkanten glad met de schone spatel die je iets vochtig maakt. Bestrooi het teffdesembrooddeeg met sesamzaadjes.

LANGE RIJZEN of fermenteren:
Laat het glutenvrije deeg voor het desembrood met teff en mais minimaal 4 ½ uur tot 6 uur rijzen op een warme plek tot het deeg aan de bovenrand van de bakvorm komt.
Doe een schone, dunne doorzichtige plastic pedaalemmerzak over de bakvorm heen tegen uitdroging en het vasthouden van de warmte. Voldoende rijstijd is belangrijk om te voorkomen dat het glutenvrije zuurdesemdeeg onvolledig uitrijst en het brood daardoor klef wordt. In dit stadium van het rijzen vormen zich de gasbelletjes die zorgen voor de luchtigheid van het deeg.

OVEN VOORVERWARMEN EN BAKKEN:
15.00 uur: Verwarm de oven minstens 10 minuten voor op 220 graden Celsius.
Plaats een vuurvast schaaltje met water onder in de oven. Let bij het openen van de oven op de hete stoom!
15.10 uur:
Bak de zuurdesembroden 10 minuten op 220 graden Celsius.
15.20 uur:
Zet de oven terug in temperatuur op 190 graden Celsius en bak het daarna brood nog 35 minuten op deze temperatuur. De totale baktijd van het brood is dus ongeveer 45 minuten. Vergeet hierbij niet dat de baktemperatuur van de broden omlaag gaat na 10 minuten baktijd! Deze wisselende temperaturen zorgen voor een zo groot mogelijke luchtigheid van het brood en een goede garing.

BROOD IS GAAR EN AFKOELEN
ongeveer 15.55 uur:
Het glutenvrije teffdesembrood is gaar als de sesamzaadjes bruin gaan kleuren, het brood  duidelijk ruikt en de bovenkant  goudbruin is. Ook moet het hol klinken als je erop klopt en licht aanvoelen. Wordt het brood te donker bovenop, dek het dan de laatste minuten af met aluminiumfolie.
Haal het gare zuurdesembrood uit de oven en laat het, na het uit de vorm halen, uitdampen op een taartrooster.

Snij het glutenvrije desembrood met teff en mais pas na twee uur aan als het volledig is afgekoeld.

Dit vind je misschien ook lekker en leuk om te proberen:
glutenvrij zuurdesembrood met cranberries en pompoenpitten
of glutenvrij maisbrood met zuurdesem en gist
of glutenvrij kerstbrood met zuurdesem en gist
of glutenvrij kerstbrood in briochevorm met gist voor de komende feestdagen!

 

13 gedachten over “Glutenvrij zuurdesembrood met teff

  1. jopjuh

    Hoi,
    Bedankt voor je reacties op mijn vorige vragen. De zuurdesem met havermout was geen succes. Er lag een witte waas overheen en ging niet bubbelen.
    Graag wil ik deze gaan proberen maar gebruik liever geen maïsmeel ivm suikerspiegel. Wat als je het maïsmeel vervangt door haver of boekweit meel? En kun je met de teff desem wel een broodbakken van ander meel? Of alleen van teff?

    Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Hallo Jopjuh, je stelt leuke vragen. Je kunt het maismeel goed vervangen door boekweit- of havermeel, het brood wordt dan wel wat sterker van smaak en donkerder, daarom begon ik met de combinatie van teff met maismeel. Let op de dikte van het uiteindelijke deeg met de andere combinaties, er moet waarschijnlijk wat meer vocht in anders wordt het deeg te zwaar. Met het teffdesem kun je heel goed een brood bakken van ander meel. Succes met de nieuwe poging en geef niet op!

      Like

  2. Hans v M.

    Hallo, we hebben voor het eerst een zuurdesem brood gemaakt volgens dit recept. Op zich best aardig gelukt vinden we en het smaakte goed. Het enige waar we wat moeite mee hebben is het rijzen. De vraag is: kun je het lange rijzen ook te lang doen? Bij ons is het bakblik iets groter dan de aangegeven 1,2l. Dus we dachten: die haalt de bovenkant van het bakblik niet. Maar na een kleine 4 uur was het deeg al bijna aan de bovenkant van het bakblik! Toen snel de oven voorverwarmt en bakken maar. Ging prima alleen was er 1,5cm onder de bovenkorst een redelijk groot luchtgat ontstaan. Kunnen we dit voorkomen of gebeurt dat gewoon wel eens. Bedankt alvast.

    Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Gweweldig dat jullie brood zo goed is gerezen! De reden van het grote gat kan misschien zijn dat de ovenrijs heel snel is gegaan, er ontstaat dan opeens veel gas en misschien is er toch te weinig steun geweest door het grote bakblik. Probeer het nog eens met een kleiner bakblik wat je voor 2/3 vult, dan voorkom je dit waarschijnlijk. En blijf oefenen, het gaat steeds beter hoe vaker je bakt! Succes verder en bedankt voor de goede vraag.

      Like

  3. Lies DP

    Super bedankt voor deze leuke blog! Ik kon niet kiezen wat ik eerst wou maken! Uiteindelijk voor dit recept gekozen omdat het zonder gist is.
    Ik ben nu aan dag 4, dus net het laatste meel en vocht toegevoegd. Ik heb het niet kunnen laten om vanaf dag 2 waterkefir te gebruiken ipv water en de desem doet het daardoor super goed. ☺️
    Ik mag morgenochtend beginnen met het deeg en heb net het recept even goed bekeken. Je vermeld stroop en suiker, maar ik vroeg me af of dit echt noodzakelijk is? Ik mag jammergenoeg geen suiker of zoetstoffen. Enige toegelaten, is appelmoes. Zou ik beiden kunnen weglaten of evt vervangen door appelmoes?
    Ik ben gewoon om veel recepten aan te passen aan mijn dieet, maar met brood heb ik nog geen ervaring.

    Alvast bedankt!

    Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Hallo Lies, je kunt de suiker en stroop gewoon weglaten, je bent immers al gewend aan suikervrij. Appelmoes zou ik niet doen want het verzwaart het glutenvrije deeg onnodig. Veel succes en dank voor je reactie en leuke vraag!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.