Rabarberkoek – glutenvrij

Deze frisse licht zoete rabarberkoek of -taart werd geïnspireerd door de goede oogst van onze rabarber in de tuin plus de komst van vrienden. De regenbuien waren gestopt en de lente kwam er eindelijk aan. Een fijne gelegenheid om na een lange winter weer lekker samen buiten te kunnen zitten. De rabarberstengels waren mooi rood en mals en daardoor niet erg zuur. Rabarber is een groente maar doordat we het zoeten met suiker of honing denken we vaak dat het fruit is. Alleen de stengels zijn eetbaar, daarin zit een geringe hoeveelheid oxaalzuur, in de bladeren zit teveel oxaalzuur. We merken dit aan de stroevere tanden na het eten ervan. Planten maken oxaalzuur aan om zich te beschermen tegen vraat van insecten. Voor ons is het advies om  niet vaker dan twee keer per week rabarber te eten omdat calcium uit de voeding slechter wordt opgenomen door de binding met oxaalzuur. Het is in ieder geval heerlijk om rabarber te gebruiken in een glutenvrije taart omdat het deeg heel sappig blijft. In het recept heb ik zelfs géén fiberhusk als vochtbinder toegevoegd hierdoor. Voor het meelmengsel van mijn rabarberkoek koos ik havermeel, lekker gezond met veel vezels, aangevuld met tapioca voor de luchtigheid en goede bindkracht van het beslag. De koek bevat een beetje margarine in de crumble, de eieren en volle melk (bevat calcium) geven samen met de rabarberstukjes een voldoende zachte cakestructuur. De koekkruiden, melk en de smaaksuikers zorgen er ook weer voor dat er zo weinig mogelijk suiker in het deeg hoeft. Een lekkere crumble met havervlokken en koekkruiden bovenop zorgt voor een lekker krokant laagje en maakt de taart helemaal af.
Kies voor alle meelsoorten en havervlokken producten met het glutenvrije logo.

rabarbertaart glutenvrij

glutenvrije rabarbertaart met laagje kruimels bovenop

Wat heb je nodig voor de glutenvrije rabarberkoek?

120 gram havermeel
100 gram tapioca
6 gram bakpoeder
2 gram zout
1 theelepel koekkruiden
130 gram kristalsuiker
10 gram vanillesuiker
20 gram sinaasappelsuiker
2 eieren M
100 gram volle lactosevrije melk
vulling
300 gram rode rabarber in kleine stukjes van 1 centimeter
crumble of kruimellaagje:
30 gram kristalsuiker
1/2 theelepel koekkruiden
1/2 theelepel sinaasappelsuiker
40 gram havermeel
30 gram plantaardige vaste margarine met een wikkel erom AH

stukje rabarbertaart glutenvrij

stukje glutenvrije rabarbertaart

De bereiding:
Verwijder de bladeren en harde uiteinden en was en snij de rabarber in kleine stukjes van ongeveer een centimeter. Laat goed uitlekken in een vergiet en droog het anders extra met een doek of keukenpapier en zet even apart.
Vet een springvorm van 20 centimeter doorsnede goed in met wat olie of plantenmargarine en bekleed deze met ruim met bakpapier zodat het beslag niet uit de vorm kan lekken.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Maak snel met de handen de kruimel laag of crumble door alle ingrediënten te mengen in een kleinere mengkom, snij de margarine eerst in kleine stukjes. Meng alles door licht te kneden en rond te draaien zodat er kruimels ontstaan. Zet dit ook even apart.

Neem een grote beslagkom en weeg hierin het havermeel, de tapioca, de bakpoeder en de kristalsuiker plus de smaaksuiker, koekkruiden en zout af. Meng dit goed door elkaar met een garde. Voeg dan de eieren en de melk toe totdat het beslag zo dik is als yoghurt. Is het nog te dun voeg dan al strooiend iets extra meel toe, is het te dik dan kun je al roerend wat meer melk toevoegen. Laat het even staan om vaster te worden en voeg dan de rabarberstukjes toe. Schep ze met een siliconen spatel door het beslag en giet dan alles in de springvorm met bakpapier. Strijk het beslag glad.
Strooi de kruimels gelijkmatig erover.
Bak de rabarberkoek gaar in 45 minuten. Controleer of de taart gaar is met een sateprikker, deze komt dan droog uit het midden van de taart.
Neem de taart uit de oven en maak de randen eerst los van de vorm. Open dan de springvorm en laat afkoelen op een taartrooster.
Geniet ervan samen met vrienden of familie en drink er een groente thee met munt of citroenverbena bij of met een scheutje vlierbloesemsiroop.
Dit recept uit mijn blog vind je nu misschien ook leuk in deze maand: vlierbloesemsiroop zelf maken

vlierblsm maken div (1)kl

vlierbloesemsiroop met de geurende vlierbloemen

2 gedachten over “Rabarberkoek – glutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.