Over dit blog

Welkom op da’s andere koek-blog over andere soorten koek waarbij glutenvrije en bijzondere meelsoorten een rol spelen! Mijn motto bij alle recepten is: zelf bakken en niet afhankelijk zijn van wat een fabrikant in zijn producten stopt zodat je weet wat erin zit.
Vanaf mijn jeugd heb ik als hobby graag en veel gebakken. Ik heb een opleiding gevolgd voor diëtiste en dan heb je afgeleerd om veel boter en suiker te gebruiken. In de recepten vind je dan ook geen volle pakjes boter of slagroom en het suikergebruik is beperkt.
Gebak kun je ook lekker maken door te kiezen voor o.a. koekkruiden, specerijen, zaden, vers en gedroogd fruit en kruiden en smaaksuikers en door goede combinaties te maken met aparte meelsoorten. Hierover vertel ik veel bij elk recept.

dasanderekoek-kl

Je vindt in mijn blog een viertal categorieën met zelfgemaakte, unieke recepten en teksten:  filosofisch gebak, archeologisch gebak, glutenvrij brood en gebak en aparte koek.
Wat is nu filosofisch gebak?
Dit zijn mijn satirische filosofieteksten met een bijpassend recept, in eerste instantie gemaakt voor cursisten van Rubico, een kleine school voor filosofie en cultuur in Maastricht. Maar ik vind het leuk als via dit blog meer geïnteresseerden over dit gebak met diepgang kunnen lezen. Met veel plezier draag ik aan het einde van elke cursus een grappig stukje voor over de filosoof of filosofe die we samen hebben gelezen. Steeds met als invalshoek gebak of koek én in de literaire stijl die de filosoof kenmerkt. Daarbij maak ik ook nog toepasselijk gebak met een recept waarop ik trakteer. De waardering hiervoor is zodanig dat ik ermee doorga. Door de unieke combinatie van bakken en filosoferen ontwikkelde ik me tot een waar culinair filosofe …
Via dit da’s andere koekblog kunnen er veel meer mensen kennis van nemen en inzien dat filosofie niet altijd heel serieus hoeft te zijn.

 

Een belangrijke categorie in dit blog zijn de recepten voor glutenvrij brood en gebak.
Het is een uitdaging om van allerlei glutenvrije meelsoorten iets lekkers en gezonds te maken. Als je zelf glutenvrij bakt, scheelt dit ook in je portemonnee. Het is smakelijk en gezond en er is veel variatie mogelijk. Zuurdesembrood van glutenvrij meel is zeer populair op dit blog en benadert tarwebrood heel dicht.
De meelmengsels stel ik zelf samen voor elk recept. Voor iedereen met coeliakie of met een glutensensibiliteit, die zelf aan de slag willen met bakken, is er deze glutenvrije categorie. Je kunt de benodigde ingrediënten vinden  via glutenvrije webwinkels  en bij grotere supermarkten en drogisten of gezondheidswinkels met een glutenvrije sortering. De glutenvrije recepten zijn ook lactosevrij.

Alle recepten maak ik zelf. Soms word ik door kookboeken of  recepten op internet geïnspireerd om een bijzonder recept te maken voor gebak en brood wat uniek is door zijn ingrediënten. Je vindt deze in de categorie aparte koek, deze recepten zijn niet glutenvrij.
Speciale meelsoorten voor deze categorie vind je in molenwinkels, natuurvoedingswinkels, mediterrane supers en toko’s of bestel je via internet bijvoorbeeld bij de Zuidmolen en Molen Nooit Gedagt . Het laten bezorgen via een webwinkel bespaart je de reis en zoektocht.

Een vierde categorie recepten is archeologisch gebak. Dit gebak is geïnspireerd door het volgen van een archeologische cursus of lezing bij Rubico. Nu kan iedereen met historische interesse de archeologische opgravingen niet alleen in een vitrine van een museum bekijken maar ook proeven! Een leuke beleving van het verleden.

 

Veel plezier met het bekijken en doorzoeken van mijn dasanderekoekblog en als je de recepten leuk vindt: deel het met anderen  via social media, dat vind ik fijn! Reacties of vragen zijn altijd welkom. Je kunt me blijven volgen door de volgknop aan de rechterkant van elke blogpagina in te drukken en je aan te melden. Je krijgt dan elke keer via e-mail een herinnering als ik een nieuw recept plaats en mist zo niets. Je kunt dit ook weer afmelden.

Wil je een foto en/of een tekst van mij gebruiken, doe dit dan op aanvraag via een blogreactie en met naamsvermelding van dit blog.

Advertentie

22 gedachten over “Over dit blog

 1. marcelhendrix

  Leuk idee, recepten filosofisch verpakt. Leuk gedaan ook! De eerste uitgever zal zich wel snel melden.

  -marcel

  PS: Via de startpagina krijg je alle recepten door elkaar. Ik zou de filosofische apart houden van de rest, het is zonde van het goede idee.

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Dank je wel! Je kunt de categorieën apart bekijken met de sidebar filosofisch gebak. Hopelijk werkt dat voldoende. Ik begin pas met dit blog maar het wordt steeds beter.

   Like

 2. Debby

  Waar haalt u de bakpoeder?
  In Budel kan ik bij de AH en Nooitgedacht de bakpoeder niet vinden. Bij Nooitgedacht alleen baking soda gekocht, hebben ze zelfs bij onze AH niet.

  Like

   1. Debby

    Die hebben ze wel bij de AH volgens de site gesorteerd op plaats. En een Jumbo in Schoot. Dat is helemaal prettig om te weten. Zit er ook 1 in Maarheeze, maar daar is het altijd zo druk (bijna vechten om parkeerplaats)
    Bedankt voor uw snelle reactie.

    Like

 3. Pieter

  Dag Inostrate,

  Leuk dat je veel van je kennis met ons deelt. Er staan ook veel recepten op die we gaan proberen.
  Wij zijn met ons gezin de laatste tijd overgestapt naar een glutenvrij dieet en hebben haver ontdekt. We hebben biologisch gepelde haver (het zijn hele korrels) bij een molen (De zuidmolen uit Groesbeek) gehaald en het brood maken hiermee gaat goed. Deze haver is gestoomd om het langer houdbaar te maken.
  Pas heb ik biologische naakthaver uit Duitsland laten komen, deze heeft nog kiemkracht. Als ik hier een brood mee bak krijgen helaas we een brood wat smaakt naar bedorven melk. Heeft dit misschien te maken met fytinezuur wat hier wel aanwezig is, en bij de gestoomde haver niet meer?
  Nu vroeg ik me af waar jij je haver(meel) vandaan hebt, is dat ook gemalen van gestoomde haver, of van ‘rauwe’ haver?

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Beste Pieter, bedankt voor je interesse en ik ben blij dat je mijn recepten waardeert!
   Jammer dat je brood van naakthaver is mislukt. Ik ken deze haversoort niet en kan er ook weinig informatie over vinden op internet. Misschien kun je verder navragen bij de verkoper hiervan.
   Haverkorrels bevatten wat vet en zijn daardoor wat eerder aan bederf onderhevig. Droog en koel bewaren van deze meelsoort is extra belangrijk en de houdbaarheidsdatum moet je goed in de gaten houden. Bedorven meel kan inderdaad ranzig smakend brood veroorzaken. Bij glutensensibiliteit kun je gewoon havermeel gebruiken. Het havermeel wat ik gebruik komt van de Commandeursmolen in Mechelen en ik koop het bij molen Nooit Gedagt in Budel. De molenaar van deze molen maalt zelf veel meelsoorten, o.a. boekweitmeel en is goed in zijn vak. Hij heeft een uitgebreide webwinkel en verkoopt ook in de molen.
   Als je glutenvrij eet vanwege coeliakie dan moet je het havermeel kopen dat speciaal hiervoor geteeld, geoogst en verwerkt wordt in een glutenvrije omgeving. Op de kunststof verpakking staat dan het glutenvrije logo of de aanduiding glutenvrij.
   Ik hoop dat je hiermee verder kunt (bakken)!

   Like

 4. evabee65

  Ik heb je blog net even vluchtig bekeken en het ziet er leuk en lekker uit. Het nodigt uit om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Op zich is mij dat niet vreemd maar ik maak me er nogal makkelijk van af de laatste tijd dus zelf iets bakken gebeurt zeker niet meer. En dat terwijl het zo lekker kan zijn. Kortom, je hebt er een volger bij. 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.