Blini’s glutenvrij met maanzaadkaviaar en hangop

Blini’s zijn kleine deftige Russische gistpannenkoekjes. Traditioneel worden ze gemaakt van boekweitmeel en tarwebloem en ze worden gegeten met zalm of kaviaar en zure room. Ook met een glutenvrij dieet valt hiervan te genieten. In dit recept heb ik rijstemeel en tapioca genomen om het boekweitmeel te verfijnen.
Voor een nog luchtiger pannenkoekje kun je er na het rijzen eventueel een geklopt eiwit nog door verwerken maar dit recept zonder ei geeft ook heel luchtige blini’s. Als je ze maakt met lactosevrije melk en plantaardige margarine zijn ze naast glutenvrij ook lactosevrij. Kies voor glutenvrije meelsoorten. De blini’s zijn uitstekend in te vriezen zodat je een voorraadje kunt bakken.

glutenvrije blini's met maanzaadkaviaar

glutenvrije blini’s met maanzaadkaviaar en hangop

Wat heb je nodig voor de glutenvrije blini’s?

200 gram boekweitmeel
80 gram volkorenrijstemeel
20 gram tapioca
7 gram instant gistkorrels
10 gram vanillesuiker
2 gram zout
200 cc (lactosevrije) melk
om in te bakken:
plantaardige margarine

De bereiding

Warm de melk op tot handwarme temperatuur zodat de gist sneller kan werken.
Zeef de meelsoorten samen in een mengkom en voeg de gistkorrels, de suiker en het zout toe. Voeg dan al roerend met een garde de melk toe tot je een dik beslag krijgt. Meng dit goed.
Laat het een uur rijzen op een warme plaats, op een radiator of een pan met warm water. Leg er een doek over tegen uitdrogen en om de warmte vast te houden.
Als het beslag goed is gerezen kun je gaan bakken.
Maak de margarine heet en bak drie kleine pannenkoekjes in een koekenpan per keer. Hou  de blini’s warm op een bord bovenop een pan heet water en bak de rest van het beslag tot alles op is.
Je krijgt ongeveer 15 stuks uit het beslag.

Als gelijkend alternatief voor dure kaviaar verzon ik bij de blini’s maanzaadkaviaar.
Doe hiervoor in een steelpan:
4 eetlepels water, 30 gram maanzaad, 25 gram honing, 20 gram lichte basterdsuiker,
15 gram citroensuiker en laat dit al roerend 5 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Voeg dan van het vuur af 40 gram amandelmeel en 20 gram gewassen donkere rozijnen toe. Het moet een licht vloeiende massa zijn. Het dikt nog iets in bij afkoelen. Je eet de maanzaadkaviaar koud.
Hierbij kun je zure room nemen.
Als je een lactosevrij dieet hebt maak dan zelf een heerlijke room door 200 cc sojayoghurt of lactosevrije yoghurt uit te laten lekken in een zeef. Je bedekt daarvoor eerst het zeef met een schone dunne theedoek of 2 laagjes keukenpapier en giet daarop voorzichtig de yoghurt.
Laat de yoghurt een uurtje staan zodat het waterige deel er uit kan lekken. Hoe langer je het laat staan hoe dikker de yoghurt wordt en zo ontstaat er lactosevrije hangop.
Doe er een lepel zelfgemaakte vanillesuiker door voor een licht zoete hangop bij de blini’s en de maanzaadkaviaar.

Priayatnogo appetita!


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.