Amandelspeculaas – bevat gluten

Speculaas om uit te delen is traditie rond de verjaardag van Sinterklaas. Met dit recept geef je er een originele draai aan doordat in deze speculaas amandelmeel zit en  hij rijkelijk bestrooid is met amandelstiften. Hierdoor wordt de speculaas extra feestelijk.
De pittige speculaaskruiden  en de sinaasappelsuiker  geven er nog meer smaak aan.
Verder is er speltmeel in verwerkt. Je rolt de grote deeglap uit op bakpapier en plaatst hem daarna op een bakplaat en snijdt er vierkantjes van zodat het vormen makkelijk is. Maak er een ander blij mee of eet het samen op.

speculaas met amandelen

speculaas met amandelen

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol amandelspeculaas?

200 gram roomboter of plantenmargarine
160 gram lichtbruine basterdsuiker
20 gram sinaasappelsuiker
15 gram speculaaskruiden
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
150 gram volkoren speltmeel
200 gram tarwebloem
50 gram amandelmeel
1 losgeklopt ei
garnering:
1/2 losgeklopt ei om te bestrijken
100 gram gestifte amandelen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Snij de margarine of roomboter in kleine blokjes en mix dit snel samen met de basterdsuiker en de sinaasappelsuiker in een grote mengkom. Zeef de kruiden, de bakpoeder en het zout en de meelsoorten en voeg deze toe. Meng snel met de hand tot kruimels. Voeg dan het losgeklopte ei toe en kneed tot een samenhangende bal.

Leg nu een stuk bakpapier op je werkblad en plak dit met een paar druppels water vast aan de onderkant zodat het uitrollen makkelijk gaat. Plaats de deegbal midden op het bakpapier en rol deze met een deegrol zo ver mogelijk uit totdat je bij de randen komt en alles gelijk van dikte is. Hierbij is een klein beetje bloem nodig om de deegrol niet te laten plakken aan het deeg.
Leg het uitgerolde deeg met het papier op het bakblik. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi het met de gestifte amandelen. Snij het deeg daarna in ongeveer 45 vierkantjes.

Bak de speculaas in ongeveer 15 minuten mooi bruin en gaar, let op dat de amandelen niet verbranden. Haal de speculaas uit de oven en snij de stukjes nog even los. Haal ze dan van de bakplaat en leg ze op een rooster om af te koelen.

Vol verwachting klopt ons hart maar wij weten al wie de koek krijgt…

Dit vind je misschien ook leuk: een Sinterklaasvlaai met rode appel en kruidnootjes

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.