Kersen-amandeltaart voor Valentijn – glutenvrij

Valentijnsdag is voor mij een  bijzondere feestdag want mijn man is op deze dag jarig dus ik vergeet deze datum nooit. Deze dag wordt voor je geliefde speciaal als je voor hem of haar een hartvormige kersentaart met amandelen maakt en dat kan ook prima glutenvrij. Hiervoor maakte ik een lekkere en lichte meelmengeling van amandelmeel, rijstemeel en maismeel, bijzonder geschikt voor een luxe amandelcakedeeg met weinig vet. Het is niet zo puur maar geeft wel een extra volle amandelsmaak als je een paar druppels amandelessence in het deeg toevoegt. Dit combineert goed met de frisse kersen en benadrukt de amandelen in het deeg en van het amandelschaafsel bovenop.
Kies alle meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije kersentaart

glutenvrije kersentaart

Wat heb je nodig voor de kersen-amandeltaart?

90 gram plantenmargarine
65 gram kristalsuiker
10 gram citroensuiker
10 gram vanillesuiker
2 eieren
mespunt zout
1/4 theelepel fiberhusk
50 gram amandelmeel
75 gram volkoren rijstemeel
75 gram maismeel
6 gram bakpoeder
140 gram (soja)yoghurt
paar druppels amandelessence
garnering:
240 gr. uitgelekte kersen op siroop
3 eetlepels amandelschaafsel
3 eetlepels greinsuiker

De bereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, vooral de margarine. Het bakblik had een  inhoud van 0,8 liter en de hoogte van de taart werd 4 centimeter. Ik gebruikte het restje deeg voor een klein taartje erbij.
Vet het bakblik in met wat neutrale olie en bekleed het met bakpapier zodat je de taart straks gemakkelijk uit de vorm kunt nemen.
Laat de kersen uitlekken in een vergiet of zeef, bewaar het sap voor het glazuur.
Zet dit even apart bij de greinsuiker en de geschaafde amandelen.

Warm de oven voor op 175 graden Celsius met een vuurvast schaaltje water erbij voor de stoomvorming en tegen het uitdrogen van het deeg. Let op de hete stoom bij het openen van de oven.
Neem een grote mengkom en mix hierin de zachte margarine met de suiker en de smaaksuikers. Voeg nu een voor een de eieren toe en mix deze erdoor.
Weeg nu de meelsoorten, het zout, de fiberhusk en het bakpoeder af en zeef alles samen in een aparte kom. Meng goed door elkaar.
Voeg nu in drie porties dit meelmengsel toe en voeg bij de tweede portie de sojayoghurt erbij en de amandelessence. Het stevige cakebeslag moet nu net van de lepel afvallen in stukken.

Doe nu het beslag in de cakevorm. Neem de uitgelekte kersen en verdeel ze over het deeg.
Bestrooi  de kersen ruim met een laag amandelschilfers en de greinsuiker. Deze beschermen tegen het verbranden van de kersen en zorgen natuurlijk voorde mooie afwerking.

Plaats de vorm in de oven en laat de kersen-amandeltaart gaar en lichtbruin worden in 45-70 minuten. De laatste 10 minuten gebruikte ik bovenwarmte voor een mooie bruine kleur.
De baktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van je vorm. Als die lager en groter dan de vorm die ik gebruikte kan de taart sneller gaar zijn. Kijk dus goed naar de kleur en controleer na 45 minuten tussendoor even extra met een satéprikker op gaarheid, als de prikker er droog uitkomt is de taart gaar.

Neem de kersentaart uit de oven en neem hem met het bakpapier uit de vorm. Laat het bakpapier erom heen zitten tegen uitdrogen en laat de taart verder uitdampen op een taartrooster.

Fijne Valentijnsdag met je geliefde!

6 gedachten over “Kersen-amandeltaart voor Valentijn – glutenvrij

    1. Inostrate Berichtauteur

      De fiberhusk is helaas niet te vervangen in dit recept, het zorgt door zijn enorme mogelijkheid om vocht te binden ervoor dat er een betere samenhang plaatsvindt in dit glutenvrije deeg en dat het eindresultaat minder droog en kruimelig wordt. In mijn blogbericht “Stoomcursus glutenvrij bakken” vertel ik hier meer over.
      Als je vaker glutenvrij bakt dan is dit product aan te raden of een andere soortgelijke gel-binder.

      Like

      1. Bea Roijen

        Dank je wel. Ik zorg dat ik fiberhusk in huis krijg. De acht recepten die ik tot nu toe gebakken heb, zijn allen super, hebben een hele mooie smaakcombinatie, smaken naar meer.

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.