Appelgalette met boekweitmeel- bevat gluten

Het kruidige deeg van deze robuuste appelgalette bestaat voor een deel uit boekweitmeel, de vulling uit heerlijke grote appelparten bestrooid met suiker met koekkruiden. Je hebt voor deze appeltaart geen bakvorm nodig.
De inspiratie voor deze galette kwam uit de Allerhande van november 2015. Hier heb ik een lichtere versie van gemaakt: met minder boter, een variatie op amandelspijs zit erin plus er is boekweitmeel in verwerkt zodat alle galette-definities er in terugkomen. Galettes zijn namelijk naast boekweitpannekoekjes of wafels uit Normandië ook taarten die in een vrije vorm gemaakt worden.

appelgalette met boekweitmeel

appelgalette met boekweitmeel

Wat heb je nodig voor de appelgalette met boekweitmeel?

75 gram boekweitmeel
175 gram tarwebloem
1 theelepel koekkruiden
1/2 theelepel zout
1 eetlepel citroensuiker
100 gram lichte basterdsuiker
100 gram plantaardige margarine of roomboter
1 losgeklopt ei
2-3 eetlepels sinaasappelsap
vulling:
12 gram amandelmeel
12 gram kristalsuiker
3 grote goudreinetten of andere friszure appels
2 eetlepels citroensap
1/4 theelepel koekkruiden
3 eetlepels fijne kristalsuiker
om te bestrijken:
1/2 losgeklopt ei

De bereiding:

Meng het boekweitmeel, de bloem en de koekkruiden plus het zout goed door elkaar in een mengkom.
Voeg de suikers toe en meng weer alles. Doe het ei erbij plus het sap en meng alles door elkaar.
Voeg de boter toe, snij deze in kleine stukjes en kneed vlot alles tot een soepele deegbal.
Dek de kom af en laat even een half uurtje rusten en opstijven.

Rooster het amandelmeel lichtbruin onder voortdurend roeren in een droge koekenpan. Dit gaat heel snel. Vermeng het meel daarna met de kristalsuiker en laat het even apart staan.
Meng de koekkruiden met de kristalsuiker in een klein kommetje om straks over de appels te strooien.
Schil de appels, snij ze in kwarten en kerf elk part in met vijf sneetjes aan de bolle kant. Besprenkel ze met wat citroensap.

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Rol het deeg uit met een deegrol op een vel met bakpapier. Druk het eerst zoveel mogelijk uit met je vingers tot het een ronde lap is van 30 centimeter doorsnede en 1/2 centimeter dikte. Leg de deegplak met het bakpapier op de bakplaat.
Bestrooi het deeg met het mengsel van geroosterde amandelmeel en suiker, laat hierbij 4 centimeter van de rand vrij.
Leg hier bovenop de appelparten. Bestrooi deze met het mengsel van speculaaskruiden en kristalsuiker.
Buig de onbelegde rand van het deeg met behulp van het bakpapier naar binnen, deels over de appels. Bestrijk de  deegranden dun met het losgeklopte ei zodat er straks een mooie glans over komt.
Bak de appelgalette in 40 minuten gaar en bruin. Laat minimaal een uur afkoelen om de sappen uit de vulling in het deeg te laten trekken.

Deze appelgalette is ook heerlijk als een nagerecht.

 

 

Een gedachte over “Appelgalette met boekweitmeel- bevat gluten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.