Appelchutney met gember, rode ui en cranberries – glutenvrij

Deze heerlijke chutney maak ik al vele jaren als er volop appels in onze tuin rijp zijn. Een chutney is een zoetzure saus met vruchten en groenten erin en veel smaakmakers. Door alles samen te koken tot het een goede dikte heeft wordt het een heerlijk bijgerecht dat heel goed smaakt bij allerlei andere gerechten. Er zijn vele soorten chutney te koop maar ik vind ze vaak niet lekker uitzien en vlak van smaak. Zelf maken is dan ook mijn devies. De kleur van deze appel-gemberchutney wordt prachtig rood door de cranberries en de rode ui. Tomatenketchup is ook een soort chutney. Deze sauzen kun je lang bewaren als je ze goed heet in schone potten doet na het inkoken. De aanwezige suiker en de azijn zorgen voor een lange houdbaarheid ervan. Chutney moet je even leren eten en uitproberen waar jij het lekker bij gaat vinden. Ik gebruik het vaak bij vegetarische vleesvervangers of in stoofvlees met kip of rundvlees. Het past ook goed bij een gehaktballetje en als bijgerecht bij een rijstmaaltijd waar geen saus bij is. Een lepel chutney is bij een stamppotje of een boterham met hartig beleg een fijne toevoeging.

chutney

frisse en kruidige chutney met appel, rode ui en cranberries

Wat heb je nodig voor de appelchutney met gember, rode ui en cranberries?

Voor 3-4 jampotjes heb je nodig:
1000 gram of 1 kilo appelstukjes
citroensap tegen het verkleuren van de appelstukjes
100 gram rode ui 
100 gram cranberries
4 bolletjes stemgember
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
250 milliliter appelazijn (Kühne)
500 gram kristalsuiker (je kunt ook variëren door de helft van de kristalsuiker te vervangen door lichte basterdsuiker) 
2 kaneelstokken
1/2 theelepel witte peper

De bereiding:
Het is fijn als je hulp hebt bij het snijden en het is ook gezellig om het samen te maken want het is wel even snijden. Kies een wijde jampan om de chutney in te bereiden.
Schil en snij de appels en uien in kleine stukjes. Druppel er wat citroensap over tegen het verkleuren van de appels. Voeg dan de cranberries toe. Snij daarna de bolletjes stemgember heel klein en voeg deze toe.
Weeg de suiker en azijn af en giet deze in de pan bij het appelmengsel en voeg als laatste de specerijen toe.

Meng alles goed door elkaar en breng de massa aan de kook. Laat alles ongeveer 30-40 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel, onder af en toe roeren met een houten lepel. Vooral op het einde kan de saus aanbranden dus even blijven opletten. De chutney moet nu indikken tot jamdikte. Het gaat nu kruidig en sterk ruiken in je keuken.

Maak ondertussen de jampotjes goed schoon en spoel ze extra af met kokend water. Kijk of de deksels gaaf zijn en niet geroest, het zuur kan de deksels aantasten.
Vul de schone potten zo snel mogelijk met een vultrechter als de chutney klaar is en draai de deksels goed dicht.
De appelgemberchutney is zeker een jaar houdbaar. Is een potje eenmaal geopend, bewaar het dan in de koelkast, daar kun je het zeker 3-4 weken nog bewaren.
Veel plezier met het maken ervan en experimenteer verder met specerijen en soorten suiker! Hou je niet van gemberbolletjes of heb je ze niet in huis, neem dan 4 eetlepels gembersiroop.

 

2 gedachten over “Appelchutney met gember, rode ui en cranberries – glutenvrij

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.