Suikers met smaak

Hoewel geen voorstander van veel suiker ben ik wel dol op suiker met een smaak.
Door deze smaaksuikers te gebruiken hoeft gebak of een dessert niet zoeter te worden maar wel voller van smaak en aparter waardoor er juist minder suiker in hoeft.
Suiker kan een drager zijn van aroma’s zoals van vanille, citrusvruchten en gember en zo ontstonden vanillesuiker, citroen-, sinaasappel- en limoensuiker, gembersuiker, kaneelsuiker en koekkruidensuiker. Als laatste nieuwe smaaksuiker ontdekte ik muntsuiker, een groene suiker met muntblaadjes op smaak gebracht. Door deze suikers zelf te maken heb je lang houdbare en unieke smaakmakers in huis.
Nu deel ik mijn bakgeheimen met jullie zodat je zelf aan de slag kunt.

gembersuiker, vanillesuiker, citroensuiker en sinaasappelsuiker

gembersuiker, vanillesuiker, citroensuiker en sinaasappelsuiker

Zelf maken van vanillesuiker met een natuurlijk aroma van de vanillestokjes gaat als volgt:
Vanillestokjes zijn gedroogde, gefermenteerde vanillepeulen die meestal in handzame stukken zijn verdeeld. Ze horen buigzaam te zijn en bevatten in het binnenste ontelbare pietepeuterige zaadjes, het vanillemerg. Dit bevat het zeer delicate vanillearoma.
Neem 250 gram witte basterdsuiker en 1 ongebruikt vanillestokje en een schone glazen jampot. Doe de suiker in een kommetje. Snij dan het vanillestokje dwars doormidden op een schoon plat bord en snij de twee helften nog eens overlangs door.
Je ziet nu de vele zwarte vanillemerg-stipjes. Schraap deze voorzichtig met de botte kant van het mes uit het stokje. Doe alle merg bij de basterdsuiker en laat niets verloren gaan.
Roer de merg door de suiker tot het goed verdeeld is en doe dan de suiker in de jampot. Steek de  nu lege stokjes er ook  bij zodat er nog meer aroma in kan trekken.
Sluit de pot goed af met een schroefdeksel.
Plak er een mooi etiket op en bewaar de suiker enkele weken voor je het gaat gebruiken. Een fout die veel gemaakt wordt is dat het stokje of de peul zelf wordt mee gemalen in de suiker.
Deze zelfgemaakte vanillesuiker is een vervanging voor de vanillesuiker uit de kleine bekende zakjes met een synthetisch gemaakt vanilline-aroma.

Citroensuiker en sinaasappelsuiker zelf maken

Suiker draagt de geur en smaak van de etherische olie van de schil van een citroen en sinaasappel  zeer goed. Citroensuiker is friszuur van smaak. Sinaasappelsuiker heeft een complex kruidig en zoetzuur aroma.
Je kunt deze smaaksuikers zelf maken door twee grote citroenen óf een tot twee geurige handsinaasappels flink te wassen met een borsteltje en daarna goed te drogen. Kies verse, gave en liefst onbespoten soorten citrusvruchten. Navelsinaasappels zijn hiervoor erg geschikt.
Doe 250 gram witte kristalsuiker in een kom en plaats een fijne rasp hierboven.
Rasp alleen het oppervlakkige deel, dus het gekleurde buitenste schildeel van de citroenen of de sinaasappels. Niet het bittere witte deel erbij doen.
Je krijgt nu enkele lepels citroen- of sinaasappelrasp. Het Engelse woord voor deze rasp is zest. Meng dit goed met de suiker.
Doe de citrussuiker in een jampot en maak er een mooi etiket op. Laat de smaken een paar weken in trekken.
Het is heerlijk in allerlei gebak en vruchtencompote.

Limoensuiker zelf maken
Ook met limoenen kun je een frisse en lichtgroene smaaksuiker maken op deze wijze. Neem dan 3 tot 4 kleine limoentjes als basis voor het bovenstaande recept in plaats van sinaasappel of citroen.

Gembersuiker zelf maken

Deze manier van gembersuiker maken heb ik zelf ontwikkeld en het smaakt weer anders dan verse gember, gemberpoeder of gembersiroop. Het is heel fris en licht pittig. Verse gember vind je in een grotere supermarkt of in een toko of mediterrane super.
Neem een stuk verse gemberwortel (goede kwaliteit, vers dus niet uitgedroogd en met zachte structuur en geen bruine plekjes) van ongeveer 100 gram lang en schil deze.
Rasp de gember fijn met een fijne rasp en rasp dwars op de draadjes van de gemberwortel. Van 100 gram gemberwortel maak je ongeveer 50 gram gembermoes, om je een idee te geven van hoeveelheden.
Belangrijk hierbij is dat je niet  de vezelige delen van de gemberwortel gebruikt. Gebruik alleen de malse  stukken aan de oppervlakte van de wortel en rasp dus dwars op de draadjes anders krijg je vieze lange draden in de suiker.  Neem alleen het raspsel wat onder uit de rasp komt, dan voorkom je dit. Je hebt nu een sappige gembermoes.
Neem dan een steelpannetje en verwarm de gembermoes een paar minuten op een klein kookpitje en zacht vuur. Het sap uit de gember moet verdampen en zo blijft de gember langer houdbaar. Roer hierbij steeds met een houten lepel of spatel om aanbranden te voorkomen.
Als het moes is ingedikt dan laat je het  afkoelen op een plat bord zodat het zoveel mogelijk vocht verliest.
Daarna kun je in een kom 250 gram gewone witte grove kristalsuiker doen en de gember hieraan toevoegen. Neem géén basterdsuiker of fijne kristalsuiker want dan wordt het te snel vochtig. Doe de gembersuiker daarna in een jampot met etiket. Je kunt hem meteen gebruiken want hij is sterk van smaak.
Gembersuiker kan gebruikt worden in gebak, desserts, pittige jams en chutneys en in cocktails of limonade.
Deze suiker is niet zo lang houdbaar door het wat hogere vochtgehalte. Bewaar het in de koelkast maximaal twee maanden. Gebruik je het niet zo veel dan kun je het ook invriezen in een klein bakje.

Kaneelsuiker zelf maken

Dit is heel gemakkelijk. Neem 3 eetlepels fijne kristalsuiker en meng daar 1/4 theelepel gemalen kaneel door zodat de suiker lichtbruin kleurt. Bewaar het in een klein glazen potje met etiket.
Lekker bij appeltaarten, gebakken appelschijven op brood en (rijst)desserts.
Een variatie hierop maak je door speculaaskruiden of zoete koekkruiden te nemen in plaats van kaneel.

Muntsuiker zelf maken

muntsuiker

groene muntsuiker, lekker op vers fruit en yoghurt

Deze suiker is mijn laatste smaakontdekking, suiker met verse munt erdoorheen verwerkt. Deze muntsuiker is vooral mooi als garnering. Verwerk het wel dezelfde dag want de mooie groene kleur wordt helaas na een dag wat bruiner en de smaak verdwijnt ook snel, dus muntsuiker is níet lang houdbaar en kan niet worden meegebakken.
Om de muntsuiker te maken neem je ongeveer 10 verse blaadjes frisse munt, elke soort is goed als hij maar lekker pepermuntachtig is. Was deze en droog ze goed met keukenpapier en knip ze daarna fijner zodat het vijzelen sneller gaat. Daarna neem je een vijzel, doe er 3 eetlepels kristalsuiker in en strooi hierover de fijngeknipte munt. Vijzel dit enkele minuten totdat de munt fijn verdeeld is door de suiker.
Muntsuiker is lekker fris en heeft een mooie groene kleur. Het smaakt goed bij vers rood fruit zoals bessen, frambozen en aardbeien maar ook bij meloen of sinaasappel en appel. Het kleurt ook mooi in yoghurt, kwark of vanillevla.

In bijna al mijn recepten zitten smaaksuikers of kruiden, kijk maar eens naar deze voorbeelden:

 

10 gedachten over “Suikers met smaak

  1. Cornelia

    Een heel goed advies Inostrate! In je eigen keuken maak je in korte tijd vanillesuiker, citrusvruchtensuiker of gembersuiker! Heel eenvoudig, goedkoper dan kant en klaar produkten uit de supermarkt. En je weet wat je eet!

    Like

    1. Yvonne Bergwerff

      Erg leuk deze site! Zou alleen graag geen rietsuiker gebruiken, althans twijfel of kokosbloesemsuiker beter is en ook toepasbaar is? Of gaat het erom dat het niet geraffineerd is? Zou zelfs graag suikervrij willen bakken want word heel erg moe van suiker. Nog ideeën? Bedankt in ieder geval voor de leuke suggesties, kijk vast nog eens op deze site.
      Yvonne

      Like

      1. Inostrate Berichtauteur

        Hallo Yvonne, gebak maken zonder suikers is helaas onmogelijk maar ik probeer er zo weinig mogelijk van te gebruiken in een recept. Alles wat zoet is bevat suikers: honing, (gedroogd) fruit, alle siroop of stroopsoorten maar ook kokosbloesemsuiker dat niet gezonder is dan andere suikers. Er zijn geen gezonde suikers maar ik probeer er matig mee te zijn en te variëren en experimenteren. Ik kies de gewone suikersoorten die te koop zijn in de supermarkt, de bijzondere meelsoorten die ik gebruik zijn wat moeilijker verkrijgbaar. Verder is het een kwestie van smaak en wat bij een recept past. Fijn als je blijft kijken!

        Geliked door 1 persoon

    1. Inostrate Berichtauteur

      Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Het zijn ook heerlijke smaakmakers die je gebak bijzonder maken.
      De gembersuiker kun je wat minder lang bewaren doordat hij wat vochtiger is en bewaar ik altijd in de koelkast en deze is zeker 2 maanden houdbaar. De andere suikers zijn lang houdbaar, zeker een half jaar in een goed afgsloten pot, dan gaat de smaak langzaam wel wat minder worden maar bij mij zijn ze dan al weer op 😉 Als je een grote portie maakt kun je een deel ook in de diepvries in een goed afgesloten bakje bewaren. Veel plezier ermee!

      Like

      1. Nynke

        Dankjewel voor je antwoord. En voor deze hele site! Ik vind het erg inspirerend en ik ben blij dat ik voor mijn dochter met coeliakie lekkere broodrecepten (e.a.) gevonden heb.

        Like

  2. Anja Pertijs

    Ik vraag me af of ik ook ongeraffineerde rietsuiker hiervoor kan gebruiken, mijn darmen hebben wat moeite met geraffineerde suikers.
    Ik ben blij dat ik je site heb gevonden wat een bijzondere recepten waar ik volop inspiratie en veel tips vind

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.