Bonbonkoekjes – glutenvrij

In dit mooie chocoladekoekje proef je een lekkere sinaasappelsmaak. Dit koekje is niet vet, er zit weinig (lactosevrije) roomboter in en de chocoladesmaak komt van de cacaopoeder. De koekkruiden verhogen de smaak zodat je een heerlijk en feestelijk koekje krijgt. Boekweitmeel en rijstemeel zijn de glutenvrije meelsoorten in dit bonbonkoekje en deze meelsoorten maken dit koekje onweerstaanbaar.
Lekker met een verjaardag of straks met Pasen.
Kies voor glutenvrije meelsoorten en bakpoeder.

glutenvrije bonbonkoekjes

glutenvrije bonbonkoekjes

Wat heb je nodig voor 28 stuks bonbonkoekjes?

115 gram boekweitmeel
60 gram volk. rijstemeel
5 gram bakpoeder
mespunt zout
1/4 afgestreken theelepel fiberhusk
25 gram cacaopoeder
1 theelepel koekkruiden
50 gram lactosevrije roomboter in blokjes
90 gram kristalsuiker
10 gram sinaasappelsuiker
1 eetlepel cointreau
1 lepel sinaasappelsap
1 ei
1 eidooier
garnering:
enkele lepels geraspte kokos
28 noten en amandelen

De bereiding:

Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is.
Vermeng en zeef in een mengkom de meelsoorten, bakpoeder, zout, fiberhusk, cacaopoeder en de koekkruiden.
Voeg dan de boter toe en meng alles goed met een mixer of keukenmachine.
Doe daarna de suikers, de cointreau en het sinaasappelsap erbij en het ei en de eidooier en meng tot een samenhangend en glad deeg. Is het te droog voeg nog wat druppels sinaasappelsap toe. Laat dit even rusten en stevig worden.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Kneed het deeg even door en maak er een mooie ronde rol van met een lengte van 40 centimeter. Rol deze rol door de kokosrasp. Snij de rol in ongeveer 28 stukjes van 1 1/2 centimeter dikte. Druk in elk bonbonkoekje een noot of amandel.
Bak de koekjes in maximaal 10 minuten gaar. Ze zijn dan iets gebarsten, ruiken lekker naar chocolade en de kokosrasp is lichtbruin geroosterd.

Lekker bij een feestje bij de thee of koffie.

Lactosenieuws
In dit recept heb ik lactosevrije roomboter gebruikt van het merk MinusL, verkrijgbaar bij de Jumbosupermarkt in het boterschap.

lactasetabletten

lactasetabletten

lactosevrije roomboter

lactosevrije roomboter

Mocht je bij een etentje graag een toetje of gerecht nemen waarin lactoserijke producten zitten ( zachte kaassoorten, ijs, kwark of yoghurt) dan kun je een potje met 30 capsules kopen bij het Kruidvat, met hierin het lactase-enzym wat de melksuiker of lactase afbreekt.
Ze heten lactolerantie capsules, zijn voordelig geprijsd en geven vrijheid in je dieet. Meer informatie hierover lees je in dit blog van Sightdish..

Boekennieuws:
Een toegankelijk en goed boek vol wetenswaardigheden over hoe je darmen werken is:
De mooie voedselmachine van de jonge schrijfster en arts in opleiding Giulia Enders. Een aanrader voor iedereen met coeliakie of een lactoseintolerantie.

 

Een gedachte over “Bonbonkoekjes – glutenvrij

  1. Francis Eijgenraam

    He, die zien er lekker uit! En helemaal nu in onze sfeer. Bon bon… we zijn op zoek naar een vakantie in Frankrijk!. Dan kunnen deze niet ontbreken.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.