Zaletti of Venetiaanse maiskoekjes – bevat gluten

Deze Italiaanse maiskoekjes zijn verfijnd en vol van smaak. Ze lijken op een romige beschuit, heerlijk knapperig van buiten door het maismeel en zacht wegsmeltend van binnen. Ik ben er dol op en tracteer ze vaak. De glutenvrije versie van deze koekjes op mijn das andere koekblog is  populair dus nu ook de versie met tarwebloem. Typisch aan zaletti is dat ze maismeel ( geen maizena maar fijne polenta) bevatten en citroen en rum voor de smaak. Polenta van grof tot fijn is te koop in een mediterrane super en wordt ook gebruikt voor polenta of maispap. Neem om te bakken niet de voorgekookte versie.    Voor deze Venetiaanse koekjes vind je meerdere verhoudingen tussen de ingrediënten en variaties voor een vulling in allerlei receptuur. Deze variatie maakte ik omdat hij niet veel vet bevat en snel klaar is. Als vulling koos ik pijnboompitten en krenten maar je kunt rozijnen, zonnebloempitten of sukade ook eens proberen.

zaletti, Venetiaanse maiskoekjes

zaletti, Venetiaanse maiskoekjes

Wat heb je nodig voor 28 zaletti?

40 gram krenten of rozijnen
100 gram roomboter of plantenmargarine
100 gram suiker
10 gram vanillesuiker
10 gram citroensuiker
1 ei
150 gram fijne polenta
150 gram tarwebloem
2 theelepels/6 gram bakpoeder
1/4 theelepel zout
2 eetlepels rum of grappa
30 gram pijnboompitten

De bereiding:

Was de krenten en week ze daarna 10 minuten in hete (earl grey)thee.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet een vuurvast bakje met water in de oven voor stoomvorming en tegen uitdrogen. Let op voor hete stoom bij het openen van de oven.
Mix de margarine, de suiker en de smaaksuikers tot een romig geheel in een grote mengkom. Voeg het ei toe en mix dit erdoor.
Weeg en zeef de meelsoorten en de bakpoeder en het zout. Voeg deze droge stoffen toe, samen met de rum. De alcohol uit de rum verdampt bij het bakken maar de heerlijke smaak blijft.
Voeg als laatste de pijnboompitten en de geweekte krenten toe en meng deze erdoor.
Maak twee salami van het deeg met een dikte van 4 centimeter en snij er ongeveer 28 plakjes van die 1 centimeter dik zijn.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier.

Bak de zaletti licht goudbruin aan de onderzijde en geurend gedurende 19 tot 20 minuten, ze blijven goudgeel aan de bovenkant door het maismeel. Wil je ze knapperiger en meer als een beschuitje bak ze dan 1 minuut langer.
Laat ze uitdampen op een rooster en verpak ze daarna goed in een afgesloten trommel. Ook goed in te vriezen.

Heerlijk bij de thee. Buon appetito!
Met deze koekjes kun je veel variëren, bijvoorbeeld door in plaats van rum calvados te nemen en pijnboompitten te vervangen door zonnebloempitten, het worden dan ook heerlijke koekjes!

Misschien vind je dit ook lekker:

5 gedachten over “Zaletti of Venetiaanse maiskoekjes – bevat gluten

  1. eurolacpuntnet

    Ik heb zelf vruchten op rum ingemaakt. Zou k die (uitgelekt en fijngesneden) kunnen gebruiken in plaats van de krenten en de rum?

    Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Jouw in alcohol ingemaakte vruchten zijn te slap voor een koekje wat knapperig moet zijn ben ik bang.
      Je kunt ze wel in een cake of koekdeeg of in een clafoutis verwerken als ze goed zijn uitgelekt.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.