Haal je wafelijzer maar weer eens tevoorschijn voor dit smakelijke recept voor deze zachte wafeltjes zonder gluten. In de hete zomer kun je dit ook buiten doen, ovengebruik is dan snel te warm. Er zit boekweit- en havermeel in de wafeltjes zodat er veel smaak inzit en vezels en verder iets tapioca voor een luchtiger geheel. De zomerse smaakmakers zijn kokosmelk en limoensap en exotische stukjes fruit en de aparte gembersuiker. Je kunt deze ook vervangen door geraspte verse gember met wat extra suiker maar deze suiker kun je ook eens proberen zelf te maken zodat je een heerlijke smaakmaker in huis hebt die past in allerlei gebak of toetjes en zelfs jam en compote. Kies alle meelsoorten en de bakpoeder glutenvrij.
Wat heb je nodig voor 25 glutenvrije hartjeswafels?
10 gram sukade
6 gewelde abrikozen
80 gram plantenmargarine
80 gram lichtbruine basterdsuiker
25 gram tapiocameel
75 gram boekweitmeel
75 gram havermeel
1/4 theelepel fiberhusk
1 theelepel / 4 gram bakpoeder
1/4 theelepel zout
2 eieren
20 gram gembersuiker
65 gram kokosmelk
25 cc/gram limoen of citroensap
De bereiding:
Snij de abrikozen in stukjes en meng ze met de sukade. Zet even apart.
Smelt de margarine in een steelpan en laat even afkoelen.
Zeef en meng de meelsoorten met het bakpoeder, zout en de fiberhusk in een grote mengkom. Voeg de gembersuiker hierbij.
Kluts de eieren in een aparte kom en voeg hierbij al roerend de kokosmelk (merk Go-tan, even schudden voor gebruik) plus het limoensap en de gesmolten margarine.
Meng nu deze natte ingrediënten met de droge meelmassa goed met een garde en voeg als laatste de vruchtjes en sukade erbij.
Laat het beslag even rusten. Het wordt vrij dik.
Verwarm het wafelijzer voor en vet het licht in met neutrale olie.
Als het ijzer heet is, vul het dan met een pollepel voor 2/3 met het beslag.
Als de stoomafvoer vermindert, na ongeveer 4 minuten op de middenstand, kijk je voorzichtig of de wafels goudbruin zijn.
Neem ze met een wafelvork uit het wafelijzer en leg ze op een taartrooster om af te koelen.
Wil je ze warm eten, dan kun je ze warm houden op een bord boven een pan met kokend water of in een ovenschaal in de oven bij 100 graden Celsius.
De vruchtenwafels smaken prima met wat poedersuiker.
Als je geen wafelijzer hebt kun je van dit recept ook kleine glutenvrije pannenkoekjes maken.
Lijkt me heel lekker, maar het is zo warm. En buiten bakken zie ik niet zo zitten. Al die buren hier, als die dat ruiken… ik wacht er nog even mee. Hartelijke groet!
LikeLike
Ja, die met die elektrische apparaten.
Misschien komen ze wel op de geur af en houden ze op met lawaai maken, haha.
LikeGeliked door 1 persoon
Glutenvrij eten doe ik niet.
Ik ben zelf een liefhebber van Seitan.
Maar de gezelligheid van wafels bakken en eten vind ik wel leuk.
Met een sterke bak koffie ben ik dan al tevreden.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Niet alle recepten in mijn blog zijn glutenvrij. In de categorie “aparte koek” vind je bakrecepten met tarwe, spelt en alle andere bijzondere meelsoorten.
Groet van Inostrate terug!
LikeGeliked door 1 persoon