Pompoen-appeltaart voor Halloween – bevat gluten

Vandaag een jubileum, dit is het honderdste recept op mijn dasanderekoekblog!
Om het te vieren heb ik voor alle bloglezers een heerlijke pompoen-appeltaart gemaakt. Deze taart is met de griezelige versiering bedoeld voor Halloween maar zonder de spinnen en het web vast ook lekker bij een andere feestelijke gelegenheid.
De ingrediënten zoals appel en pompoen en de specerijen passen bij het herfstseizoen. Voor de garnering koop je een zakje salmiakmix van de Hema waarin de spinnen zitten die je op de taart kunt laten kruipen, brrrr….

halloween-apart-klein

appeltaart met Halloweenthema

Wat heb je nodig voor de pompoen-appeltaart voor Halloween?

85 gram plantaardige zachte plantenmargarine of roomboter
170 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels sinaasappelsuiker
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel gemberpoeder
1 ei
125 gram pompoenpuree
100 gram volkoren tarwemeel
150 gram tarwebloem
10 gram bakpoeder
2 friszure appels in blokjes
50 gram krenten in rooibos- of earlgreythee geweekt
garnering:
salmiakspinnen (Hema)
glazuur:
50 gram poedersuiker
1 theelepel rum
1 theelepel water

De bereiding:
Neem voor de pompoenpuree een flespompoen, die is lekker zoet en makkelijk te hanteren. Snij deze in plakken. Schil de plakken en snij vervolgens in blokjes van 2 bij 2 centimeter.
Stoof de pompoenblokjesin in een pan in 15 minuten zacht en gaar met  wat olijfolie en een paar lepels water. (Ik maak altijd een paar porties pompoenpuree tegelijk en vries in wat ik niet direct nodig heb.) Laat de puree afkoelen en zet even apart.
Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Sprenkel er tegen verkleuring eventueel wat citroensap over. Zet even apart.
Was de krenten en wel ze een paar minuten in hete thee. Giet ze af en droog ze heel goed anders zakken ze straks naar de deegbodem.
Vet een springvorm in van 20 centimeter doorsnede. Leg onderin een rond stukje bakpapier.
Meng de meelsoorten en de bakpoeder in een kom. Zet even apart.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.

Mix de boter of margarine samen met de basterdsuiker en de sinaasappelsuiker tot een zachte massa.
Voeg het ei toe en meng dit erdoor.
Voeg enkele lepels van het meelmengsel toe en mix. Voeg dan de pompoenpuree en de rest van het meel toe en meng goed. Houd nu 1/4 deel van het deeg even apart om de taart straks een gladde bovenkant te laten krijgen. Neem het 3/4 deel van het deeg en meng daar de vulling van appels en de krenten door.
Doe het deeg met de vulling in de springvorm en strijk het glad. Smeer hierover het deeg zonder de vulling uit en strijk dit ook glad.

Bak de pompoen-appeltaart  40 minuten en daarna nog 10 minuten met aluminiumfolie erover, tegen verbranden, gaar.
Doe de test met een satéstokje, als die er droog uitkomt is de taart klaar om uit de oven te komen.

Laat de taart nu 3 uur afkoelen op een taartrooster voor je hem gaat garneren met het glazuur.
Garneren met poedersuikerglazuur:
Roer de poedersuiker met de rum en het water tot een glad papje. Let op de juiste dikte, je moet er dunne webdraden mee kunnen tekenen. Neem een garneerpen, spuitzak met zeer kleine spuitmond of maak een cornetje en decoreer de taart met een spinnenweb. Maak het midden van het web asymmetrisch dan lijkt het echt. Plaats de spinnen erop en plak ze vast met wat glazuur. Laat het glazuur nog een paar uurtjes drogen.

Deze Halloweentaart blijft een paar dagen heerlijk mals en lekker.
Voor een ander lekker Halloweentaartrecept klik hier.

Griezel ze met Halloween!

Advertenties

10 gedachten over “Pompoen-appeltaart voor Halloween – bevat gluten

  1. cornelia

    Van harte gelukgewenst met het 100e recept ; een hele prestatie. De zon schijnt en de herfstkleuren,paddenstoelen, eikels, kastanjes en beukennootjes brengen ons het mooie van dit seizoen. Wat een heerlike taart om na een mooie herfstwandeling te serveren!🎃🎃🎃🎃🎃🎃

    Like

  2. Maria Klejjnen

    Proficiat, Ine, met je jubileum en dank je wel voor al je mooie recepten. Een aantal hiervan is voor mij bij mijn klassiekers gaan horen! Complimenten!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s