Glutenvrij zuurdesem maken

Zeuren over zuurdesem
Zuurdesem, dat klinkt zo zuur en vreemd. Maar stel je een papje voor dat licht naar friszure yoghurt geurt. Dit papje is van glutenvrij meel en water gemaakt en laat je nieuwe brood goed rijzen. Het geeft bovendien aan glutenvrij brood een betere smaak en een stevigere structuur. Af en toe moet je de desem vertroetelen als een huisdier en het is heel interessant om te zien hoe zijn ontwikkeling is. Ik heb al langer ervaring met het bakken van zuurdesembrood van rogge- en tarwemeel en was benieuwd hoe zuurdesem met glutenvrije meelsoorten zou gaan werken. Mijn doel was een eenvoudig en duidelijk recept te maken voor glutenvrije zuurdesem plus recepten voor smakelijke glutenvrije zuurdesembroden. In dit blog vertel ik hoe je een glutenvrije zuurdesem kunt gaan maken als een goed alternatief voor gist. Hierover is nog weinig uitgebreid op internet geschreven. Ruim een half jaar ben ik bezig geweest om te experimenteren, te lezen en te bakken met glutenvrije zuurdesems. Onderaan dit blogbericht vind je verschillende links naar recepten voor glutenvrij zuurdesembrood op dasanderekoek.

actieve zuurdesem, je ziet de gasbelletjes en lichte kleur

actieve zuurdesem, je ziet de gasbelletjes en lichte kleur

Wat is zuurdesem?
Zuurdesem, desem of zuurdeeg is hetzelfde: een mengsel van meel en water als basis, met eventueel nog een toevoeging, waarin door fermentatie of omzetting van zetmeel en suikers een complex geheel van bacteriën, gisten en schimmels ontstaat. Deze micro-organismen produceren gasbelletjes en zorgen zo voor het rijzen van je brood. Deze gasbelletjes zijn vooral koolzuurgas. De lichtzure geur van de zuurdesem is afkomstig van hierin ontstane melkzuurbacteriën en heeft de geur van yoghurt.
De micro-organismen uit de zuurdesem zijn afkomstig uit het meel en het water. Een klein deel komt uit de omgeving en van het materiaal wat je erbij gebruikt.
In meelsoorten met veel voedingsvezels zitten de meeste kiemen van deze micro-organismen. Glutenvrije meelsoorten met veel vezels zijn hier ook prima voor geschikt. Vooral met havermeel en boekweitmeel krijg je heel mooie resultaten. Met fijne meelsoorten zoals rijstemeel krijg je veel minder volume. De bereiding van gewoon zuurdesem en glutenvrij zuurdesem gaat volgens hetzelfde proces.

de start van glutenvrij zuurdesem met boekweitmeel

de start van glutenvrij zuurdesem met boekweitmeel

Hoe maak je een glutenvrije zuurdesem?
Het zuurdesemproces begint met het maken van een starter, zo noemen we een zuurdesem in ontwikkeling. Voor het maken van de zuurdesem kun je een glazen weckpot nemen met los deksel. Deze zet je op een warme plaats gedurende een aantal dagen waarbij je dagelijks moet roeren om zuurstof toe te voegen. Volgens het recept voeg je dagelijks glutenvrij meel en water toe om de groei van de micro-organismen te bevorderen, dit noemen we voeden.
Als de starter actief is en volledig op kracht noemen we dit in bakkerstermen moederdeeg. Dit rijpe zuurdesem-moederdeeg gebruik je daarna om zuurdesembrood op een langzame manier te laten rijzen. Moederdeeg kun je overhouden zodat je er steeds mee kunt blijven bakken.
Vóór de ontwikkeling van biergist werden alle broden op deze manier luchtig gemaakt. Biergist is een speciale gistkolonie gekweekt voor korte rijsperiodes van gistbroden, dit is efficiënter is voor commerciële bakkerijen. Maar de voordelen van zuurdesem verdwenen hiermee ook. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor slowfood, waar zuurdesembrood zeker bij hoort, want meer aandacht en tijd voor brood maakt het echt lekkerder.

Voordelen van glutenvrije zuurdesem boven gewone biergist
Het maken van een glutenvrij zuurdesembrood kost meer tijd en aandacht maar daar staat wel wat tegenover.
Een belangrijk voordeel is de krachtige smaak. De gassen die de micro-organismen vormen laten het zuurdesemdeeg langzaam en geleidelijk rijzen. Juist door deze langzame rijping krijgt het glutenvrije zuurdesembrood straks veel meer smaak. Je kunt dit vergelijken met kaasbereiding, oude kaas is pittiger dan jonge kaas.
De smaken en ingrediënten die je toevoegt aan het zuurdesemdeeg worden versterkt door de desem. Citroen- en sinaasappelrasp en gedroogde zuidvruchten zoals rozijnen passen er goed bij. Maar het hoeft niet, ook zonder deze toevoegingen is de smaak heel goed.
Er hoeft minder zout in glutenvrij zuurdesembrood dan in gistbrood, ook door de smaakversterking van de desem.
Je hebt minder broodbeleg nodig want het desembrood smaakt al heel goed, het is niet zo neutraal.
Het zuurdesembrood verzadigt meer en je hoeft er minder van te eten zodat je gewicht beter op peil blijft.
De structuur van het glutenvrije desembrood is ook heel goed en steviger dan bij gistbrood. Er ontstaan fijne, onregelmatige gaten in dit brood en het lijkt veel op het gewone zuurdesembrood.
Het glutenvrije deeg blijft altijd slapper door de afwezigheid van elasticiteit dus je hebt nog steeds de fijne vezels van een hulpstof zoals fiberhusk nodig die gluten vervangt. De benodigde hoeveelheid fiberhusk is wel minder dan bij de receptuur van glutenvrij gistbrood is mijn ervaring.
Glutenvrij zuurdesembrood kruimelt niet en blijft langer vers en mals, grote voordelen voor een glutenvrij brood! Het heeft door het lange rijzen een betere basisstructuur.
Glutenvrij zuurdesem en het natte glutenvrije brooddeeg zijn praktisch even dik van consistentie, dat is een toevallig voordeel. Goed vermengen is belangrijk maar kneden bij deze broodbereiding is niet nodig, er hoeven immers geen gluten te worden opgerekt.
In de zemelen en kiem van volkoren graansoorten zit fytinezuur. Deze stof verhindert een volledige opname van vitamines en mineralen uit volkorenmeel. We missen in ons lichaam een hulpstof die fytinezuur kan afbreken. Gelukkig wordt door de langere rijstijd, het lange contact met het water en het hogere zuurgehalte van zuurdesembrood dit fytinezuur voor een groot deel afgebroken. Hierdoor kunnen we dus veel meer profiteren van de vitamines en mineralen uit vezelrijke meelsoorten. Bij glutenvrije meelsoorten geldt dit voor havermeel, alle andere glutenvrije meelsoorten bevatten géén fytinezuur.

glutenvrij haverdesembrood met mais en cranberries

glutenvrij haverdesembrood met mais en cranberries

Glutenvrije zuurdesem starten
Over glutenvrije zuurdesem is nog niet veel informatie voorhanden. Vanuit de informatie over gewone zuurdesem met rogge en tarwemeel ben ik aan de slag gegaan. zie bronvermelding onderaan dit bericht
Vele mogelijke bereidingen leiden naar een zuurdesem. Ik heb ondervonden dat dit verwarrend kan zijn om er mee te beginnen. Elke bakker heeft zijn eigen recept en zweert hierbij. Dit maakt het moeilijk om te kiezen hoe jij je zuurdesem gaat maken. Er zijn vele variaties mogelijk in de opstartfase van een zuurdesem.
Ik koos als ingrediënten grove pure glutenvrije meelsoorten en geraspte appel omdat dit relatief eenvoudig was en mij dit het meeste aansprak. Vijgen, honing, geraspte aardappel, linzen, rozijnen en kikkererwten zijn andere mogelijkheden waarvan ik nog geen gebruik heb gemaakt. Wat je kiest is afhankelijk van je smaak, experimenteerzucht, wat je in huis hebt en in welk recept je het meeste vertrouwen hebt.
Ik kan je echt aanraden om het eens te proberen en te ontdekken dat glutenvrij zuurdesembrood spannend is om te maken en heel smakelijk.

Wat heb je nodig om glutenvrij zuurdesem te maken?
Een schone glazen weckpot met een los deksel, siliconen spatel, enkele lepels, glutenvrije meelsoorten, lauwwarm water. Als je kraanwater wordt gezuiverd met chloor kies dan voor bronwater want chloor kan de micro-organismen uit je desem teniet doen.
Verder zijn een thermometer en een weegschaal en een aantekenblokje handig.
Neem een glazen weckpot van ½ tot ¾ liter die je voor gebruik goed uitwast en afspoelt met warm water zodat afwasmiddelresten verdwijnen. Een weckpot is geschikt omdat hij een stevige maar losse deksel heeft die je goed kunt schoonmaken. Verder kunnen overtollige gassen ontsnappen die ontstaan bij de fermentatie of omzetting.
Je kunt op de pot een etiket plakken met startdatum en meelsoort van de glutenvrije desem.
Maak per dag aantekeningen van wat je hebt gedaan en hoe de desem zich ontwikkelt. Zo vergeet je niets en leer je van je ervaringen. Metalen lepels om te roeren zijn geen probleem. De spatel gebruik je om de wand van de pot schoon te houden na het roeren.
De weegschaal zorgt voor nauwkeurigheid bij het volgen van het recept en een thermometer is handig bij het zoeken naar een warme plek in huis voor de zuurdesem als hij moet groeien.

actieve haverdesem vlak voor het bakken kl

actieve haverzuurdesem

Welke meelsoorten gebruik je om de glutenvrije zuurdesem te maken?
Om een glutenvrij zuurdesem op te starten en te onderhouden koos ik voor glutenvrije meelsoorten met veel voedingsvezels en die grof van structuur zijn waardoor het desemproces bevorderd wordt. Havermeel met zijn grote deeltjes en zemelen gaf de beste resultaten, er ontstonden heerlijk geurende desems. Biologische glutenvrije meelsoorten bevorderen ook het starten van de fermentatie en het onderhouden van je glutenvrije desem dus deze hebben de voorkeur als je eraan kunt komen bijvoorbeeld van de Johannusmolen.
Havermeel kun je vervangen door een andere glutenvrije meelsoort met liefst veel vezels als je het bakken al een beetje onder de knie hebt. Boekweitmeel en maïsmeel van fijne polentakwaliteit zijn wat fijner van structuur maar kunnen ook goed gebruikt worden. Rijstemeeldesem blijft vrij plat en zal niet veel effect geven.
Een combinatie maken van verschillende glutenvrije meelsoorten lijkt mij dan ook een goede optie om zuurdesem van te maken. Net zoals bij de meelmengsels voor glutenvrij brood en gebak kun je hiermee gaan experimenteren. Om je meelmengsel voor zuurdesem wat grover te maken en daardoor de werkzaamheid te verbeteren kun je ook een deel gemalen fijne glutenvrije havermout toevoegen. De havermout van AH, vrij van gluten, is geschikt voor pap maar ook hiervoor en overal verkrijgbaar. Maal deze havermout fijner met een staafmixer in het bijbehorende mixbakje en je krijgt zo een grover meel. Je kunt dit zelfgemalen meel natuurlijk ook in je brood doen.
Zuurdesem maken van puur gierstmeel is mij niet goed gelukt, gierstmeel heeft weinig vermogen om water vast te houden. Het lukte beter met een combinatie van andere beter wateropnemende meelsoorten erbij. Hier zie je een glutenvrij zuurdesem met evenveel gierstmeel, rijstmeel en havermeel.

gierstdesem van gierst met haver,rijst

glutenvrij zuurdesem van gierstmeel, rijstmeel en havermeel

zie verder glutenvrije meelsoorten

Glutenvrije zuurdesem in wording
De volgende recepten voor glutenvrije zuurdesem heb ik vaak uitgeprobeerd. Ze zijn eenvoudig en werken goed als je de tips voor het maken van zuurdesem opvolgt. Lees deze tips dus eerst goed door.Je krijgt een juiste hoeveelheid zuurdesem voor de recepten van de glutenvrije broden die komen op een volgend blog.
Enige bakervaring is meegenomen maar al doende leert men! Geef niet meteen op als het de eerste keer niet meteen goed lukt en neem er rustig de tijd voor.
Ik ben precies in het aangeven van hoeveelheden en weeg alles af in grammen. Maar de dikte van de desem moet je altijd zelf blijven beoordelen, het blijft werken met natuurlijk producten.

Recepten voor het opstarten van glutenvrije zuurdesem
Begin ongeveer 5 tot 6 dagen voor je gaat bakken met het maken van de starter, dit is het begin van de zuurdesem. Als de desemstarter klaar is en gerijpt noemen we dit moederdeeg.

het starten van glutenvrij zuurdesem met havermeel

het starten van glutenvrij zuurdesem met havermeel

Recept 1: glutenvrij zuurdesem met havermeel
Met dit recept krijg je ruim 300 gram zuurdesem die naar yoghurt ruikt.
Op de eerste dag vermeng je 50 gram glutenvrij havermeel en 75 gram lauwwarm water in een schone glazen weckpot.
Roer deze ingrediënten tot een dikke brij. Doe het losse deksel op de pot en zet deze op een warme plaats, tussen de 20 en 30 graden Celsius. Roer de desem ’s morgens en ’s avonds door.
Op de tweede dag behoort het mengsel te gaan gisten en belletjes te vormen. Dan kun je gaan bijvoeden. Doe dit gedurende 4 dagen en voed elke dag eenmaal 25 gram havermeel en 30 gram lauwwarm water bij.
Roer de desem twee maal daags door en voeg bij de tweede keer doorroeren nog 10 gram lauwwarm water toe, het wordt meestal in de loop van de dag dikker.
Op de zesde dag kun je gaan bakken.
Voorbeeld: je start op maandagochtend; dinsdag tot en met vrijdag voed je bij en zaterdagochtend kun je gaan bakken met een recept voor glutenvrij brooddeeg.

Recept 2: glutenvrij zuurdesem van havermeel en appel
Met dit recept krijg je ongeveer 400 gram zuurdesem die naar fruitig bier ruikt.
Op de eerste dag vermeng je 90 gram gemalen glutenvrij havermeel, 65 gram lauwwarm water en 100 gram fijn geraspte liefst onbespoten biologische appel zonder schil in een weckpot met los deksel.
Roer deze ingrediënten tot een dikke brij. Doe het losse deksel op de pot en zet deze op een warme plaats, tussen de 20 en 30 graden Celsius. Roer de desem ’s morgens en ’s avonds door.
Na 2 tot 4 dagen behoort het mengsel te gaan gisten en belletjes te vormen. Het duurt langer dan het vorige recept met alleen havermeel voor je activiteit ziet en deze desem wordt wat steviger.
Ga dan de hoeveelheid zuurdesem vermeerderen door een maal daags 50 gram glutenvrij havermeel en 60 tot 70 gram water toe te voegen. Roer twee maal daags door, in de ochtend en in de avond.
Als het mengsel actief is na ongeveer 5 tot 6 dagen kun je daags erna gaan bakken met een recept voor glutenvrij brooddeeg.
Je hoeft om deze haver-appeldesem te onderhouden geen appel meer toe te voegen, de fruitsmaak blijft behouden.
Zie verder dikte van de desem en zuurdesem bewaren in dit blog.

haverzuurdesem met appel, klaar om te bakken

haverzuurdesem met appel, klaar om te bakken en lekker geurend naar fruit

Recept 3: Glutenvrij zuurdesem van teffmeel en maismeel
Met teffmeel krijg je een snelle fermentatie en kun je al op de 5e dag gaan bakken. Het maismeel erbij zorgt voor een stabieler en steviger desem door de grovere structuur. Met deze combinatie van glutenvrije meelsoorten kun je nu aan de slag als volgt:

Op de eerste dag: 25 gram teff en 25 gram maismeel en 60 gram lauw water mengen in een weckpot met los deksel. Roer de desem twee maal daags door en plaats de weckpot op een warme plek tussen 20 en 30 graden Celsius.
De tweede dag: 10 gram teff en 10 gram maismeel en 20 gram lauw water toevoegen en roeren.
De derde dag: 10 gram teff en 10 gram maismeel en 20 gram lauw water toevoegen en roeren.
De vierde dag: 10 gram teff en 10 gram maismeel en 15 gram lauw water toevoegen en roeren.
Op de vijfde dag kun je al gaan bakken. Je krijgt uiteindelijk 225 gram zuurdesem met een heerlijke geur, een beetje chocoladegeur vind ik.
Maismeel kun je in dit desemrecept ook vervangen door boekweitmeel.

Tips voor het maken van glutenvrije zuurdesem
Voor een optimale groei van glutenvrije zuurdesem is het belangrijk dat je er aandacht en zorg aan besteedt. Werk netjes en nauwkeurig.
Temperatuurtips
Zoek een geschikte plaats in huis waar je glutenvrije desem kan groeien. Met behulp van een (digitale) thermometer kun je een plek in huis zoeken waar de temperatuur liefst zo constant mogelijk tussen de 20 en 30 graden is.
Winterse nachttemperaturen van 15 graden Celsius vertragen de fermentatie maar dit hoeft geen groot probleem te zijn. In de winter bij de centrale verwarming kan het prima. Op bewolkte dagen zet je de starter of het moederdeeg op een vensterbank boven de radiator. Niet op een radiator want dat is soms te heet en de pot staat te wankel. Op een cv-ketel kan soms ook of in de keuken dicht in de buurt van een warme oven of radiator. In de keuken is praktisch, dan vergeet je de desem ook niet en je hebt alles bij de hand. In de zomer is desem gemakkelijk te maken door de hogere temperatuur, je kunt hem binnenshuis op meerdere plekken neerzetten.
Zet je pot met zuurdesem nooit in de zon, dan warmt hij te veel op achter het glas en gaan de micro-organismen dood.
De optimale temperatuur voor de fermentatie of omzetting van de meelsoorten is tussen 20 en 30 graden Celsius. Daarbij voelen de micro-organismen zich het prettigst en vermeerderen zich sneller. Ze moeten bij deze temperatuur dagelijks gevoed en geroerd worden als de desem actief is. In de koelkast bij 4 graden Celsius gaat het fermenteren heel langzaam en hoeft de desem maar één maal per week gevoed en doorgeroerd te worden.
Het steeds doorroeren bij het onderhoud van de desem is noodzakelijk om zuurstof toe te voegen en de overdaad aan gassen die ontstaan weg te nemen. Verder natuurlijk om nieuwe voeding, het meel, toe te voegen voor de ontwikkeling van de desem.
Lepels en spatels die je gebruikt om te roeren moeten schoon zijn om groei van ongewenste schimmels en bacteriën te voorkomen. De wand en rand van de weckpot maak ik vaker schoon na het voeden met een nat stuk keukenpapier en ik duw de desem naar beneden met een siliconen spatel. Hierdoor kun je hem goed bekijken en drogen de desemrestjes aan de wand niet uit.

Tips om een actieve glutenvrije zuurdesem te beoordelen
De glutenvrije zuurdesem verandert door fermentatie of omzetting van een eenvoudig stijf lichtbruin meelpapje in een steeds lichter wordende soepele massa. Hij krijgt een luchtige structuur met heel kleine luchtbelletjes.
Het glutenvrije meel kan die belletjes niet zo goed vasthouden. Desems zonder gluten zijn slapper en worden minder luchtig dan desems van rogge- en volkorentarwemeel. Glutenvrije desems zijn wat bescheidener. Het is bij mij in ieder geval nog nooit de desempotten uitgerezen zoals bij glutenrijke desems.
Hierdoor kan het wat moeilijker zijn om te beoordelen of de desem actief is maar de volgende indicaties geven je een handreiking.
Geur
De geur is een belangrijke indicatie om te kijken of je desem actief wordt. Die verandert van een sterke haver- of boekweitgeur naar een steeds fruitiger en naar gist en yoghurt geurende massa. De geur varieert afhankelijk van wat je als voedingsbodem gebruikt dus daar kun je mee spelen als smaakmaker. Een desem met geraspte appel erin is heel fruitig. Een desem met alleen glutenvrije meelsoorten en water is neutraler maar altijd nog veel krachtiger en beter smakend dan eenvoudige biergist. Ik vind het altijd plezierig om te ruiken.
Geluid
Natuurlijk piept een zuurdesem niet maar ik vind dat het geluid als je de desem doorroert een indicatie kan zijn voor de activiteit! Het ritselt als je de luchtige structuur doorroert, net als bij het doorroeren van luchtige chocomousse. De weckpot klinkt hol als je er tegen klopt,
De dikte van de desem
De verhouding van glutenvrij meel en water in de glutenvrije zuurdesem is ongeveer 50:75. Het basisrecept is een portie glutenvrij meel met een iets grotere portie water. Belangrijk om te weten is dat de hoeveelheid water die je moet toevoegen aan het meel voor de glutenvrije desem kan verschillen en ongeveer is. Dit kan komen door de uitmalingsgraad, het vezelgehalte en het vochtgehalte van een glutenvrije meelsoort en dit varieert weer per oogst en per meelsoort.
Vooral aan een glutenvrije desem met havermeel mag in verhouding meer water worden toegevoegd anders wordt het te stijf en te droog. Als indicatie voor de dikte kun je stellen dat het zuurdesem een dik vloeibare pap of dik beslag is die je nog net goed kunt roeren met een lepel. Een andere typering is een stevige Griekse yoghurt- of kwarkdikte. De hoeveelheid water die je moet toevoegen is dus ongeveer. Dit beoordelen leer je al doende want je merkt dat door een juiste dikte de zuurdesem sneller actief wordt.
Wordt een glutenvrije desem te dun, voeg dan rustig wat extra meel toe. Desems hebben elk hun eigen karakter door het soort meel wat je kiest en hebben soms door omstandigheden meer of minder water of meel nodig. Je kunt daar mee spelen en de werking van de desem wordt er beter door.

brooddeeg met glutenvrije haverdesem staat te rijzen

brooddeeg met glutenvrije haverdesem staat te rijzen

Eerste hulp bij glutenvrij zuurdesem
Na vijf tot zes dagen fermenteren is een desem vaak al actief. Hij is dan veel lichter van kleur, luchtig en de pot klinkt hol als je er tegen tikt. Het ritselt als je hem doorroert en hij ruikt frisfruitig of lichtzuur, afhankelijk van de ingrediënten.
Als je desem niet actief wordt volgens het opbouwschema, ga dan gewoon door. Blijf roeren en voeg meel en lauwwarm water toe tot je wel activiteit krijgt.
Let nog eens goed op de temperatuur, is die niet te warm of te koud? Is het gebruikte glutenvrije meel misschien te oud?
Lees de tips voor het maken en het beoordelen van een actieve glutenvrije zuurdesem nog eens goed door. Als redmiddel zou je een andere glutenvrije meelsoort kunnen nemen, bijvoorbeeld boekweitmeel. Dit kan de zuurdesem een nieuwe impuls geven.
Een wat langer gerijpte desem kan alleen maar nog smakelijker worden dus blijf geduldig afwachten en ga door met voeden en roeren.
Ruikt de desem echt vies of heeft hij een donkere kleur of schimmels, gooi hem dan weg en begin opnieuw.
Bij mij is een vieze desem nog nooit voorgekomen maar ik bak erg veel. Wel duurt het soms enkele dagen langer dan het voorbeeldschema en dat lag dan vaak aan de te koude omgevingstemperatuur.

Zuurdesem bewaren, het onderhoud van de glutenvrije zuurdesem
Starter, moederdeeg en voordeeg zijn verschillende stadia in de ontwikkeling van een glutenvrij zuurdesem(brood).
De starter is het begin van het fermentatieproces als je enkele dagen bezig bent met het recept voor zuurdesem maken. Het is in ontwikkeling en nog niet klaar om mee te gaan bakken.
Het moederdeeg is het rijpe stadium van de zuurdesem, nadat je het schema van het recept voor zuurdesem hebt doorlopen. Dit kun je bewaren in de koelkast en vermeerderen.
Voordeeg is moederdeeg wat je vermeerdert met meel en water wat je een tijd laat rijzen zonder andere toevoegingen zoals zout en smaakmakers. Het is een voorstadium bij de broodbereiding. (zie hiervoor de glutenvrij broodreceptuur die nog volgt in komend blog)
Er zijn verschillende methodes om je glutenvrije zuurdesem te onderhouden.
Ik noem drie methodes:
1. Om verder te blijven bakken met je gekweekte desem, dat nu moederdeeg heet, kun je een deel van het voordeeg van het glutenvrije zuurdesembrood gebruiken. Je hoeft dan niet steeds op te starten met een zuurdesem. Bovendien ontwikkelt zich de smaak van dit moederdeeg nog meer en wordt alleen maar beter. Je kunt het vergelijken met de rijping van kaas.
Neem bijvoorbeeld 50 gram voordeeg af na de voorrijs en voor je zout en smaakmakers toevoegt. Noteer de hoeveelheid desem op je potje. Dit kan nu ook een kleinere schone jampot zijn. Je plaatst deze desem in de koelkast als je nog geen plannen hebt om te gaan bakken. Je hoeft hem niet meteen te voeden want hij heeft net voeding gehad in het voordeeg.
Noteer datum, inhoud en samenstelling van de desem op een etiket.
In de koelkast kun je deze desem, die je ook moederdeeg noemt, maandenlang en zelfs jarenlang als je regelmatig bakt, bewaren.
Je voedt deze desem één maal per week met 1 lepel glutenvrij meel en ongeveer 1 lepel water. Let hierbij op de dikte en noteer wat je hebt toegevoegd en wanneer, zo vergeet je niets. Noteer verder op je weekkalender of in je (telefoon)agenda wanneer je zuurdesem gevoed moet worden.

glutenvrij moederdeeg, zuurdesem kun je bewaren in de koelkast

glutenvrij moederdeeg, zuurdesem  in de koelkast

Wil je gaan bakken, neem het dan uit de koeling en plaats het op warme kamertemperatuur.
Voed de desem dan enkele dagen bij met 50 gram glutenvrij meel en ongeveer 75 gram lauwwarm water per dag tot je voldoende desem hebt. Roer tweemaal daags door.
Heb je een grotere hoeveelheid glutenvrij zuurdesem nodig voor meerdere broden dan kun je de avond voor je gaat bakken het moederdeeg bij warme kamertemperatuur wat meer aanvullen.
Je voegt dan meel en water toe tot de benodigde hoeveelheid.
Voed met niet meer dan de helft van het totale gewicht aan meel en water van de zuurdesem dan gaat het goed.
Je hebt bijvoorbeeld al 150 gram desem gemaakt en je hebt 300 gram nodig: dan geef je daags tevoren 75 gram glutenvrij meel en ongeveer 110 gram water aan je zuurdesem en laat het nog een nacht fermenteren.
Heb je nog maar een kleine hoeveelheid moederdeeg is het beter om over het vermeerderen een aantal dagen te doen.
Een grotere hoeveelheid zuurdesem kun je dus sneller vermeerderen.
Al doende leer je hier steeds makkelijker mee om te gaan.

2. Je kunt ook 50 gram van je moederdeeg als desem overhouden bij het begin van het bakken en deze onderhouden net als hierboven (zie methode 1.) bij het voordeeg vermeld staat, net wat je handiger vindt.
Je kunt namelijk wel eens vergeten iets af te pakken van je voordeeg wat mij ook wel eens overkomt….
Deze moederdeegdesem voed je nog even vóór je hem in de koelkast zet en verder één maal per week met 1 lepel glutenvrij meel en ongeveer 1 lepel water. Let hierbij op de dikte.
Je noemt dit stadium van de desem moederdeeg omdat er al veel micro-organismen in werkzaam zijn en je hoeft alleen de hoeveelheid te vermeerderen. Het moederdeeg is sneller op kracht om te werken dan een starter.

3. Ben je vergeten om iets over te houden of je vindt dit lastig? Dat hoeft geen groot probleem te zijn. Je kunt altijd weer opnieuw beginnen met het opstarten van een glutenvrije desem.

Wat doe je met glutenvrije zuurdesem die je over of teveel hebt?

Het is zonde om zuurdesem gemaakt van dure glutenvrije meelsoorten weg te gooien.
Je kunt de zuurdesem die je teveel hebt, verwerken in glutenvrij gistbrood als smaakmaker. Een flinke lepel per recept geeft veel meer smaak in je brood. Hierbij de normale hoeveelheid gist gebruiken.
In pannenkoekbeslag en zelfs in ontbijtkoekrecepten kan zuurdesem ook dienen als een smaakmaker, een ander rijsmiddel is wel nog evenveel nodig, zoals bakpoeder.

glutenvrije pannenkoek met zuurdesem

glutenvrije pannenkoek met zuurdesem

Desem invriezen schijnt te kunnen maar waarschijnlijk is de natte desem van mijn recepten niet geschikt hiervoor, het is mij nog niet gelukt. In de koelkast kun je een restje glutenvrije desem prima maandenlang bewaren als je het wekelijks blijft voeden met een lepel meel en ongeveer een lepel water.

Bronvermelding:
Ik heb veel nuttige informatie gevonden over (niet glutenvrije) zuurdesem in:
Het boek Brood bakken met zuurdesem van Göran Söderin en George Strachal uit Zweden, met vele goede recepten en uitleg.
Het boek Nachtbrood van Ineke Berentschot met veel achtergrondinformatie over zuurdesem maken en haar inspirerende website www.wiebaktmee.nl
Een zeer mooie en duidelijke website over bakken: www.xandrabaktbrood.nl

Veel plezier met bakken en experimenteren!
Deze zuurdesembroden vind je al op mijn dasanderekoekblog:

 

kerstbrood met zuurdesem           en maishaverbrood met zuurdesem 

 

 

Advertentie

58 gedachten over “Glutenvrij zuurdesem maken

 1. cornelia

  Als je glutenvrij zuurdesembrood wil bakken moet je veel kennis hebben hoe je te werk moet gaan bij de bereiding.
  Inostrate is zeer ervaren op dit gebied en geeft een helder verslag. Het is een echte ervaringsdeskundige die de bereiding van glutenvrij zuurdesemdeeg uitvoerig heeft geoefend in haar eigen keuken. Veel goede tips! Dit is een compliment waard!

  Like

 2. Riny

  Poging 8 om zuurdesem te maken.
  nu met teff van peak. 50gr. En 50 ml water hwb geen appel kan peer ook? Dw vorige zijn gemaakt met boekweit ging 3dagen goed lekker fris en dag vier paarse laag erover en met er uit halen een vieze stank.
  graag jou advies
  mvg riny

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Riny, je zuurdesem is helaas gaan schimmelen en dus onbruikbaar. Belangrijk is dat je uitgaat van zeer schoon materiaal zoals voor de pot en voor de lepel om te roeren. Het meel moet ook vers zijn en bewaard op een droge plek, check de houdbaarheidsdatum eens. Ook moet de gebruikte appel of de peer vers en gaaf zijn. Zo voorkom je ongewenste schimmels. Het is erg vochtig geweest de afgelopen dagen en dit kan misschien ook de oorzaak zijn van schimmelvorming.
   Lees nog eens goed het recept voor de zuurdesem door. Teffmeel heeft meer vocht nodig dan andere meelsoorten. Is de dikte van je desem die van dikke yoghurt? En voed je de desem elke dag bij met vers meel en water en roer je twee keer daags?
   Hopelijk kun je verder met deze adviezen en ik wens je succes!

   Like

 3. free

  Hele mooie site met goede recepten. Ik ben gelijk enthousiast begonnen, maar het is ondertussen heel frustrerend haha. Ik heb nu drie keer een starter gemaakt, eerst van boekweit en daarna twee keer met havermeel. Schoon materiaal, vers gekocht meel en handwarm water uit de kraan (mijn moeder noemde nog dat zij het altijd met spa blauw maakte, maakt dit nog verschil?). Het ruikt heerlijk zurig, naar yoghurt, dus totaal niet bedorven, maar hij rijst niet! ’s nachts is het natuurlijk wat koud (16 graden), maar overdag een constante 20 graden. wat kan er mis gaan? zit nu met mijn derde probeersel op dag 8 en hij bubbelt heel magertjes, maar komt niet omhoog.

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Free,
   Fijn dat je al goed bezig bent met zuurdesem maar jammer genoeg is je probeersel nog niet erg actief. Gewoon kraanwater is prima behalve als het chloor kan bevatten, dan is bronwater beter. Probeer de tip van je moeder ook eens uit, een goede tip die ik op mijn blog kan zetten! Soms kan het wat langer duren voor je desem actief wordt. Misschien kun je de volgende tips nog eens uitproberen: Voeg wat appelrasp toe van onbespoten biologische appels toe aan je desem om bij te voeden óf kies een meelsoort van biologische kwaliteit als basis. Misschien is je glutenvrije meelsoort zo schoon dat er te weinig kiemen in zitten die het desemproces kunnen starten. Verder kun je proberen een combinatie te maken van alle glutenvrije meelsoorten die je in huis hebt en daar steeds mee bijvoeden, de kans van slagen vergroot hierbij. Ga hierbij weer uit van een kleine hoeveelheid van je moederdesem. Gebruik de rest van je minder werkende desem in een gistbrood zodat je niets hoeft weg te gooien. Pas nog las ik in een Engels kookboek dat teffmeel ook een goede starter is. In Engeland is dit als starter zelfs te koop. Ik ga daar dit jaar ook mee experimenteren. Een experiment met gierstmeeldesem is bij mij laatst ook niet goed gelukt, dit was waarschijnlijk omdat dit meel helemaal geen water opzoog. Elk meel heeft weer andere eigenschappen, je kunt van gierstmeel wel weer heerlijk een gistbrood bakken.
   Graag hoor ik van je resultaten, daar leer ik ook weer van en dit kan ik dan in mijn blog verwerken. Veel succes gewenst en groet van Inostrate!

   Like

 4. Krista

  ik wil dit wel eens proberen maar als ik mijn zuurder heb, heb ik nog geen werkwijze of recept gevonden hoe men dan een brood moet bakken.
  Kan er mij hier iemand helpen aub ?
  Alvast bedankt

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Krista, leuk als je het wil gaan proberen. Helemaal onderaan het bericht over glutenvrij zuurdesem maken vind je de links (met foto’s) naar de verschillende zuurdesembroden om te bakken. Je kunt ook zoeken in het receptenregister of je typt in glutenvrij zuurdesembrood in de tagwolk aan de rechterzijde.
   Succes ermee en dank voor je reactie!

   Like

 5. Rita Van Duyse

  Beste Inostrate
  Ik ben zondag met het moederdeeg gestart,nu vrijdag wil ik met bakken beginnen maar het wil niet rijzen,ik heb alles gedaan zoals in uw blog het is zeer goed uitgelegt,maar ik krijg er geen leven in. ik heb het gedaan met glutenvrij havermeel voor het moederdeeg,en dan voor het brood heb ik van Aveve glutenvrij meergranen brood gebruikt.

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Wat jammer dat het niet lukt! U kunt rustig nog een aantal dagen verder gaan met het voeden van het desem, tot wel 10 dagen of meer. Opeens kan er wel leven in komen. Wat u ook kunt doen is een andere meelsoort hiervoor gebruiken, misschien zitten er onvoldoende kiemen in het het havermeel wat u gebruikt. Teffmeel is ook een zeer goede meelsoort om een zuurdesem mee te starten heb ik onlangs uitgeprobeerd, het geeft heel snel resultaat. Als de onaffe desem niet vies of muf ruikt en niet schimmelig is dan kunt u deze nog gebruiken in een gistbrood, het geeft altijd wat extra smaak en u hoeft niets weg te gooien. Verder aandacht voor het volgende: Was het meel vers en kunt u ook ook bronwater in plaats van kraanwater gebruiken voor de desem? Was het deze week misschien wat te koel in huis? De aanhouder wint.

   Like

   1. bakkenvooremma

    Beste Inostrate,
    Ik heb te vroeg geroepen want ik ben beginnen bakken en heb 2 mooie broodjes,wat mij nog nooit gelukt is met zuurdesem.mijn kleinkind is allergies aan veel dingen ei gist gluten kip varken paprika en nog aan heel veel dingen.Dus is het nu een zoekwerk om toch iets behoorlijk te kunnen geven aan dat kind.Ik ben echt fier op mijn broodjes,het is heel goed uitgelegd,dank U daarvoor.groetjes Rita

    Geliked door 1 persoon

  1. Inostrate Berichtauteur

   Bedankt Claudia, dat is heel fijn om te weten! Waterkefir bevat inderdaad ook veel micro-organismen en deze aanvulling geeft de start van een zuurdesem natuurlijk een extra stimulans. Ik heb deze zomer toevallig een desembrood gebakken met water van waterkefir en dat was heel mooi gelukt. Op het blog “alles over waterkefir” vind je goede info over hoe om te gaan met waterkefir en receptuur.

   Like

 6. jopjuh

  Nou, mijn zuurdesem zit in de pot 😊 ik ben erg benieuwd! Bak vaak glutenvrije broden maar altijd zonder rijsmiddel en wil wel eens een heerlijk luchtig brood ipv klef 😊
  Vraagje: Moet de deksel helemaal dicht of moet je het open laten staan?
  En kun je door de broden die je uiteindelijk bakt ook groente doen zoals courgette of pompoen?

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   De deksel van de pot moet niet helemaal dicht. Bij een weckpot ligt de deksel er los op en kan daardoor een beetje lucht in de pot komen. Ik zou geen groente door het deeg doen omdat dit het deeg te vast en klef zal maken.

   Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Sorry dat ik zo laat reageer. Er is niets aan de hand, je krijgt nu alleen heel veel zuurdesem en kunt nu veel broden gaan bakken, of pannenkoek. Succes met bakken. Ik heb net een nieuw teffdesembrood gepubliceerd. Met dit meel gaat het desem heel snel bubbelen.

   Like

 7. Fiona

  Hoi mijn starter is klaar, met haver en water. Kan ik nu een brood maken met bv havenmeester en teff? Dus een simpeler brood😇 tips misschien?

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Fiona, Leuk dat je al goed op weg bent met het glutenvrije zuurdesem. De recepten die ik hiervoor heb gemaakt en uitgeprobeerd gaan uit van specifieke meelmengsels met hun eigen specifieke eigenschappen. Zelf koos ik wat lichtere combinaties van meelsoorten zodat het rijzen optimaal gaat en de structuur van het brood niet te compact wordt. Ik neem aan dat je bedoelt of je nu een brood kan gaan maken met teff en havermeel. Deze combinatie heb ik niet uitgeprobeerd, ze lijkt me nogal compact worden. Je kunt jouw desem wel gebruiken en dan de receptuur van mijn blog nemen van het teffzuurdesemrecept waarin maismeel is verwerkt. Gaat dit goed dan kun je gaan experimenteren met steeds iets meer havermeel hierin.Je zult in ieder geval voldoende vocht in het deeg moeten doen zodat uiteindelijk het deeg de dikte heeft van dikke yoghurt. Succes met bakken verder!

   Like

   1. Fiona

    Oke bedankt voor je reactie, ik heb nog een vraag. Kan ik als maïsmeel Dat van pan gebruiken? Gekookt maïsmeel? Of is dat wat anders?

    Like

   2. Inostrate Berichtauteur

    Voorgekookt maismeel is niet geschikt voor brood, wel voor een zachte pannenkoek. Ma vie sans gluten-maismeel is ongekookt en en dit maismeel geeft een lekkere knapperige korst en goede structuur voor brood.

    Like

 8. Margreet Donker

  Poging zoveel met boekweit…. En meteen op dag 2 een paarse laag erop en het ruikt zurig. Ik vrees dat het wederom verkeerd is gegaan? Ik maak alles super schoon… Kan het dan aan het meel liggen?

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Margreet, jammer dat het tot nu toe nog niet gelukt is om desem te maken. Het ligt zeer waarschijnlijk aan het meel omdat je hygiënisch werkt. Het is misschien toch ergens besmet met een schimmel omdat er een paarse kleur ontstaat. Normale desem heeft een lichtere kleur dan het meel dus beigetint. Probeer eens een ander merk boekweitmeel of een andere meelsoort zoals haver- of teffmeel. Let dan bij aanschaf en gebruik goed op de houdbaarheidsdatum, kies zo vers mogelijk meel en bewaar het meel op een koele, droge en donkere plaats. Ik sluit de meelzakken altijd goed af met een wasknijper. Succes met je verdere pogingen en geef nog niet op!

   Like

   1. Margreet

    Het is gelukt! Met glutenvrij havermeel en een biologische appel. Hartelijk dank voor al je wijze raad!

    Like

 9. Ivee

  Hallo, de afgelopen week heb ik voor het eerst zuurdesem gemaakt met behulp van alle tips en uitleg van deze website. Ik heb biologische havermout in de keukenmachine tot meel gemalen en daarmee recept 1 voor haverzuurdesem gemaakt. Het rook behoorlijk zuur, maar zag er goed uit en was ook actief. 1x heb ik het misschien iets te warm weggezet (op het koffieapparaat), want toen verdubbelde het zich bijna in volume! Vol verwachting na 6 dagen gaan bakken, recept voor glutenvrij zuurdesembrood met cranberries en pitten. Alle instructies nauwkeurig gevolgd, maar na de 1e rijs was het deeg nog even plat als daarvoor. Ik kon geen plek vinden waar het precies warm genoeg was, dus tijdens de eerste rijs is mijn bak met deeg een paar keer verplaatst van het koffieapparaat (ongeveer 31 graden) naar het aanrecht (ongeveer 19 graden), in een poging de temperatuur rond de 25 graden te houden. Ook na de lange rijs van iets meer dan 6 uur bij een constante temperatuur van 25 graden bleef het plat (daarvoor heb ik de oven gebruikt met alleen het lampje aan, alles bijgehouden met thermometer). Toch maar afgebakken. Helaas vergeten de oventemperatuur terug te zetten van 220 naar 190, dit pas na 20 min. bakken gedaan. Resultaat: een klef brood dat helemaal geen lucht erin had en volgens mij ook niet helemaal gaar was. Het rook wel goed, beetje zurig wel, en zag er van de buitenkant mooi uit. Wat kan er mis zijn gegaan?

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Beste Ivee, jammer dat je brood nog niet is gelukt. Je zuurdesem was wel actief dat dat zit wel goed en je bent creatief om een warme plek ervoor te vinden! Misschien was je gebruikte meelmengsel te zwaar en kun je hieraan wat veranderen. Het zou kunnen dat het zelfgemalen havermeel wat te vast of grof van structuur is geworden. Probeer het nog eens met, in verhouding, wat meer maismeel, rijstemeel of tapioca doorheen te mengen en let goed op de dikte van het deeg, dit moet niet te zwaar of vast zijn maar yoghurtdikte. Dan gaat het vast lukken. Als het deeg niet is gerezen dat heeft het geen zin om het te gaan bakken. In uiterste noodzaak haal je het mislukte deeg uit het blik en doe je er gistkorrels door om het verder te laten rijzen. Hierdoor hoef je bijna niks weg te gooien. Succes verder met bakken!

   Like

 10. Janny

  Bedankt voor alle informatie.
  Na 3 pogingen, is het mij nog niet gebruikt en goed gerezen desembroo te bakken.
  Ik ben weer opnieuw beginnen met havermeel en water.
  Als de starter actief is en ik wil met deze haver starter en combi brood bakken van, spelt meel en boekweit meel
  Is dit dan mogelijk?
  Ik begrijp dat er dan wel gluten in zitten.
  Zeker te weten ga ik met van jou recepten hieronder uitproberen.
  Kan ik het brood ook bakken in een airfryer?

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Janny, er zijn verschillende mogelijkheden die je kunt uitproberen. Je kunt zeker een starter maken van havermeel en daarna een combibrood maken van spelt en boekweit meel. Hoe meer glutenvrij meel je gebruikt in starter en deeg, hoe slapper het deeg uiteindelijk moet zijn dus meer vocht bevatten. Gebruik dan liefst een broodbakvorm bekleed met bakpapier en maak het deeg dik vloeibaar anders kan het niet goed rijzen. Je kunt eigenlijk het beste eerst een tarwedesembrood of speltdesembrood uitproberen als dat voor jouw geen probleem is, dat is gemakkelijker te maken en vind je ook op mijn blog. Daarna kun je voorzichtig proberen er steeds meer glutenvrij meel aan een deeg toe te voegen, dat is verrassend lekker en leuk om te variëren. Gebruik je meer dan 20% glutenvrij meel in een deeg wordt het deeg droger en zanderig en heb je weer fiberhusk nodig om het vocht goed te binden. Brood bakken in een airfryer schijnt te kunnen: kijk hier eens: https://www.recipes.philips.com/nl-NL/wit-brood-standaard-airfryer-xxl-mandje-386967bd4196a9e4faadc854a853ce11.html maar ik raad toch liever een echte oven aan waarin je beter een echte bakvorm kunt plaatsen. Veel succes met bakken en dank voor je reactie!

   Like

 11. Evelien

  Hoi! Inmiddels een tijdje geleden vond ik je website met daarop ontzettend veel informatie. Wat een tijd moet daar ingezeten hebben en wat fijn dat je dit met de wereld deelt! Ik eet glutenvrij maar ook gist en eivrij dus brood is wel een extra uitdaging. Mijn laatste hoop ligt bij deze glutenvrije desem om toch nog iets van brood te kunnen eten en ook nog in een gezonde variant. Hopelijk accepteert mijn buik en mijn huid de desem. Nu heb ik vandaag de informatie wat gesorteerd uit geprint om het beter te kunnen bestuderen. In 2 van de recepten vind ik het ingredient sinaasappelsuiker.
  Ik ken dit niet en vraag me daarom af wat dit is, en mocht ik het niet kunnen kopen of maken, kan ik dit dan vervangen voor bijvoorbeeld rietsuiker??
  Ik hoor graag van je! 🙂

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Fijn dat je mijn blog waardeert en hopelijk gaat dit brood je goed bevallen. Je vindt de sinaasappelsuiker als je zoekt naar het recept voor suikers met smaak in het blog, ik maak er altijd een weblink naar in een recept waar je op kunt klikken. Het is geraspte sinaasappelschil met suiker vermengd en dit geeft veel smaak aan gebak. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. Succes ermee Evelien!

   Like

   1. Evelien

    Vandaag bak dag!
    Nu ben ik me toch benieuwd. Het deeg lijkt niet echt gerezen in de 6 uur wachttijd.
    Met nog een paar minuten op de teller zie ik in de oven ook geen gedaante verwisseling.
    Hopelijk gaat het toch goed.
    Ik heb alles gedaan wat het recept vertelde.
    Wel zie ik nu dat mijn desem minder bubbling was dan de foto’s die ik her en der voorbij zie komen op de website.

    Like

 12. Wilma

  Beste
  Bedankt voor de ontzettend uitgebreide blog! Ik heb een Broodbakmachine gekocht omdat ik mijn glutenvrije broden zelf wil gaan bakken. Alleen vroeg ik mij af of ik jouw recepten ook met de Broodbakmachine kan maken? Ik denk het wel natuurlijk maar moet ik dan nog iets anders doen of misschien wel iets laten?
  Bedankt alvast voor je reactie.
  Mvg
  Wilma

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Wilma, fijn dat je mijn blog waardeert, ik doe er met veel plezier mijn best voor. Wat betreft de broodbakmachine gebruiken voor mijn recepten het volgende: Een broodbakmachine is bedoeld voor gestandaardiseerde meelmengsels en heeft standaard bakinstellingen. Mijn broodrecepten zijn niet standaard én gemaakt voor een elektrische oven die heel anders werkt (geen afgesloten ruimte, uitdroging van deeg werkt anders etc. en glutenvrij gistdeeg hoeft niet heel lang te rijzen) en ik kan dus niet te garanderen dat alles straks gaar en mooi uit jouw bakmachine komt. Ik heb een goede internetlink voor je opgezocht waar je meer over de broodbakmachine kunt vinden:https://www.google.com/search?q=de+gouden+regels+voor+een+thuisbakker+met+broodbakmachine&rlz=1C1CHBD_nlNL895NL895&oq=de+gouden+regels+voor+een+thuisbakker+met+broodbakmachine&aqs=chrome..69i57j33.21487j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8.
   Goed en nauwkeurig afwegen is in ieder geval belangrijk en wie weet kun je met jouw apparaat mijn recepten toch goed maken. Succes met bakken gewenst en groet van Inostrate!

   Like

 13. Tineke Overbosch

  Ik ga het proberen! Maar… ik woon in een oude boerderij zonder cv. Een constante hoge temperatuur is in dit jaargetij echt onmogelijk. Zou het dan toch kunnen lukken, zij het dat het langer duurt? Overdag krijg ik het in de kamer en de keuken wel 20 graden, maar ’s nachts daalt de temperatuur aardig. Hoop dat je tijd hebt om te reageren.
  Groeten, Tineke

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Jawel dat lukt wel. Je kunt de desem in de nacht op de warmste plek in huis zetten in een soort hooikist met dekentje eromheen bij de kachel in de buurt bijvoorbeeld. Succes!

   Like

 14. Bart

  Wat een mooie en informatieve site, proficiat!

  Vraagje: zie ik het goed dat voor een glutenvrij desembrood ongeveer 20-25% van het gewicht van het voordeeg uit desem bestaat? Dat is tegenover de pakweg 10-20g bakkersgist bij een gewoon brood een immens verschil.

  Ik bak best wat glutenvrije broden voor mijn kinderen die glutenvrij moeten eten. Totnogtoe steeds klassieke broden met glutenvrij tarwemeel. Ik wil dat nu dus proberen obv desem, maar het tarwemeel behouden als hoofdingredient. Welke starter denk je dat dan best is van uw drie recepten, of gaat deze combinatie sowieso niet? Ik denk dat het glutenvrije tarwemeel op zich niet toelaat een starter te maken omdat het reeds een uitgebreide was-stap heeft doorlopen en er niet voldoende kiemen in zitten.

  Het zal ook wat organisatie vergen steeds voldoende desem te hebben om de broden te kunnen bakken. Oefening baart kunst wellicht!

  Alvast bedankt. Bart

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Beste Bart, dank voor je waardering, ik doe het graag! Het klopt dat bij mijn desemrecepten bij glutenvrij brood de hoeveelheid desem groot is. Een glutenvrije desem is fragiel door het ontbreken van de gluten en heeft veel rijskracht nodig om overeind te blijven, daarom gebruik ik ook soms meerdere rijsmiddelen tegelijk. Door een grote hoeveelheid desem krijg je snel een volle heerlijke smaak plus een hoeveelheid lucht in het deeg die precies goed is. Het uiteindelijke deeg is niet te zuur. Een desem maken is niet moeilijk, het is net net als het voederen van je huisdier plus aandacht en liefde 🙂 Het staat ergens op een rustig plekje te ontwikkelen en als je een tijdje niet bakt in de koelkast. Je kunt de desem ( 50 gram per recept bijvoorbeeld) ook altijd toevoegen als smaakmaker aan je brood wat je altijd bakte, dat is al een verrijking!
   Heel interessante vraag: welke desem kun je gebruiken voor een brood met glutenvrij tarwemeel? Ik heb dit nog nooit gedaan omdat ik hou van de volle meelsoorten zoals boekweit en teff. Je kunt met alle glutenvrije desemsoorten starten die je wil lijkt me. Een teffdesem is wat sneller klaar maar haver-mais of boekweit met maismeel kan ook. Probeer het eerst anders eens uit met een pannenkoek met zuurdesem erin, wordt deze luchtig dan bak je hem en proef je het en dan ga je verder met de desem van de volle meelsoorten voor een brood van glutenvrij tarwemeel. Je kunt glutenvrij tarwemeel ook gaan combineren met steeds een beetje méér van de volle glutenvrije meelsoorten, zo wennen je kinderen eraan en kun je variatie en extra voedingswaarde in je broden stoppen. Het uiteindelijk deegbeslag van de broden moet de dikte hebben van dikke yoghurt zoals aangegeven in de recepten. Hopelijk gaan je kinderen het waarderen. Succes met experimenteren en groet van Inostrate!

   Like

  2. Tineke Overbosch

   Bart, je hebt het over glutenvrij tarwemeel. Ik heb daar nog nooit van gehoord. Of is het misschien tarwezetmeel? Wil je daar iets meer over vertellen (merk etc)? Ik ben nieuwsgierig!
   Groeten, Tineke

   Like

   1. Bart

    Dag Tineke, Meer correct zou ik moeten zeggen broodmixen gebaseerd op glutenvrije tarwezetmeel. Hier in België wordt “meel” minder gebruikt. Ik heb het over de ‘glutenvrije tarwebloem’ die je van verschillende merken kan kopen (Damhert, Nogluten en dergelijke).

    Mvg, Bart

    Like

 15. Sija

  Heeft een desem licht nodig? Ik ben vorige week (lekker warm) gestart met een haverdesem. Maar het is nu weer zo koud dat het moeilijk wordt om de temperatuur binnen boven de 20⁰C te houden. Veel activiteit zie ik niet, behalve wat kleine belletjes. Het ruikt wel heerlijk naar yoghurt. Ik heb ‘m nu in een hooimadam (katoenen zak met wollen vulling) met een kersenpit kussentje dat ik een paar keer per dag warm maak, en nu is de temperatuur rond de 23⁰C. Hij staat alleen wel donker, kan dat kwaad?

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Een desem heeft geen licht nodig Sija. Het is nu inderdaad koud maar je vertroetelt en verwarmt je desem uitstekend in een hooimadam ook wel een soort hooikistmethode, goede tip voor anderen ook. In een koude periode kan het een of twee dagen langer duren voor de desem optimaal actief is. Succes met bakken en groet van Inostrate!

   Like

   1. Sija

    Dankjewel voor je snelle reactie! Sinds ik een half jaar geleden de diagnose coeliakie kreeg, ben ik gaan experimenteren met brood bakken. Je site is voor mij heerlijk om door te nemen met zoveel bruikbare recepten die ook nog verantwoord zijn! Ik ga m’n desem nog even verder vertroetelen…

    Like

 16. Evelien

  Vraagje, bestaan er toevallig voedingswaarden van de desem als je deze zelf maakt?
  Ik maak al een tijdje met behulp van jouw website en kennis desem broden.
  Nu ben ik echter een voedingsdagboek aan het bijhouden ivm een strikt dieet, en het systeem kent desem(starter) natuurlijk niet. Nu kan ik zelf wel producten en gerechten toevoegen maar dan heb ik wel de voedingswaarden nodig.
  Heeft iemand hier kennis over? of ervaringen / tips hoe ik dit kan berekenen?
  Ik lees er graag meer over.

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Evelien, met behulp van de website http://www.voedingswaardetabel.nl kun je alle voedingswaardes opzoeken van de ingrediënten die je gebruikt voor de desem. De helft van de desem bestaat uit water, de andere helft zijn dus de gebruikte meelsoorten die je in deze uitgebreide tabel kunt opzoeken op brood en broodproducten. De voedingswaarde is steeds per 100 gram voedingsmiddel. Groet van Inostrate!

   Like

   1. Evelien

    Bedankt! Het is gelukt.

    Het gaat zo goed met de desem voeren en bakken dat ik over een tijdje de teff desem wil proberen. Kijken hoe dat gaat, en smaakt. 🙂

    Like

 17. Evelien

  Ik heb inmiddels een vraagje aan alle mede desem bakkers.
  Waar bakken jullie je brood in?
  Ik gebruik zelf een metalen broodbakblik zoals je die bij een willekeurige huishoud winkel kan kopen. Maar de laag in het bak blik word vrij snel viezig.
  Nu wil ik op onderzoek naar een duurzamere bakvorm omdat ik nog een hele lange tijd desem brood zal blijven bakken.

  Bijvoorbeeld een ovenschaal broodbakvorm? bestaan die? en wat zijn eventueel de ervaringen?
  Is er een langere bak tijd? of blijft dit hetzelfde?

  Ik leer er graag meer over 🙂

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Hallo Evelien, ik gebruik metalen bakvormen bekleed met bakpapier zodat het deeg niet in contact komt met de vorm en kan aanbakken. De vorm blijft dan vrij schoon en bakken gaat prima. Metalen bakvormen geleiden de warmte van de oven het beste voor brood.
   Groet van Inostrate

   Like

   1. Evelien

    Ik heb recent toch de stoute schoenen aan getrokken en mezelf een glazen bakvorm gekocht.
    Gister voor het eerst gebruikt. Zelfs met bakpapier bleef ik zwarte vlekken op mijn brood krijgen en die bakvorm maar roesten. De onderste laag van het beslag wou vaak ook niet echt mee komen met rijzen en bleef ook na het bakken vaak wat klef.

    Wat een verademing zo’n glazen bakvorm! De tweede rijs doe ik in de oven omdat er anders echt geen lucht ontstaat. Halverwege zet ik dan 2x de temperatuur wat hoger, dat was ik nu vergeten. Nu kon ik door het glas zien wat voor effect dit had op het beslag. Ik besloot nog een uurtje langer te laten rijzen. Dat heeft echt goed uitgepakt. Door de hele plakken zitten luchtbelletjes. De kwaliteit van mijn baksels zullen hier wel mee omhoog gaan, simpelweg omdat ik het beter in de gaten kan houden.
    Echt een aanrader!

    Like

   2. Inostrate Berichtauteur

    Fijn dat het goed voor je werkt. Je ervaring met een glazen bakvorm is dus positief omdat je het rijsproces goed kunt volgen door het glas. Klinkt logisch. Ik zag op internet dat de prijs ervan niet veel scheelt met een goede metalen bakvorm. Bedankt voor de tip, Evelien!

    Like

 18. Kim

  Bedankt voor de heldere uitleg! Op dag 2 zijn al belletjes te zien in mijn haver-boekweit starter. Heb er al zoveel zin in 😉
  Nog een klein vraagje. In je recept staat minstens 6uur laten rijzen. Enig idee hoe lang je het brood maximaal mag laten rijzen?
  Groetjes Kim

  Like

  1. Inostrate Berichtauteur

   Bedankt voor het compliment! Ook weer niet veel langer in ideale omstandigheden met warmte en vochtigheid omdat de luchtige structuur van het deeg op een moment weer kan inzakken. Veel succes met bakken en groet van Inostrate!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.