Yoghurttaart met bessen – glutenvrij

Een frisse taart met een bodem van glutenvrije koekjes en daar bovenop een smaakvol yoghurt-gelatinemengsel met verse rode bessen. Dit past precies in de zomertijd en ook zonder slagroom is dit een heel feestelijke taart of nagerecht die je zonder oven kunt maken mits je de koekjes al hebt gemaakt. Ik vries vaker koekjes in kleine porties in nadat ik een grotere hoeveelheid heb gebakken, ze blijven dan heel goed vers en zo heb ik altijd wat in huis. Omdat ik niet goed melkproducten kan verdragen heb ik voor lactosevrije sojayoghurt (Alpro) gekozen maar je kunt ook andere yoghurt nemen als je dat wil. Sojayoghurt is van zichzelf erg saai en heeft geen smaak maar je kunt hem heel goed op smaak maken met wat fruit, vruchtensap en in dit geval citroensuiker. Deze plantaardige yoghurt is licht verteerbaar en geschikt voor een yoghurttaart die niet veel calorieën bevat zeker als je er zoetstof in gebruikt. Een gelatinepudding maken is niet moeilijk en ik heb de stappen precies uitgelegd in het recept. Je kunt er als variatie allerlei zomerfruit in verwerken zoals frambozen of aardbeien. Ik koos voor de zelfgemaakte chocoladekoekjes uit mijn blog als taartbodem vanwege het mooie kleurcontrast met de vulling en natuurlijk omdat het lekker is.

bessenyoghurttaart glu kl

glutenvrije yoghurttaart met aalbessen met een chocoladekoekjesbodem

Wat heb je nodig voor de glutenvrije yoghurttaart met rode bessen?

250 gram rode aalbessen
500 milliliter / 1/2 liter (soja)yoghurt naturel ongezoet óf neem de kokosvariant
6 blaadjes witte gelatine
15 gram citroensuiker óf als variatie een scheutje Karvan Cevitam tropicalsiroop
1 eetlepel citroensap
zoetstof naar smaak bijvoorbeeld steviapoeder of sucralose
200 gram glutenvrije chocoladekoekjes
garnering:
muntblaadjes of citroenmelisse en enkele takjes met bessen

De bereiding:

Was de rode bessen en haal de steeltjes eraf, bewaar enkele trosjes als garnering. Strooi de citroensuiker en de zoetstof erover en roer dit goed. Laat dit een tijdje intrekken.
Doe de glutenvrije koekjes in een stevige plastic zak, lucht eruit laten en knoop de zak dicht. Druk erop tot er kleine kruimels ontstaan. Ik heb een glazen pyrex schaal om deze taart in te maken maar je kunt hem ook maken in een springvorm. Bekleed dan wel de metalen vorm met huishoudfolie om de smaak van de pudding niet aan te tasten en hem makkelijk uit de vorm te krijgen. Leg de koekkruimels goed verdeeld over de bodem.
Doe de yoghurt in een ruime kom en zoet deze met zoetstof eventueel gecombineerd met limonadesiroop en maak het vrij zoet, de gelatinepudding is anders uiteindelijk wat smakeloos want gelatine vlakt smaken af.
Week de gelatine volgens voorschrift tot het zacht is in een kom met ruim koud water. Verwarm een eetlepel citroensap kort in een steelpan en doe hier van het vuur af de uitgeknepen gelatineblaadjes bij. Roer deze met een garde tot ze zijn opgelost. Laat dit kort even afkoelen en voeg er dan lepelsgewijs onder goed roeren 5 eetlepels yoghurtmengsel aan toe. De massa wordt dan weer wat dunner. Voeg het gelatinemengsel uit het pannetje nu toe aan de grote kom met gezoete yoghurt en roer daar weer voorzichtig de bessen doorheen. Giet de yoghurtmassa nu over de koekkruimels en strijk de bovenkant glad met een spatel.
Leg er takjes bessen op en frisse munt- of citroenmelisse als garnering. Laat dit minimaal 2 uur koelen in de koelkast.
Geniet ervan in de zomer!
Dit vind je misschien ook leuk: glutenvrije bessentaart van biscuitdeeg

bessenbiscuittaart klein glu (2)

glutenvrije bessenbiscuittaart

 

 

 

4 gedachten over “Yoghurttaart met bessen – glutenvrij

  1. Maria Kleijnen

    Dag Inostrate, we hebben veel rode bessen dit jaar en nu is onze oven stuk, terwijl we een schildercursus geven waarbij ik altijd bak. Je recept komt als geroepen en ik ga het graag uitproberen!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.