Zoete kastanjepuree zelf maken

Herfst, veel buien en na de overvloedige regen zijn opeens naast de vele paddestoelen ook een boel noten te vinden in het bos. Tamme kastanjes zijn noten die ik vorig jaar voor het eerst heb verwerkt tot een zoete kastanjepuree. In de zomer kreeg ik een potje kastanjepuree uit Frankrijk van een vriendin en ik vond dit zo lekker dat ik het zelf wilde gaan maken. Het rapen is een prikkelende zaak door de stekelige bolsters en het pellen is ook niet zo makkelijk maar misschien kun je het samen met iemand anders doen, dan gaat dit vlotter en is het nog gezellig ook. Het eindresultaat is een verrassend fijn smakende puree die je kunt vergelijken met zachte romige amandelspijs. Je kunt deze puree bijvoorbeeld gebruiken als een laagje onder de vulling bij een appeltaart. Onderaan het recept vind je nog meer mogelijkheden.

kastanjepuree maken

zoete kastanjepuree zelf maken, kost even moeite maar dit is het waard

De bereiding van de zoete kastanjepuree:

Snij de tamme kastanjes in met een zaagmesje, ik deed dit aan de bolle kant. Let op dat je je niet snijdt want de schillen zijn glad en hard.
Laat de kastanjes daarna in een kookpan 5 minuten koken, net onder water.
Pel ze daarna zo snel mogelijk (ze zijn dan nog heet maar dat gaat beter dan na afkoelen) Kies alleen de mooie aardappelkleurige kastanjes uit om mee verder te werken. Is het vruchtvlees donker of anders gekleurd dan zijn ze niet goed.

Laat de gepelde kastanjes nogmaals 15 minuten koken, net onder water. Laat ze uitlekken en weeg nu hoeveel kastanjes je over hebt.
Heb je méér kastanjes gevonden, dan vermenigvuldig je dit volgende recept naar rato:

Voor 100 gram gepelde kastanjes maakte ik in een steelpan met deksel een stroopje van:
90 gram lichte basterdsuiker
10 gram sinaasappelsuiker
120 mililiter water
en een vanillestokje erbij
Laat dit stroopje enkele minuten doorkoken onder af en toe roeren.

Laat daarna de gekookte kastanjes in het stroopje met deksel 15 minuten sudderen onder af en toe roeren. Laat alles even afkoelen want de stroop is zeer heet.
Mix het daarna in een staafmixerbakje. De kastanjepuree heeft nu de dikte van jam. Als je het heel fijn mixt wordt het zalvig maar wat grover is ook lekker. Bewaar de puree in een klein jampotje met deksel in de koelkast. In de koelkast kun je de kastanjepuree wekenlang bewaren en in de vriezer natuurlijk nog langer.

Deze zoete kastanjepuree kun je verwerken in een feestelijke herfsttaart. Dit recept voor een chocolade-kastanjetaart vond ik wel leuk. Maar het is ook lekker als je het smeert als beleg voor brood.

Misschien vind je dit ook lekker in de herfst:

Een gedachte over “Zoete kastanjepuree zelf maken

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.