Bonenpaté met cranberries

Deze roze bonenpaté aten wij in de afgelopen decembermaand, het smaakte heerlijk op zelfgebakken brood. Dit plantaardige broodbeleg is een variatie op hummus, de bekendere kikkererwtenpuree. Ik kreeg hiervoor inspiratie door het boek Bonen van de schrijfster Joke Boon, haar naam weerspiegelt echt haar passie. Dit boek staat vol met geweldig goede recepten, leuke verhalen en boeiende wetenswaardigheden over peulvruchten. Joke heeft ook een leuke website met boekenrecensies en recepten die Boonappetit heet, klik voor de link hier. Zelf ging ik een voorraadje aanleggen van allerlei boonsoorten en koos hieruit voor mijn pastei kikkererwten en kidneybonen vanwege hun kleur, ik probeerde met deze combi een vleespastei benaderen. Toen ik het uiteindelijk proefde was de smaak, verrassend genoeg, sterk gelijkend op leverpastei. Ik voegde er zoetzure cranberries aan toe en dit bleek een leuke en smaakvolle toevoeging, alle proevers waren er verrukt van en ik vond het echt andere koek. Nu zet ik het op mijn blog bij de aparte smaakmakers-categorie. Dit recept is tevens glutenvrij want bonen uit blik zonder saus bevatten geen gluten, pas wel op bij witte bonen in tomatensaus en chilibonen, daar kunnen wel gluten inzitten. Een leuke website met veel tips voor glutenvrije produkten vind je hier.

bonenpate kerst ap kl

heerlijk broodbeleg van kidneybonen en kikkererwten

Wat heb je nodig voor de roze bonenpaté met cranberries?

120 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
120 gram kidneybonen uit blik, uitgelekt
5 grote stukken gedroogde tomaat op olie
3 eetlepels van de kruidenolie van deze gedroogde tomaten
1/4 theelepel gerookte paprikapoeder
snuf zwarte peper
1/4 theelepel knoflookpoeder
mespunt chilipoeder
40 gram gedroogde cranberries
1/4 theelepel citroensuiker
voor de garnering: 1 eetlepel kappertjes, enkele kikkererwten en kidneybonen en wat gerookt paprikapoeder

De bereiding:

Mix de uitgelekte kikkererwten en kidneybonen samen met de tomatenolie en gedroogde tomaten vrij fijn met de staafmixer. Mocht het nog wat te dik zijn neem dan wat kookvocht om de bonenmassa iets te verdunnen. Voeg dan de paprikapoeder, knoflookpoeder en chilipoeder toe en de gedroogde cranberries. Maak de paté iets frisser en zoeter met de citroensuiker. Zout vond ik niet nodig want de producten uit blik of pot bevatten al voldoende zout. Doe de paté in een mooi bakje en garneer met de achtergebleven erwten en bonen, de kappertjes en het gerookte paprikapoeder. Deze paprikapoeder is heerlijk pittig en geeft veel (rook)smaak.
Deze cranberrie-bonenpaté is vijf tot 7 dagen houdbaar, afgedekt in de koelkast, en is ook in te vriezen. Ook lekker als dip en op rijstwafels of toast.

Deze zoete bonencake vind je misschien ook lekker: kikkererwtenkoek met chocolade

kikkererwtenkoek

Kikkererwtenkoek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.