Welkom bloglezers! In het kader van de actie ” #december glutenvrij ” plaats ik vandaag de glutenvrije pepernotenbroodjes op mijn da’s andere koek-blog. Alle andere deelnemers vind je onderaan in dit blog en in het introductieblog. In dit introductieblog vind je ook elke dag wie er aan de beurt is met bloggen.
Ik ben Inostrate, diëtiste en bak erg graag. Graag maak ik voor iedereen met een glutenvrij dieet lekkere, ambachtelijke en unieke gebakrecepten met zelfgemaakte meelmengsels. Hierbij gebruik ik minder vet en zoet. Brood en gebak met aandacht smakelijk maken staat voorop en ik kies in de recepten naast de bijzondere meelsoorten veel kruiden, specerijen en smaaksuikers zoals zelfgemaakte sinaasappelsuiker of gembersuiker. Op mijn blog vind je naast glutenvrij – ook filosofisch gebak en recepten voor aparte koek. Deze laatste twee categorieën zijn niet glutenvrij maar dit staat in elk recept duidelijk vermeld. Kijk eens rond, lees en laat je inspireren.
Deze heerlijk geurende glutenvrije pepernotenbroodjes zijn feestelijk met Sinterklaas maar ook erna om de glutenvrije pepernoten te verwerken die je nog over hebt.
Voor een recept voor glutenvrije pepernoten klik hier of je koopt ze kant en klaar.
Deze malse broodjes zijn gekruid met speculaaskruiden en sinaasappelsuiker en de garnering bestaat uit een pepernoot en papajastukjes. Een tikkeltje zoet zijn ze en als afwisseling in je broodmenu niet te versmaden. De glutenvrije meelsoort die in de smaak naar voren komt is boekweit en dat combineert heel goed met alle andere kruidige smaken. Sojameel zit erin voor een stevige eiwitstructuur te krijgen die de gluten deels vervangt. Fiberhusk is ook een glutenvervanger. Het is een vezelstof die zeer goed vocht kan vasthouden en voor een sterke binding in glutenvrij gebak zorgt. Kies alle meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij.
Wat heb je nodig voor 12 glutenvrije pepernotenbroodjes?
200 gram boekweitmeel
100 gram volkoren rijstemeel
25 gram sojameel
7 gram gezeefde bakpoeder
7 gram gistkorrels
7 gram fiberhusk
6 gram bakkerszout
10 gram sinaasappelsuiker
35 gram rozijnen
10 gram speculaaskruiden
20 gram olijfolie
1 ei
380 cc handwarm water
voor de garnering:
12 glutenvrije pepernoten,
papajablokjes
De bereiding:
Neem een metalen muffinvorm en vet die goed in met olie. Was en week de rozijnen.
Zet alle ingrediënten klaar en plaats de mengkom op de weegschaal. Weeg alles af in de volgorde van het recept. Hou de garnering even apart. Zie voor meer tips voor glutenvrij bakken de stoomcursus.
Roer dan alles goed door elkaar met een garde. Het beslag moet de dikte hebben van een goed stevige pap. Kneden hoeft niet, er zit geen gluten in die je moet oprekken.
Het broodjesbeslag kan nu in de muffinvorm. Vul deze voor maximaal 2/3. De broodjes moeten de ruimte hebben om te rijzen maar niet er overheen gaan rijzen. Maak de bovenkant glad met een natgemaakte pannenlikker.
Garneer de broodjes met een pepernoot en papajablokjes, druk deze er wat dieper in om te voorkomen dat ze er straks afvallen.
Vouw er een ruime en schone plastic zak overheen en laat dit rijzen op een warme plek, op een radiator of bovenop een pan warm water.
De rijstijd is een half uur.
Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 graden Celsius.
Bak de broodjes bruin in 15 minuten. Plaats hierbij een vuurvast schaaltje met water in de oven voor de stoom. Let op stoomvorming bij het openen van de oven.
De laatste minuten van de baktijd de broodjes afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat de pepernoten verbranden.
De broodjes smaken prima bij een feestelijke broodmaaltijd.
Een fijne glutenvrije decembermaand gewenst door Inostrate!
Alle blogs die meedoen aan de actie # december glutenvrij staan in de lijst hieronder in willekeurige volgorde:
Young and Wild and Glutenfree
Ik Ben Glutenvrij
Foodless
Glutenfree Guide
Glutenfree lady
De Glutenvrije Man
Miss Glutenvrij
Glutenvrij hoort erbij
Glutenvrije blog
Glutenvrije mama
Glutenvrijheid
Home of Comfort
Laurien is
Lekker Glutenvrij
Meer dan glutenvrij
Met zonder gluten
Glutenvrijers
Creatief Glutenvrij
Stories of a Coeliac
Rijstwafel
De gezonde kok
Zusjes Glutenvrij
Kids met Allergie
Dion Glutenvrij
Mainly Marlot
Da’s andere Koek
Glutenfree Amsterdam
DIY’s for you and me
Glutenvrij reizen
Gluuts
Bakers and fakers
Your daily intake
Wat zien deze pepernotenbroodjes er vrolijk uit! Fijn dat gezond en glutenvrij ook zo feestelijk kan zijn !
LikeLike
Klinkt goed!
Misschien dat ik die de komende dagen nog ga maken…
LikeLike
Pingback: De glutenvrije adventkalender 2014 | Meer dan glutenvrij
Heel Nederland is pepernoten aan het bakken, maar in Vlaanderen kennen we deze gebakjes niet. Misschien toch eens proberen, want ze zien er super lekker uit!
LikeLike
Leuk initiatief! Nederland en Vlaanderen glutenvrij verenigd! Veel succes allemaal!
LikeLike
Erg mooi en erg lekker – ik had ze al mogen voorproeven! En dan nog een wijze spreuk: “Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed, ook glutenvrij”
LikeLike
Pingback: Bakers and Fakers