Makaron, Socratisch gebak – bevat gluten

MAKARON, een dialoog in de stijl van Plato, tussen de Griekse filosoof Sokrates en de bakker Makaron, geschreven naar aanleiding van het lezen van Plato’s boek “Ion” in de Rubicocursus.

SOKRATES: Wat toevallig dat ik je tegenkom, Makaron. Waar kom je vandaan? Van het Bakkesfeest in Efese?
MAKARON: Nee hoor, Sokrates ik was in Korinthe op het Dionysiusfeest.
SOKRATES: Wil je zeggen dat ter ere van de god een wedstrijd voor bakkers werd gehouden?
MAKARON: Inderdaad, voor alle takken van de kookkunst trouwens.
SOKRATES: Vertel eens, heb je aan de wedstrijd meegedaan? En hoe ging dat?
MAKARON: Ik heb de gouden bakplaat gewonnen, Sokrates.
SOKRATES: Toe maar! Zorg ervoor dat je de bakplaat van het Panatheense festival ook gaat winnen.
MAKARON: Als God het wil moet het lukken.
SOKRATES: Makaron met je mooie gezicht, wie kan het beste oordelen of een recept zoet genoeg is, jij of een imker, die het zoete ingrediënt levert?
MAKARON: Me dunkt dat een imker dat kan.
SOKRATES: En de bakkunst verschilt die van de kunst van het bijenhouden?
MAKARON: Ja
SOKRATES: Let dan op Makaron, wie kan er het beste beslissen of jouw koeken de lekkerste zijn, een imker of een schoenmaker?
MAKARON: Dat maakt volgens mij geen enkel verschil, Sokrates.
SOKRATES: Wat? Maakt dat geen verschil, zeg je? Wil je zeggen dat je dezelfde koek bakt voor een bijenhouder als voor een schoenmaker?
MAKARON: Bij Zeus, Sokrates, ik begrijp waar je heen wilt, ik zou voor deze twee groepen dan toch verschillende koeken bakken omdat ik dan meer geld kan opstrijken.
SOKRATES: Mijn beste Makaron, welke koek zou jij als goede bakker dan bakken voor de bijenhouder?
MAKARON: Een stevige honingkoek die de honger goed stilt als hij de hele dag zijn bijenvolken moet verzorgen, Sokrates.
SOKRATES: En voor de schoenmaker, Makaron?
MAKARON: Een malse koek die luchtig is als een sandaal, Sokrates.
SOKRATES: Geloof je dat een goede bakker ook een goede mensenkenner is, Makaron?
MAKARON: Jazeker, Sokrates.
SOKRATES: En ben je niet de beste bakker van Korinthe?
MAKARON: Nou en of, Sokrates, dat komt door mijn studie van Homeros.
SOKRATES: Hoe komt het dan Makaron dat jij nog nooit voor de Rubicocursisten een koek hebt gemaakt?
MAKARON: Wie zijn dat nu weer?
SOKRATES: Dat zijn Barbaren die een cursus volgen omdat ze weten dat ze niets weten. Halverwege de les sukkelen ze bijna in slaap en snakken dan naar een versnapering van een bekwame bakker. Als je geen vakman bent dan heb je me een streek geleverd. Als je wel een vakman bent, en me niet bedrogen hebt met je gouden bakplaatprijs, laat je dan door de goden inspireren en maak voor hen iets moois.
Kies maar hoe je aangemerkt wil worden.
MAKARON: Nou Sokrates, het is veel beter om voor een vakman te worden aangemerkt.
Ik zal speciale makarons gaan maken voor deze Rubicocursisten.
SOKRATES: We gunnen jou die eer dan maar, Makaron en eindigen dit gesprek nu eens niet in aporie.

@ Plato, Makaron; gedateerd door prof. Debra Nails in 411 BC,
vertaald door Inostrate uit Skinnos

Het bijpassende recept van de Makaron
gemaakt door de Griekse bakker Makaron, de beste bakker in Korinthe ten tijde van Socrates.
Wat zat erin volgens culinair filosofe Inostrate die dit koekje heeft gereconstrueerd?

Voor 17 makarons heb je nodig:

Makaron van de Griekse bakker Makaron

Makaron van de Griekse bakker Makaron

2 eiwitten
een snuf zout
100 gram witte basterdsuiker
1 eetlepel bloem
115 gram geraspte kokos
15 gram vanillesuiker
5 gram citroensuiker

 

 

 

 

 

De bereiding:

Klop de eiwitten goed stijf in een vetvrije kom, in de huidige tijd kan dit snel met een mixer of keukenmachine.
Meng ondertussen zout, basterdsuiker, bloem en de kokosrasp en de smaaksuikers in een aparte kom.
Voeg dit mengsel in drie gedeeltes al scheppend toe aan de luchtige eiwitten. Het moet een luchtige egale massa worden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze dun in met boter/margarine.
Schep van dit beslag lepelsgewijs bergjes op de bakplaat. Laat dit een kwartiertje staan om uit te drogen, je krijgt zo mooie makarons met reliëf.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bak de koekjes in maximaal 15 minuten goudbruin.

Geniet ervan bij een feestmaal met verdunde Griekse wijn.

Tip: De ostraka zijn ook  heerlijke socratische koekjes:

ostraka van Socrates

ostraka van Socrates

en de hartige botjes van Socrates zijn ook niet versmaden:

botjes van Socrates

botjes van Socrates

2 gedachten over “Makaron, Socratisch gebak – bevat gluten

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.