Hartige piebroodjes voor Valentijn – bevat gluten

Deze lieve broodjes zijn gemaakt van een hartig piedeeg met gist.
Ze zijn knapperig, smaken heerlijk hartig en zijn strak van vorm.
Deze hartige broodjes smaken zijn lekker als bijgerecht bij een warme maaltijd of om je geliefde eens te verrassen bij het ontbijt of de lunch op Valentijnsdag.
Het kneden van dit deeg moet kort zijn om de vastere structuur te krijgen dus het is vrij snel klaar.
Maismeel geeft een knapperige korst en een mooie gele kleur waarbij de lichte kaassmaak goed aanvult. De zaden en pitten geven het deeg extra bite.
Dit piedeeg met gist is ook geschikt voor een bijzondere pizzabodem. Laat dan de zaden en pitten weg uit het recept.

hartige piebroodjes

hartige piebroodjes voor Valentijn

Wat heb je nodig voor 14 hartige piebroodjes?

7 gram gedroogde gist
50 gram maismeel
50 gram tarwebloem
150 gram fijn volkorentarwemeel
1 eetlepel sesamzaad
1 eetlepel pompoenpitten
2 eetlepel zonnebloempitten
1/2 eetlepel maanzaad
30 gram harde kaaspoeder ( bijvoorbeeld Grozette)
2 eetlepel sinaasappelsuiker
1/2 theelepel zout
75 gram koude plantenmargarine
115 cc water op kamertemperatuur
1 eidooier
olijfolie voor insmeren
garnering:
1 eiwit en 2 eetlepels water
1 eetlepel maanzaad

De bereiding:

Zet alle ingrediënten klaar en weeg ze af. Zorg voor een warme omgevingstemperatuur en vermijdt tocht.
Meng eerst de meelsoorten, het zout en de gist en de sinaasappelsuiker en de kaaspoeder en de zaden en pitten in een grote deegkom door elkaar.
Verdeel de margarine in heel kleine stukjes en meng deze snel met het droge meelmengsel tot een kruimelstructuur.
Voeg aan dit mengsel de eidooier en het water toe en meng dit kort tot een gladde deegbal. Met een mixer of kneedmachine gaat dit snel. Lang kneden hoeft dus niet!
Leg deze deegbal in een kom die met wat olijfolie is ingesmeerd en rol hier de bal doorheen. Dek dit af met huishoudfolie en laat dit 1 uur rijzen.

Kneed het daarna kort door, het deeg moet vast blijven.

Verdeel het deeg in 14 stukjes en maak er daarna strengetjes van (ongeveer 28 gram per stuk). Maak van elk strengetje een hartvorm en knijp onderaan voor een spits uiteinde.
Bestrijk de harten met het eiwit, gemengd met water en bestrooi ze licht met maanzaadjes.
Laat ze een half uurtje afgedekt rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
en bak de piebroodjes in 12 minuten gaar en mooi bruin.
Door het maismeel blijft het deeg wat lichter, de kaas geeft het weer een donkere tint.
De broodjes zijn goed in te vriezen en lekker als ze warm opgediend worden.
Lekker met kaas of met een luxe smeersel zoals humus, een kruidenpesto of een tapenade van olijven of tomaat.

Tip voor carnaval:

Advertenties

2 gedachten over “Hartige piebroodjes voor Valentijn – bevat gluten

  1. cornelia

    Wat een schattige broodjes! Lekker vroeg opstaan en je geliefde met een romantisch lekker broodje verrassen! Goed idee Inostrate! Leuk, weer eens wat anders dan rode rozen❤❤❤❤❤.Iets wat je zelf hebt gemaakt; daaruit spreekt echte liefde. Zelf ben ik niet opgegroeid met “Valentijnsdag” maar dit is een leuk idee. Deze broodjes zijn ook heel grappig als tractatie voor een jarige op de basisschool!!👑👑👑👑

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s