Glutenvrije witte broodjes

Deze schattige glutenvrije broodjes lijken op een cakeje maar het zijn  lichte broodjes gebakken  in een muffinbakblik.
Ze hebben een neutrale fijne broodsmaak en zijn prettig om te gebruiken als je een keer geen vezels kunt verdragen. Ook zijn ze natuurlijk heerlijk als een licht en feestelijk bijgerecht bij een maaltijdsoep of warme maaltijd of voor aanstaande Moederdag.
De broodjes zijn gemakkelijk te maken, je hoeft alleen maar alles door elkaar te roeren. De broodkorst is knapperig  door het maismeel.
De andere lichte meelsoorten in het meelmengsel zijn tapioca en rijstemeel.
Voor meer tips over glutenvrij brood bakken zie hier.
Gebruik alle meelsoorten en het bakpoeder met de glutenvrije aanduiding.

witte glutenvrije broodjes

glutenvrije witte broodjes

Wat heb je nodig voor 10 witte glutenvrije broodjes?

110 gram tapiocameel
110 gram volkorenrijstemeel
110 gram maismeel (polenta-kwaliteit)
7 gram bakpoeder
7 gram instant gistkorrels
7 gram fiberhusk
7 gram bakkerszout
10 gram lichtbruine basterdsuiker
275 gram lauwwarm water
20 gram olijfolie of koolzaadolie
1 ei
garnering:
1-2 eetlepels sesamzaad

De bereiding:
Weeg alle meelsoorten af en meng ze goed met een garde in een grote mengkom.
Voeg dan de bakpoeder, de gistkorrels, de fiberhusk, het zout en de basterdsuiker toe en meng dit er door.
Voeg als laatste de natte ingrediënten toe, het water, ei en de olie en roer alles zeer goed tot alles gemengd is. Laat even taan om op te stijven.
Vet ondertussen een diepe muffinvorm goed in met olie. Spatel het deeg in de muffinvorm en vul 10 holtes voor 2/3 deel.
Maak de bovenkant van de broodjes glad met een natte spatel en strooi er wat sesamzaad over.
Laat het deeg rijzen, afgedekt met een ruime schone plastic zak op een warme plaats gedurende een half uur.
Verwarm de oven 10 minuten voor voor op 200 graden Celsius. Plaats een vuurvast schaaltje met water in de oven voor stoomvorming. Let op hete stoom bij het openen van de oven.
Bak de broodjes gaar in 17 minuten, dan geuren ze heerlijk.
Ze blijven wit aan de bovenkant maar zijn goudbruin door het contact met het metaal van het bakblik waardoor ze een verrassend uiterlijk hebben.
Ze smaken met elk soort beleg, zoet of hartig.

Advertentie

11 gedachten over “Glutenvrije witte broodjes

  1. Liesbeth

    Wat bedoelt u precies met maïsmeel van polenta kwaliteit?
    Kan ik daarvoor ook PAN (merk) voorgekookte witte maïsmeel gebruiken?
    Deze is bij de AH te koop.
    In andere recepten gebruikt u oa citroen suiker en sinaasappel suiker ( voor de glutenvrije pistolets en de glutenvrije rozijnen broodjes).
    Ik weet dat deze suikers zelf te maken zijn, maar ik wil graag meteen bakken.
    Kunnen deze suikers ook vervangen worden door iets anders?
    Ik hoop snel van u te mogen horen, zodat ik aan de slag kan!

    Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Hallo Liesbeth, maismeel van polentakwaliteit is maismeel dat wat grover is gemalen zodat brood wat je ervan bakt een luchtigere en knapperige structuur krijgt. Het wordt ook wel maisgriesmeel genoemd en is te glutenvrij koop van het merk Johannesmolen. Het voorgekookte maismeel heeft niet deze bakkwailteiten en is alleen voor een slappe pap/polenta geschikt. De sinaasappel- en citroensuiker zijn niet te vervangen door iets anders, het is kruidig, zoet plus iets zuur van smaak. Je kunt het weglaten maar dan worden de broodjes net wat minder lekker. Maak het anders eerst een keer zonder en dan een keer mét, dan weet je het verschil!
      Succes met bakken en groet van Inostrate!

      Like

      1. Liesbeth

        Hartelijk dank voor uw reactie!
        Is de Valle del Sole maisgriesmeel voor polenta bramata ( te koop bij de Jumbo en AH) dan wel geschikt?
        Hartelijke groeten,
        Liesbeth

        Like

      2. Inostrate Berichtauteur

        Hallo Liesbeth, van het merk Valle de sole is ook nog een iets fijnere variant bij AH te koop, die heet maisbloem en heeft een blauwe verpakking. Die is ook glutenvrij en is perfect om in brood te verwerken. Goed dat je me hier op attent maakt en ik verwerk het nog in mijn blogbericht over niet alledaagse meelsoorten 🙂 Hartelijke groet terug van Inostrate

        Like

  2. Anja Pertijs

    Beste Inostrate, in een eerder recept, schrijf je bij de antwoorden dat rijstmeel vervangen kan worden door tapioca maar dat zit hier al in wat kan ik dan als vervanger gebruiken?
    Groetjes Anja Pertijs

    Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Hier zou je kunnen proberen om evenveel tapioca en maïsmeel te gebruiken maar dit heb ik zelf niet uitgeprobeerd. Let dan wel op dat de dikte misschien moet worden aangepast door waarschijnlijk wat extra vocht in het deeg. Laat maar weten of dat lukt en of het smaakt, dat zou fijn zijn. Ik hou ervan om meer meelsoorten in glutenvrij brood te combineren omdat elke meelsoort zijn eigen bakeigenschappen heeft maar als je iets niet verdraagt moet je roeien met de riemen die je hebt 😌

      Like

      1. Anja Pertijs

        Hallo,
        Ik heb best wel wat aan de ingediënten veranderd, ik heb tapiocia meel, sorghum en wit teffmeel gebruikt(mais meel mag ik ook niet). Ook heb ik geen ei maar chiazaad gebruikt. een eetlepel chiazaad en 3 eetlepels water. Ook had ik wat meer water nodig ik weet niet precies hoeveel, tot ik een mooi deeg had.
        Het is misschien geen echt wit broodje geworden maar het is wel een smakelijk broodje geworden en dat was me tot op heden niet gelukt.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.