Glutenvrije witte broodjes

Deze schattige glutenvrije broodjes lijken op een cakeje maar het zijn  lichte broodjes gebakken  in een muffinbakblik.
Ze hebben een neutrale fijne broodsmaak en zijn prettig om te gebruiken als je een keer geen vezels kunt verdragen. Ook zijn ze natuurlijk heerlijk als een licht en feestelijk bijgerecht bij een maaltijdsoep of warme maaltijd of voor aanstaande Moederdag.
De broodjes zijn gemakkelijk te maken, je hoeft alleen maar alles door elkaar te roeren. De broodkorst is knapperig  door het maismeel.
De andere lichte meelsoorten in het meelmengsel zijn tapioca en rijstemeel.
Voor meer tips over glutenvrij brood bakken zie hier.
Gebruik alle meelsoorten en het bakpoeder met de glutenvrije aanduiding.

witte glutenvrije broodjes

glutenvrije witte broodjes

Wat heb je nodig voor 10 witte glutenvrije broodjes?

110 gram tapiocameel
110 gram volkorenrijstemeel
110 gram maismeel (polenta-kwaliteit)
7 gram bakpoeder
7 gram instant gistkorrels
7 gram fiberhusk
7 gram bakkerszout
10 gram lichtbruine basterdsuiker
275 gram lauwwarm water
20 gram olijfolie of koolzaadolie
1 ei
garnering:
1-2 eetlepels sesamzaad

De bereiding:
Weeg alle meelsoorten af en meng ze goed met een garde in een grote mengkom.
Voeg dan de bakpoeder, de gistkorrels, de fiberhusk, het zout en de basterdsuiker toe en meng dit er door.
Voeg als laatste de natte ingrediënten toe, het water, ei en de olie en roer alles zeer goed tot alles gemengd is. Laat even taan om op te stijven.
Vet ondertussen een diepe muffinvorm goed in met olie. Spatel het deeg in de muffinvorm en vul 10 holtes voor 2/3 deel.
Maak de bovenkant van de broodjes glad met een natte spatel en strooi er wat sesamzaad over.
Laat het deeg rijzen, afgedekt met een ruime schone plastic zak op een warme plaats gedurende een half uur.
Verwarm de oven 10 minuten voor voor op 200 graden Celsius. Plaats een vuurvast schaaltje met water in de oven voor stoomvorming. Let op hete stoom bij het openen van de oven.
Bak de broodjes gaar in 17 minuten, dan geuren ze heerlijk.
Ze blijven wit aan de bovenkant maar zijn goudbruin door het contact met het metaal van het bakblik waardoor ze een verrassend uiterlijk hebben.
Ze smaken met elk soort beleg, zoet of hartig.

Advertenties

4 gedachten over “Glutenvrije witte broodjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s