Rabarber-amandelcake – bevat gluten

Rabarber in gebak is een heerlijke trend op culinair gebied en nu de tijd en de rabarber er rijp voor is  een rabarbertaartrecept. Rode rabarber is mijn favoriet, deze oogt mooier en is wat zoeter dan de groene variant. Rabarber kun je heel goed combineren met allerhande smaken, ook als je het stooft als compote. Experimenteer maar eens met bijvoorbeeld sinaasappelsap, aardbeien of muntblaadjes erin.
Het deeg voor de taart is een zachtzoet cakedeeg met weinig boter en met amandelmeel.
Als extra smaakmaker een nieuw zelfgemaakt mengsel van oosterse zoete koekkruiden die verrassend goed passen bij de dit zomerse rabarberrecept. Dit recept bevat wat meer suiker maar dat komt door het zure hoofdbestanddeel, dit moet worden geneutraliseerd. Door de rabarberstukjes blijft de taart lang mals. Voor extra luchtigheid zorgt het natriumbicarbonaat, een rijsmiddel wat bij zure ingrediënten goed werkt.

rabarberamandelcake

rabarberamandelcake

Wat heb je nodig voor de rabarber-amandelcake?

70 gram plantenmargarine
150 gram suiker
50 gram zachte honing
1 eetlepel sinaasappelsuiker
2 eieren
190 gram (soja)yoghurt
200 gram tarwebloem
50 gram amandelmeel
8 gram bakpoeder
1/4 theelepel natriumbicarbonaat
1/4 theelepel zout
2 theelepels zoete oosterse koekkruiden
250 gram rode rabarberstengels
garnering:
2 eetlepels zonnepitten
1 eetlepel greinsuiker
1/4 theelepel zoete oosterse koekkruiden

Voorbereiding:

De oven voorverwarmen op 175 graden Celsius.
Een vierkante bakvorm (Ikea) van 20 bij 20 centimeter ruim bekleden met bakpapier. Je kunt met dit papier de cake straks uit de vorm tillen.
Was de rabarber en snij deze in kleine stukjes van 1 centimeter.
De tarwebloem, het volkorenmeel en het amandelmeel samen mengen en zeven met de koekkruiden, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout. Zet dit meelmengsel even apart. Heb je geen natriumbicarbonaat in huis, neem dan 1/4 theelepel bakpoeder extra.
Meng de ingrediënten voor de garnering in een klein kopje door elkaar en zet dit even apart.

De bereiding:

Mix de margarine romig  met de suiker, de honing en de sinaasappelsuiker.
Mix de eieren een voor een hierdoor.
Daarna beurtelings in drie gedeeltes het meelmengsel en de (soja)yoghurt  er door kloppen zodat de luchtigheid behouden blijft.
Als laatste de rabarberstukjes erdoor mengen en het beslag in de vorm doen.
Bestrooi de cake met het mengsel van de zonnepitten, de greinsuiker of grove suiker en de oosterse zoete koekkruiden. Hierdoor geurt tijdens het bakken je keuken al heerlijk en krijgt de cake een mooie korst.

Laat de rabarberamandelcake 45 minuten bakken in de oven. Als je een satestokje erin prikt, mag er geen deeg meer aan plakken, dan is het gaar.
Neem de cake voorzichtig uit de oven en laat  nog 5 minuten in de vorm staan. Neem hem daarna uit de vorm en laat met bakpapier uitdampen en afkoelen op een taartrooster.
De korst blijft lekker lang knapperig maar ook als hij wat zachter wordt is de taart lekker.

Zoet oosters koekkruidenmengsel

3 eetlepels koekkruiden
1 eetlepel venkel zaad
1 eetlepel mahlab

Rooster de venkel en de mahlabpitjes kort, al roerend in een koekenpan tot ze lekker gaan ruiken.
Je kunt ook gemalen mahlab nemen maar de geur ervan vervliegt snel dus ik adviseer de hele kleine kersenpitjes, die geroosterd licht naar amandel geuren, zelf te vijzelen.
Na het roosteren kun je venkel en mahlab snel en goed fijn vijzelen. Meng de venkel en de mahlab samen met de koekkruiden en je krijgt een zachtzoet en licht naar venkel geurend koekkruidenmengsel. Dit mengsel is een zomerse variant op koekkruiden voor kruidkoek en speculaas.
Je kunt als basis kant en klare koekkruiden nemen of dit mengsel.
Alle kruiden en specerijen zijn voordelig te koop in een mediterrane supermarkt.

Advertenties

3 gedachten over “Rabarber-amandelcake – bevat gluten

  1. cornelia

    Leuk om te lezen dat rabarber een heerlijke trend is op culinair gebied ! Zelf had ik dat ook ontdekt. Rabarber verwerkt in koek- of cake geeft een heerlijke zomerse smaak ; heerlijk fris!
    Ook mensen die niet zo van rabarber houden vinden dit heerlijk! Maak het snel want de rabarber is nu op z’n lekkerst!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s